back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στα 4,1 εκατ ευρώ η μηνιαία δόση της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ

Διαβάστε επίσης

«Πράσινο φως» έδωσε κατά τη συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΔΕΗ στη σύμβαση προμήθειας της ΛΑΡΚΟ, επισφραγίζοντας έτσι τη συμφωνία των δύο πλευρών που απέσεισε το ενδεχόμενο άρσης εκπροσώπησης της βιομηχανίας και, κατά συνέπεια, τη διακοπή ηλεκτροδότησής της.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίου, η συμφωνία είχε «περάσει» από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΑΡΚΟ, το οποίο την είχε επίσης εγκρίνει.

Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό, η σύμβαση προβλέπει την εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους της μηνιαίας κατανάλωσης ρεύματος μέσα από σταθερές χρηματοροές της βιομηχανίας, ώστε να εξασφαλισθεί πως δεν πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω οι οφειλές της προς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικό ρόλο σε αυτές τις χρηματοροές έχει το τιμολόγιο της φινλανδικής Outokumpu, το οποίο ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως, με τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν απευθείας στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Η Outokumpu αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές ανοξείδωτου χάλυβα στον κόσμο, κατέχοντας μερίδιο αγοράς περίπου 5% στην παγκόσμια αγορά και ποσοστό σχεδόν 50% σε ορισμένα ειδικά προϊόντα, όπως ο διπλός ανοξείδωτος χάλυβας.

Είναι βασικός πελάτης της ΛΑΡΚΟ, καθώς χρησιμοποιεί κοκκοποιημένο σιδηρονικέλιο της ελληνικής βιομηχανίας.

Πηγές εσόδων για εξόφληση οφειλών

Υπενθυμίζεται πως οι σταθερές χρηματοροές θα καλύπτουν μηνιαίως ένα ποσό 4,1 εκατ. ευρώ, καθώς έχει συμφωνηθεί η μείωση της παραγωγής, ώστε η χρέωση της βιομηχανίας να μειωθεί από τα 5,5 εκατ. ευρώ που ήταν έως σήμερα.

Πέρα από το τιμολόγιο, σε αυτές τις χρηματοροές περιλαμβάνονται επίσης τα περίπου 650.000 ευρώ που εισπράττει η ΛΑΡΚΟ για τη διακοψιμότητα, καθώς και 250.000 από την προμήθεια λιγνίτη.

Επιπλέον, μέσω εγγυητικών θα καλύπτονται 500.000 ευρώ. Παράλληλα, η νέα σύμβαση προμήθειας ΔΕΗ – ΛΑΡΚΟ θα προβλέπει περίπου τα ίδια επίπεδα τιμών με αυτά που η βιομηχανία νικελίου πλήρωνε με την προηγούμενη σύμβαση.

Ωστόσο, θα υπάρχει μείωση της έκπτωσης όγκου. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία προβλέπει την εξόφληση μέρους των προηγούμενων οφειλών της βιομηχανίας, που θα συναρτάται από τις διεθνείς τιμές του νικελίου. Έτσι, όταν η μέση ετήσια τιμή θα είναι μεγαλύτερη από 11.000 ευρώ, τότε θα λαμβάνει ένα εφάπαξ πόσο.

Μάλιστα, το ποσό αυτό θα αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του νικελίου από τα 11.000 ευρώ.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα