Search

Λαχανοντολμάδες με κιμά και κρέμα αυγολέμονο

337

Υπέροχο φαγητό της εποχής, ας δούμε πρώτα τι θα χρειαστούμε και πάμε να τους φτιάξουμε.
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο λάχανο, μισό πακέτο ρύζι Καρολίνα, μισό κιλό κιμά, αλατοπίπερο, λίγο άνηθο η μάραθο, ένα κύβο λαχανικών φρέσκο, σε μορφή ζελέ δηλαδή, μπαχάρι, κανέλλα, γαρύφαλλο, λίγο κρασί και λίγο λάδι.

Λοιπόν…αρχικά βάζουμε το λάχανο να βράσει, αφού κάνουμε την τρύπα με το μαχαίρι στο κοτσάνι για να βγαίνουν εύκολα τα φύλλα, για δέκα λεπτά περίπου, ανάλογα και με το λάχανο, μερικά είναι πολύ τρυφερά και φτάνουν τα δέκα λεπτά, αλλά τα πιο χοντρά και θέλουν λίγο ακόμα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τον κιμά να τσιγαριστεί και τον σβήνουμε με το κρασί, μετά ρίχνουμε τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο, τον κύβο και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο, κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι, ρίχνουμε μέσα και λίγο νερό από το βρασμένο λάχανο και αφήνουμε να βράσουν όλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το ρύζι όχι όμως να γίνει τελείως, θα τελειώσει μέσα στον φούρνο.
Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει η γέμισή μας, προετοιμάζουμε το λάχανο και τα φύλλα για το τύλιγμα.

Σάλτσα αυγολέμονο
Σε μια κατσαρολίτσα, βάζετε δυο φλιτζάνια νερό που έχετε διαλύσει ένα κύβο λαχανικών, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το νερό που ζεματίσαμε τα φύλλα του λάχανου, μόλις ζεσταθεί λίγο, όχι να βράσει, ρίχνουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας νισεστέ και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χτυπητήρι, προσθέτουμε λίγο αλάτι πιπέρι και δυο κρόκους αυγών καλά χτυπημένους και συνεχίζουμε δυνατά να ανακατεύουμε, μέχρι ν αρχίζει να πήζει η σάλτσα μας, να είναι ρευστή, τότε, βάζουμε μέσα και χυμό από δυο λεμόνια και ανακατεύουμε, στο τελείωμα, αν θέλετε βάζετε και μια μικρή κουταλιά βούτυρο για την γεύση.
Εγώ το συνόδευσα με λίγη φέτα η ανθότυρο.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *