18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τείχος, Κίνα και Βόρεια Κορέα μονοπώλησαν το διάγγελμα Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Με τις γυναίκες γερουσιαστές των Δημοκρατικών να φορούν λευκά, για να τιμήσουν τις σουφραζέτες, αλλά και την υποδοχή ενός επιζήσαντα του Ολοκευτώματος, αλλά και της φονικής επίθεσης πέρσι, ο πρόεδρος Τραμπ απηύθυνε χθες το δεύτερο του διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος από το βήμα της Γερουσίας.

Βασικό του επιχείρημα ήταν η εκτόξευση της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο όμως σχεδόν αμέσως διέψευσαν μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ όπως οι New York Times, επισημαίνοντας πως ο ανοδικός κύκλος ξεκίνησε το 2009, πολύ πριν αναλάβει ο ίδιος τις τύχες της χώρας.

Το τείχος πρέπει να χτιστεί, επιμένει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά ότι το τείχος το οποίο θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό, σχέδιο που καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί και έγινε αφορμή για το πιο παρατεταμένο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική ιστορία, θα οικοδομηθεί τελικά.

«Θα φροντίσω να οικοδομηθεί», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», πρόσθεσε  κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο.

Κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να «κλείσουν μια συμφωνία» και επέμεινε πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.

Προειδοποίησε την Κίνα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ) και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, που κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο για να το αναγκάσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών έκκληση να επιλέξουν το «μεγαλείο» και να απορρίψουν την απόλυτη «ακινησία».

«Πρέπει να απορρίψουμε τις πολιτικές του ρεβανσισμού, της αντίστασης και των αντιποίνων, να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η συνεργασία και ο συμβιβασμός για το κοινό καλό», είπε ο Ρεπουμπλικάνος.«Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών», πρόσθεσε.

Συνάντηση Τραμπ – Κιμ

Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Βιετνάμ θα πραγματοποιηθεί η νέα Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

«Στο πλαίσιο της τολμηρής μας διπλωματίας, θα συνεχίσουμε την ιστορική μας προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών, επισημοποιώντας την ημερομηνία και τον τόπο αυτής της δεύτερης συνάντησης με τον Κιμ, μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουνίου 2018 στη Σιγκαπούρη.

Ο Τραμπ υποστήριξε πως εάν δεν είχε εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί «τώρα σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα». «Οι όμηροι επέστρεψαν στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν και δεν έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι (από τη Βόρεια Κορέα) εδώ και 15 μήνες. Μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλή» είπε.

Βολές κατά του Ιράν

Νέα πυρά κατά του «ριζοσπαστικού καθεστώτος στο Ιράν» εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

«Κάνουν άσχημα, άσχημα πράγματα», είπε ο Τραμπ, προσάπτοντας αντισημιτισμό στην πολιτική ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Ο Τραμπ απέσυρε πέρυσι τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν κι επανέφερε σε ισχύ μια σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας, τις οποίες χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς τις «τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα».

Για την πυραυλική συνθήκη με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών πως θεωρεί ότι, υπάρχει πιθανότητα να συναφθεί νέα συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που η χώρα του είχε συνάψει με την ΕΣΣΔ το 1987, για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, μερικές ημέρες μετά την υλοποίηση της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την INF, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβίαζε.

«Ίσως να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια διαφορετική συμφωνία, προσθέτοντας (ως μέρη) την Κίνα και άλλους ή ίσως και να μην μπορέσουμε», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Σε κάθε περίπτωση, θα δαπανούμε περισσότερα από όλους τους άλλους και θα εφαρμόζουμε περισσότερη καινοτομία (σ.σ. στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών) από όλους τους άλλους», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικάνος, που έχει διατρανώσει επανειλημμένα πως έχει σκοπό να εκσυγχρονιστεί το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα