Search

Με ρεκόρ κερδών έκλεισε το 2018 για τουρισμό – κρουαζιέρα

282

Χρονιά ρεκόρ για τουρισμό και κρουαζιέρα ήταν το 2018, αφού με 33 εκατ. διεθνείς αφίξεις καταγράφηκε ρεκόρ στα έσοδα, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την πορεία των εργασιών της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ) και τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, έθεσε δύο ζητήματα: Την ανάγκη επίσπευσης των υδατοδρομίων, διότι τα υδροπλάνα θα είναι υποστηρικτικά της κρουαζιέρας και τις λεγόμενες υποπαραχωρήσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι στη Γ.Γ. της Κυβέρνησης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο στα 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας (πλην του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που έχουν άλλο νομοθετικό καθεστώς) θα υπάρξει η διαδικασία των υποπαραχωρήσεων με διεθνείς διαγωνισμούς στη βάση του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου.

«Μεταξύ άλλων καταγράφονται και δραστηριότητες που έχουν σχέση και με τη δυνατότητα υποδοχής επενδύσεων κρουαζιέρας. Είναι μια διαδικασία υποστηρικτική της κρουαζιέρας. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε αύξηση στην άφιξη των επιβατών της κρουαζιέρας. Αυτό διαμορφώνει την υποχρέωση να επισπεύσουμε την στήριξη των λιμανιών μας για να δέχονται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Σε αγαστή συνεργασία πάντα με τα Υπουργεία Τουρισμού και Υποδομών το Υπουργείο Nαυτιλίας προωθεί όλα αυτά τα οποία θα υποστηρίξουν μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα την υπόθεση της κρουαζιέρας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην επιτυχημένη εθνική τουριστική πολιτική της τετραετίας που έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και ο τουρισμός κατέγραψε τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις όλων των εποχών σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Επισήμανε ότι το 2018 έκλεισε με 33 εκατ. διεθνείς αφίξεις μαζί με την κρουαζιέρα, και αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ στα έσοδα.

Η υπουργός τόνισε τον καθοριστικό έργο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας ειδικότερα, της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Κρουαζιέρα και κάλεσε εκ νέου σε στενή συνεργασία στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο ώστε «η Ελλάδα να αποκτήσει και τη θέση που της αξίζει ως ισχυρή δύναμη στο θαλάσσιο τουρισμό αλλά και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η συνάντηση όλων των φορέων των σχετικών με την κρουαζιέρα για να δώσει τις κατευθύνσεις και τις λύσεις γύρω από τα ζητήματά της και σημείωσε ότι «έχουμε τον μοναδικό πολυνησιακό χώρο σε όλη την Ευρώπη με τα νησιά μας που είναι το ένα ομορφότερο από το άλλο. Άρα κάθε ένα νησί μας μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει προορισμό κρουαζιέρας με δύο προϋποθέσεις: Να σεβαστούμε το νησί και την ικανότητά να υποδεχτεί με σωστές υποδομές τον τουρίστα και φυσικά να κάνουμε εκείνες τις υποδομές που χρειάζεται για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κρουαζιέρα, πέρα από την προώθηση, που αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Χρήστος Λαμπρίδης, ανέφερε ότι για πολλά από τα ζητήματα που είχαν συμπεριληφθεί στην ατζέντα της ΕΣΕΚ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, είτε αυτά αφορούν σε λιμενικά έργα, είτε σε ρυθμίσεις και παρεμβάσεις. Ακόμη τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η ΕΣΕΚ θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, ο οποίος αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγικός.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *