back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουσκ: “Ελπίζουμε σε Brexit με συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε και για πιθανό φιάσκο”

Διαβάστε επίσης

Δηκτικά ήταν τα σχόλια του Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την μέχρι στιγμής τακτική των υποστηρικτών της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, στις Βρυξέλλες. 

“Αναρωτιέμαι πως να είναι άραγε η κόλαση στην οποία βρίσκονται όσοι προώθησαν το Brexit, χωρίς να έχουν καν ένα προσχέδιο ασφαλούς εξόδου της χώρας από την ΕΕ”, δήλωσε ο χαρακτηριστικά, με φόντο την δυσκολία της Τερίζα Μέι να εγκριθεί η συμφωνία με την ΕΕ από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της σχετικά με την δικλείδα ασφαλείας για το ιρλανδικό σύνορο, προκειμένου να διατηρηθεί η ηρεμία σε “κάθε είδους αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, ωστόσο, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ιρλανδός πρωθυπουργός προετοιμάζονται για το “πιθανό φιάσκο” ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Το σχόλιο περί κόλασης, μάλιστα, αναρτήθηκε και στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter, ενώ ακολούθησε μετά από περίπου 30 λεπτά ένα δεύτερο, ηπιότερο tweet: “Το σημαντικότερο καθήκον μας αυτή τη στιγμή είναι να αποτρέψουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ελπίζω ότι αύριο θα ακούσουμε από την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι μία ρεαλιστική πρόταση που θα οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου“, σχολίασε, αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση της βρετανίδας πρωθυπουργού με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα παρουσιάσει νέο σχέδιο εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, ακούστηκε κατά λάθος στο μικρόφωνο ο Βαράντκαρ να λέει, απευθυνόμενος στον Τουσκ: “Θα σας ζορίσουν πολύ γι’ αυτό οι Βρετανοί”, αναφερόμενος στα δηκτικά σχόλιά του. Ο Ντόναλντ Τουσκ έγνεψε καταφατικά και γέλασαν και οι δύο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα