back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι Γάλλοι στηρίζουν τα “κίτρινα γιλέκα” και ζητούν δημοψήφισμα

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, οι Γάλλοι εξακολουθούν να στηρίζουν μαζικά τα “κίτρινα γιλέκα”, η δημοφιλία του Εμανουέλ Μακρόν μένει σταθερή, ενώ η “μεγάλη εθνική διαβούλευση” δεν δείχνει να πείθει και πολύ την κοινή γνώμη που επιμένει να ζητάει δημοψήφισμα.

Το μηνιαίο βαρόμετρο της εταιρίας YouGov για λογαριασμό των Le HuffPost και CNews, το πρώτο για το 2019, δημοσιεύεται σήμερα και αποτυπώνει τις απόψεις της κοινής γνώμης για τα δύο μεγάλα θέματα της επικαιρότητας: τα “κίτρινα γιλέκα” και την εθνική διαβούλευση, ενώ επιβεβαιώνει την δημοσκοπική σταθερότητα του Γάλλου προέδρου αλλά και το μαζικό αίτημα για δημοψήφισμα.

Κίτρινα Γιλέκα

Παραμονές της 13ης πράξης των “κίτρινων γιλέκων”, περίπου το 65% των Γάλλων εξακολουθεί να στηρίζει τις κινητοποιήσεις. Παρόλο το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από την έναρξη των διαδηλώσεων, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε τελευταία κατά 2 μονάδες.

Αυξημένο είναι όμως και το ποσοστό όσων βρίσκουν “δικαιολογημένες” τις κινητοποιήσεις, φτάνοντας έτσι το 77%. Ένας στους δύο Γάλλους θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν και κατά την διάρκεια της εθνικής διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Εθνική Διαβούλευση

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πλειοψηφία των Γάλλων παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην μεγάλη εθνική διαβούλευση, που αποτελεί πρωτοβουλία του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στην πολιτική και κοινωνική κρίση που έχουν προκαλέσει τα “κίτρινα γιλέκα”.

Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν την σωστή πληροφόρηση για την διαβούλευση, παρόλο που είναι σημαντικά πεσμένο από τον προηγούμενο μήνα (58% από 84% τον Δεκέμβριο), εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο.

Δημοψήφισμα

Περισσότεροι από 7 στους 10 Γάλλους επιθυμούν οι αποφάσεις που θα προκύψουν από την εθνική διαβούλευση, να επικυρωθούν από τους πολίτες μέσω δημοψηφίσματος. Η άποψη αυτή, φαίνεται να διαπερνά οριζόντια όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού βρίσκει υποστηρικτές και στους ψηφοφόρους της Ανυπότακτης Γαλλίας, και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και των Ρεπουμπλικανών και του Εθνικού Συναγερμού.

Δημοφιλία Μακρόν

Μετά τον δημοσκοπικό κατήφορο του φθινοπώρου και την μικρή βελτίωση που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο, η δημοφιλία του Γάλλου προέδρου παραμένει σταθερή στο 21%. Έχουν όμως αλλάξει τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο YouGov που πραγματοποίησε την έρευνα, ο Μακρόν χάνει από μία μονάδα από τους ψηφοφόρους της αριστεράς και της άκρας αριστεράς αλλά κερδίζει αντίστοιχα μία μονάδα από τους κεντρώους ψηφοφόρους, 3 μονάδες από τους δεξιούς και 5 μονάδες από τους ψηφοφόρους της άκρας δεξιάς.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα