Search

Οι προτάσεις των τεσσάρων «μονομάχων» για τον Δήμο Αθηναίων

1017

Μοιράστηκαν οι εντυπώσεις στην πρώτη λογομαχία που έγινε μεταξύ των τεσσάρων βασικών υποψηφίων δημάρχων για την Αθήνα.

Οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι Παύλος Γερουλάνος από το ΚΙΝΑΛ, Νάσος Ηλιόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπακογιάννης από τη Νέα Δημοκρατία και Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ στην εκδήλωση που έγινε στο βιβλιοπωλείο Ιανός με τίτλο «απρόβλεπτες συναντήσεις» κατέθεσαν τις προτάσεις τους σχετικά με πέντε μεγάλα ζητήματα που αφορούν την πρωτεύουσα.

Το πρώτο debate μεταξύ των τεσσάρων, που συντόνισε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα, χωρίστηκε σε πέντε ενότητες που είχαν να κάνουν με την καθαριότητα, την ασφάλεια, τα οικονομικά – πόροι, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Από τις προτάσεις και τις θέσεις που διατύπωσαν οι τέσσερις υποψήφιοι διαπιστώθηκε ότι όλοι γνωρίζουν τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας αλλά οι λύσεις που προτείνουν διαφέρουν σε αρκετά σημεία. Ωστόσο από τα όσα ειπώθηκαν ξεχώρισε η πρόταση η Παύλου Γερουλάνου για διάλογο με όλους τους συνυποψηφίους τους για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Η πρόταση του Νάσου Ηλιόπουλου για ψήφο στις δημοτικές εκλογές στους πρόσφυγες και μετανάστες της Αθήνας, η προτροπή του Κώστα Μπακογιάννη για τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού κέντρου ασφάλειας με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η επιβολή τέλους παρεπιδημούντων στα ακίνητα που νοικιάζει η Airbnb από τον Νίκο Σοφιανό που καταδίκασε και τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Π. Γερουλάνος: «Πρέπει να συνεργαστούμε όλους όσους χρειάζεται»

Ο Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε βασικά στοιχεία του ρεαλιστικού σχεδίου για την Αθήνα που χτίζουμε ως ομάδα. Ομάδα με ικανότητες και αγάπη για την Αθήνα, ομάδα η οποία διευρύνεται συνεχώς, κάθε μέρα, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων Αθηναίων από κάθε γωνιά της πόλης.

Μερικά από τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του Παύλου Γερουλάνου ήταν τα εξής:

Καθαριότητα

Πώς θα βελτιώσουμε την εικόνα της Αθήνας;

1. Συγχώνευση υπηρεσιών για αποτελεσματικότερη φροντίδα

2. Μικρές οάσεις πρασίνου

3. Υιοθεσίες χώρων από ιδιώτες & φορείς

4. Απαραίτητος εξοπλισμός για ολοκληρωμένη καθαριότητα

Ασφάλεια

Πώς θα κάνουμε την Αθήνα μια πόλη ζωντανή και ταυτόχρονα ασφαλή;

1. Συνεργασία Δήμου & ΕΛΑΣ

2. Αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος

3. Συμβούλια γειτονιάς: Οι πολίτες συμμετέχουν, ο δήμος ιεραρχεί τις ανάγκες και παρεμβαίνει γρήγορα

Αρμοδιότητες / πόροι

Όσοι ζούμε την πόλη δεν μας ενδιαφέρει ποιανού είναι η αρμοδιότητα. Δεν πρέπει ο πολίτης να σκέφτεται πού θα πάει να βρει το δίκιο του. Πρέπει εμείς να συνεργαστούμε με όποιον & όσους χρειάζεται. Το “θέλω την εξουσία πάνω μου” δεν εξασφαλίζει ότι τα προβλήματα θα λυθούν. Το “κάθομαι στο ίδιο τραπέζι μέχρι να βρω την άκρη” είναι αυτό που αλλάζει το αποτέλεσμα. Αυτό κάναμε για τον Μαραθώνιο της Αθήνας όταν συνεργαστήκαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τον ΕΟΤ, τον ΣΕΓΑΣ, το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό θα κάνουμε και στον δήμο Αθηναίων.

Προσφυγικό / μεταναστευτικό

Η μετανάστευση είναι μία νέα πραγματικότητα. Το ζητούμενο δεν είναι η απομόνωση αλλά η κοινωνική ενσωμάτωση. Πώς θα το πετύχουμε;

1. Δράσεις δήμου, ο οποίος σηκώνει μεγαλύτερη ευθύνη από όση του αναλογεί

2. Εθνικό σχέδιο, που λείπει

3. Εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία υπάρχουν & πρέπει να αξιοποιηθούν

Αντιμετώπιση προβλήματος ναρκωτικών

Χάνουμε ψυχές κάθε μέρα από τα ναρκωτικά. Έστειλα μια επιστολή επειδή είδα ότι συμφωνούμε οι τρεις συνυποψήφιοι στα Κέντρα Ελεγχόμενης Χρήσης. Ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε θετικά. Ο κ. Μπακογιάννης ήξεις αφήξεις. Αν όντως, κ. Μπακογιάννη, λέτε ότι είστε υπέρ της συνεργασίας, τότε γιατί την πρώτη πρόταση που σας έγινε την κλωτσάτε; 3 ζητήματα πρέπει να βάλουμε ως στόχο:

1. Μείωση βλάβης

2.Συντονισμός φορέων

3. Αντιμετώπιση της αιτίας όχι του συμπτώματος

Κ. Μπακογιάννης «Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης ή να συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια;»

«Να κάνουμε έναν πολιτισμένο αγώνα. Συνοδοιπόροι θα είμαστε άλλωστε. Ελπίζω να κρατήσουμε ψηλά τον πολιτικό πολιτισμό και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των δημοτών», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κώστας Μπακογιάννης στη συνάντηση τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Ιανός».

Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα τους έθεσε μία σειρά από ερωτήματα για ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας. Απαντώντας ο Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την καθαριότητα: «Να φύγουμε από τη λογική της ιδεολογικοποίησης των πάντων. Δεν μας νοιάζει τι χρώμα έχει η γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια. Δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε απολύσεις. Θέλουμε να δώσουμε στο δήμο όλα τα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά του καλύτερα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να δαιμονοποιούμε οτιδήποτε. Να παραδώσουμε μια καθαρή πόλη στους Αθηναίους. Και καθαρή πόλη σημαίνει καθαρά πεζοδρόμια, αποκομιδή, ανακύκλωση. Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο επόμενος δήμαρχος είναι ότι η Φυλή «σκάει» το 2020, γεμίζει. Κινδυνεύουμε να γίνουμε Βηρυτός ή Τρίπολη. Δεν το αντέχει κανένας αυτό»

Για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας: «Έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη. Είναι το πιο σημαντικό εργαλείο», ανέφερε. Άλλωστε ο Κώστας Μπακογιάννης πολλές φορές έχει πει ότι

μία πόλη καθαρή και φωτεινή είναι φιλική προς του κατοίκους και εχθρική προς την εγκληματικότητα.

Και συμπλήρωσε: «Δεν θα βγάλουμε από την εξίσωση την καταστολή. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να εξαντλείται στο να καταγγέλλει τον εκάστοτε υπουργό. Προτείνω: Ενιαίο συντονιστικό κέντρο ασφάλειας, ολιστικό σχεδιασμό, σύμπραξη της ΕΛ.ΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με σεβασμό στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω. Να κάνουμε επίθεση πολιτισμού. Να ενοποιήσουμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο και το Ακροπόλ. Θα αλλάξει έτσι η εικόνα της Αθήνας. Ήταν πρόταση του Αντώνη Τρίτση. Την επαναφέρω. Ήρθε η στιγμή της».

Για τα Εξάρχεια: «Αν κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν, ας διαβάσουν την επιστολή των 400 κατοίκων των Εξαρχείων. Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης ή να συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια; Αυτό είναι το ερώτημα».

Για της αρμοδιότητες και τα οικονομικά του δήμου: «Εγώ θα κάνω αυτό που κάνω 10 χρόνια όταν καλούμαι να διαχειριστώ τις συνέπειες από επώδυνες αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης. Το κεντρικό κράτος έχει 23.142 αρμοδιότητες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση 650.

Να συμφωνήσουμε απόψε σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων το οποίο θα θέσουμε όποιος κι αν είναι ο πρωθυπουργός και η επόμενη κυβέρνηση.

Καταθέτω ενδεικτικά τις εξής προτάσεις:

1. Όλοι οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι νησίδες της Αθήνας να περάσουν στο δήμο. Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος και υπόλογος για όλα.

2. Η Αθήνα έχει 4600 στρέμματα πρασινού και από αυτά το 25% δεν ανήκει στο δήμο. Να περάσει και αυτό στο δήμο με πρώτο το Πεδίο του Άρεως.

3. Η Ανάπλαση ΑΕ υποκαθιστά το δήμο μέσα στο δήμο. Να καταργηθεί.

4. Τα υπουργεία να πληρώνουν δημοτικά τέλη.

5. Ο ΕΝΦΙΑ να περάσει στην Αυτοδιοίκηση.

Να δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί.

Ο κ. Ηλιόπουλος και ο κ. Γερουλάνος έχουν την εμπειρία των υπουργικών γραφείων. Εγώ 10 χρόνια τώρα απέξω προσπαθούσα να συνεργαστώ με όλες τις κυβερνήσεις, άλλες φορές πετυχημένα και άλλες όχι.

Δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για να αποφασίσουμε για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, ούτε για να πληρώνουν επιτέλους δημοτικά τέλη τα υπουργεία».

Για το προσφυγικό: «Σας μιλώ ως άνθρωπος που το έχει αντιμετωπίσει το 2015 με την ιδιότητα του περιφερειάρχη. Υπερβήκαμε αρμοδιότητες. Φτιάξαμε το πρώτο κέντρο προσφύγων μέσα σε 48 ώρες. Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Θέλουμε μια πόλη ανοικτή αλλά με κανόνες για όλους.

Καταθέτω τρεις προτάσεις.

1. Ανταποδοτική στέγαση.

2. Ο Δήμος να δημιουργήσει δίκτυο που να συντονίζει όλες τις ΜΚΟ.

3. Να μοιραστούν τα παιδιά προσφύγων-μεταναστών σε όλα τα σχολεία της πόλης. Περιμένω να το υιοθετήσετε όλοι. Παρακαλώ να τη σκεφτούν όλοι.

Να μην σπέρνουμε το διχασμό γιατί θα καταλήξουμε μια πόλη με κραυγές και ψιθύρους».

Για τα ναρκωτικά: «Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ χωρίς εθνική στρατηγική. Χρειαζόμαστε δημοτική στρατηγική. Πρόκειται για περίπου 3500 ανθρώπους εκ των οποίων πολλοί είναι άστεγοι. Σηκώνουν βαρύ κοινωνικό στίγμα.

Να αναβαθμίσουμε τα κέντρα πρόληψης. Χρειάζεται δουλειά στους δρόμους και χώροι ελεγχόμενης και εποπτευόμενης χρήσης. Ο δήμος πρέπει να είναι επισπεύδων. Η δική μου πρόταση είναι αντί να παίζουμε επικοινωνιακά παιχνίδια και να λέμε λόγια, να συναντηθούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς. Να πάμε και να μην μιλήσουμε αλλά να ακούσουμε. Και μετά να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο που θα το φέρουμε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο το Σεπτέμβριο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Κανείς από εμάς δεν είναι ειδικός, κανείς δεν είναι αυθεντία, κανείς δεν κατέχει όλες τις απαντήσεις. Να φτάσουμε σε ένα κοινό σχέδιο. Πρώτα ας ακούσουμε και μετά ας μιλήσουμε».

Ν. Ηλιόπουλος: «Ο δήμος είναι πλούσιος αλλά ήταν φτωχή η διαχείριση του»

“Ο δήμος της Αθήνας είναι πλούσιος αλλά ήταν φτωχή η διαχείριση του. Από τα 85 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής για έργα, μόνο 10 εκατομμύρια έχει απορροφήσει, ενώ στο

πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δεν μπήκε καν» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος στο χθεσινό debate των υποψήφιων δημάρχων στον ΙΑΝΟ.

Ο κ. Ηλιόπουλος έθεσε το θέμα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άσκησε δριμύτατη κριτική στη σημερινή δημοτική Αρχή ότι δεν αξιοποίησε κρατικούς και ευρωπαικούς πόρους.

“Ο δήμος της Αθήνας είναι πλούσιος αλλά ήταν φτωχή η διαχείριση του. Από τα 85 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής για έργα, μόνο 10 εκατομμύρια έχει απορροφήσει, ενώ στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δεν μπήκε καν» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος. Στο θέμα των ναρκωτικών, προανήγγειλε ότι σύντομα θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, σημείωσε ότι η Πορτογαλία που έχει σημαντικές επιτυχίες στο θέμα αυτό διπλασίασε τις σχετικές δημόσιες δαπάνες και υπογράμμισε ότι «η κατασταλτική πολιτική στην ουσιοεξάρτηση έχει αποτύχει». Για το μεταναστευτικό -προσφυγικό, ανέφερε ότι είναι πλούτος για την Αθήνα η πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας της, ενώ στις πολιτικές ένταξης, ζήτησε ο δήμος να έχει σημαντικότερο ρόλο στις πολιτικές στέγασης, γλωσσομάθειας, και απασχόλησης των μεταναστών και προσφύγων, ενώ τάχθηκε και υπέρ του δικαιώματος να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.

Για τον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «η ασφάλεια είναι θέμα δημοκρατίας» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο δημοτικός φωτισμός σ’ όλες τις περιοχές, να υπάρξουν παντού πολιτιστικές δράσεις, ενώ ειδικά για στις υποβαθμισμένες περιοχές να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δήμου και να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σ’ αυτές. «Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές και οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τους νεοναζί» τόνισε. Τέλος εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάληψη του ΕΝΦΙΑ από την Αυτοδιοίκηση.

Όταν ο Νάσος Ηλιόπουλος θύμισε στο Κ. Μπακογιάννη την ρατσιστική φρασεολογία που συχνά χρησιμοποιεί η Ν.Δ.

Αποστομωτική απάντηση έδωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος στον Κ. Μπακογιάννη ο οποίος με αφορμή τα πολλά χειροκροτήματα που απέσπασε στην τοποθέτησή του για το προσφυγικό σχολίασε: «Βλέπω ενθουσιασμό στην κερκίδα σας, κύριε Ηλιόπουλε, το πάτε πάρα πολύ καλά βλέπω, τους έχετε ευχαριστήσει όλους τους δικούς σας».

Ο υποψήφιος της «Ανοιχτής Πόλης», δήλωσε απευθυνόμενος στον Κ. Μπακογιάννη:

«Έκανε προηγουμένως ένα αστείο, ο κ. Μπακογιάννης για το “ακροατήριο μου”, αλλά νομίζω θα ήταν καλό να μην αρχίζουμε να χωρίζουμε ακροατήρια εδώ μέσα. Αυτό που θα ήθελα να πω εγώ όμως είναι πως ένας από τους λόγους που είμαι χαρούμενος είναι πως ο κόσμος που μπορεί να θεωρηθεί πως είναι ακροατήριό μου είμαι σίγουρος πως είναι ένας κόσμος που ποτέ του δε θα έλεγε φράσεις όπως “να κάνουμε δύσκολη τη ζωή των μεταναστών” (σ.σ. η φράση ανήκει στον Άδωνη Γεωργιάδη) ή όπως “να τους πνίγουμε στο Αιγαίο” (σ.σ. αναφορά στο “η φύλαξη συνόρων προϋποθέτει νεκρούς” που είχε πει ο Θάνος Πλεύρης).

Το ακροατήριό μου, ποτέ δε θα έλεγε μια φράση όπως «Στη Μανωλάδα οι επιστάτες πυροβόλησαν στον αέρα και κάποια σκάγια μπορεί να πέτυχαν κάποιους εργάτες» (σ.σ. επίσης φράση του Άδωνη Γεωργιάδη). Όποτε ο καθένας επιλέγει το ακροατήριο στο οποίο θέλει να απευθυνθεί. Τα παιδιά που γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα, πρέπει να πάνε σχολείο εδώ και είναι καλό αυτή η χώρα να μην έχει πολιτικές ένταξης με κριτήριο μόνο αν είσαι καλός στο μπάσκετ, αλλά να έχει πολιτικές ένταξης για όλους τους ανθρώπους, αν θέλουμε πραγματικά να φτιάξουμε μια χώρα δημοκρατική»

Ν. Σοφιανός: «Όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας»

Ο Νίκος Σοφιανός, απευθυνόμενος στους υπολοίπους συνυποψηφίους του, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια, είναι δέσμια των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν ψηφίσει τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται. Κατήγγειλε ότι επιχειρείται η απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου τονίζοντας ότι μειώθηκαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια του μνημονίου από 3.200 σε 1.800 προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ οι πολίτες σε 5 χρόνια έχουν πληρώσει σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ δημοτικά τέλη. Ζήτησε να μειωθούν οι συντελεστές των δημοτικών τελών αφού έχουν μειωθεί και οι αντίστοιχες δαπάνες του δήμου και να υπάρξουν «ζώνες». Μάλιστα ο υποψήφιος του ΚΚΕ τόνισε ότι στο θέμα των δημοτικών τελών πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους «έχοντες» και στις μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Σοφιανός, ως προς την τωρινή διοίκηση του δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, για την έλλειψη

πίεσης είσπραξης του τέλους των παρεπιδημούντων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας . Στο θέμα των ναρκωτικών, προειδοποίησε ότι η λειτουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης «θα σημάνει πόλεμο για μας», χαρακτηρίζοντας τους χώρους αυτούς «χώρους ελεγχόμενου θανάτου» και υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν τις πολιτικές πρόληψης και της απεξάρτησης, ενισχύοντας τα κυκλώματα εμπορίας ουσιών.

«Οι μετανάστες είναι μέρος του αθηναϊκού λαού» υπογράμμισε ο κ. Σοφιανός , αναφερόμενος στο θέμα αυτό , όπου κάλεσε κράτος και δήμο να υλοποιήσουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης. Ακόμη, ζήτησε να κλείσει η δομή του «Ελαιώνα» για τους πρόσφυγες και να στεγασθούν σε οικίες και χαρακτήρισε «απαράδεκτο φαινόμενο τις καταλήψεις στο όνομα της αλληλεγγύης» καταγγέλλοντας δράση κυκλωμάτων και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μάλιστα ο κ. Σοφιανός ήταν ιδιαίτερα καυστικός με τις ΜΚΟ τονίζοντας ότι αποκομίζουν κέρδη από την υπόθεση του προσφυγικού.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο πωλητής του περιοδικού αστέγων “ΣΧΕΔΙΑ” Μιχάλης Σαμόλης κάλεσε τους 4 υποψήφιους να περπατήσουν μαζί του στις “Αόρατες Διαδρομές” της Αθήνας προκειμένου να δουν από κοντά τα σκοτεινά σημεία της πόλης, πρόσκληση στην οποία όλοι ανταποκρίθηκαν.

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *