back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ και των ηγετών των χωρών Βίζεγκραντ

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, έπειτα από διμερείς συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους πρωθυπουργούς των χωρών της Ομάδας Βίζεγκραντ – της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι, της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Η οικονομική συνεργασία 

“To ότι βρισκόμαστε σήμερα συγκεντρωμένοι εδώ αποδεινύει πόσο αποδοτικά έχει λειτουργήσει η ΕΕ και πόσο έχει συνδράμει στην ευημερία των κρατών, κάτι που πρέπει, βεβαίως, να φροντίσουμε να διατηρηθεί σε οικονομικό επίπεδο μεσοπρόθεσμα. Επιθυμούμε να επιτύχουμε συνοχή στην οικονομική μας ισχύ εντός της ΕΕ”, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος και συνέχισε διευκρινίζοντας: “Όλες οι χώρες που βρίσκονται εδώ έχουν ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία. Η Γερμανία έχει κέρδος από την συνεργασία μας και στο πλαίσιο αυτής έχουμε και κοινά προβλήματα, για παράδειγμα, την μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στο μέλλον, δεδομένης της ψηφιοποίησης. Συζητήσαμε γι’ αυτό το θέμα και συμφωνήσαμε ότι θα συνδράμουμε όλοι, ώστε να δημιουργήσουμε μία καλή ισορροπία ανάμεσα στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος”.

Το ελεύθερο εμπόριο και το ΝΑΤΟ 

Εν συνεχεία, η καγκελάριος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μετά τις Ευρωεκλογές με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω και του περιορισμού της γραφειοκρατίας. “Όλοι μας εδώ τασσόμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και υπέρ συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με κράτη εκτός ΕΕ”, διαβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας: “Φυσικά, συζητήσαμε για τους διατλαντικούς μας δεσμούς, καθώς είμαστε όλοι μέλη του ΝΑΤΟ”.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα με το Μαρόκο για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης 

Από την ατζέντα των συναντήσεων της ημέρας δεν θα μπορούσε να λείπει η προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, στην οποία οι χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ έχουν υιοθετήσει πολύ διαφορετική θέση από τη Γερμανία. “Συζητήσαμε την πρόταση του σλοβάκου πρωθυπουργού να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα αίτια της μετανάστευσης και συμφωνήσαμε στο προσεχές διάστημα να επεξεργαστούμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Μαρόκο, χώρα προέλευσης πολλών προσφύγων το 2018 “, είπε η καγκελάριος σχετικά, εξηγώντας: “Γι’ αυτό θέλουμε εντός ΕΕ να εργασθούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες εκείνες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Πρέπει να προστατεύσουμε να εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να παρεμποδίσουμε την παράτυπη μετανάστευση. Γι’ αυτό πρέπει να καλλιεργήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης στις γειτονικές χώρες και μία τέτοια χώρα είναι το Μαρόκο”.

Και ο Βίκτορ Ορμπάν ξεκίνησε από τον τομέα της οικονομίας, χωρίζοντας ουσιαστικά την ΕΕ σε δύο κατηγορίες. “Αν εξετάσουμε τους προϋπολογισμούς, τα ποσοστά ανεργίας και τις διαρθρωτικές μεταρρρυθμίσεις, θα δούμε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρούνται στον πυρήνα της Ευρώπης. Οι τέσσερις χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αποτελούν την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης”, τόνισε.

Ο προβληματισμός για το μέλλον της ΕΕ

Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, “όλοι συμφωνούμε, εντούτοις, ότι θέλουμε να έχουμε μία ισχυρή Ευρώπη και γι’ αυτό επιθυμούμε να έχουμε στενή συνεργασία μεταξύ μας”, όπως είπε χαρακτηριστικα. “Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει τους επομενους μήνες και πως θα είναι η Ευρώπη μετά τις Ευρωεκλογές, ένα,, όμως είναι απολύτως βέβαιο: ότι δεν θα είναι όπως ήταν μέχρι σήμερα. Η ΕΕ θα αλλάξει. Προς ποια κατεύθυνση, θα το αποφασίσουν τα κράτη-μέλη, διότι εάν θέλουμε μία δημοκρατική ΕΕ, πρέπει να αφήνουμε μόνο τα κράτη-μέλη να αποφασίζουν. Εάν δεν δίνουμε βάση στη βούληση των ευρωπαίων πολιτών, τότε δεν θα έχουμε ΕΕ και θα επιστρέψουμε σε μία εποχή που τελείωσε πριν από 30 χρόνια”, υπογράμμισε αναφερόμενος στην φετινή 30η επέτειο από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου του 1989, η οποία υπήρξε και η αφορμή για την σημερινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Μπρατισλάβα και τις συναντήσεις της με τους τέσσερις ηγέτες, δεδομένου ότι η πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε εκείνη την περίοδο στις χώρες τους συνέδραμε καθοριστικά στην Επανένωση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα