back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσακαλώτος: «Κανένα σκάνδαλο στην παράταση παραχώρησης του αεροδρομίου»

Διαβάστε επίσης

«Σκάνδαλο θα υπήρχε αν το δημόσιο έχανε λεφτά, τώρα το δημόσιο με την σύμβαση που υπεγράφη για την παράταση της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αεροδρομίου Αθηνών διπλασίασε το τίμημα» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομιών της Βουλής.

Σχολιάζοντας την απόκλιση του τιμήματος από την αρχική σύμβαση του 2016 πού ήταν στα 483 εκ. ευρώ με την τελική του 2019 που ανέβασε το ύψος στο 1 δις 115 εκ, μετά την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών το απέδωσε στην οικονομία που τα τελευταία χρόνια καταγράφει υψηλές αποδόσεις και στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό.

Υποστήριξε δε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ήταν αποκλειστικά υπεύθυνο για την διαπραγμάτευση, την επέκταση και το τίμημα της σύμβασης, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «καπέλωναν» τις ανεξάρτητες αρχές και ότι με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης απεστάλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η συγκεκριμένη σύμβαση.

Επιφύλαξη για την Ολομέλεια εξέφρασαν ΝΔ και ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σαφές έλλειμμα σωστής διαχείρισης στην διαπραγμάτευση της σύμβασης, επαναφέροντας τις καταγγελίες για κραυγαλέο σκάνδαλο υποκοστολόγησης και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται στους εταίρους ως κυβέρνηση αποικίας και όχι ως ανεξάρτητο κράτος. Ως υπόδειγμα ασυνέπειας της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και στον τομέα της απελευθέρωσης των αερομεταφορών χαρακτήρισε τη σύμβαση το ΚΚΕ.

«Γιατί τόση σπουδή να κλείσει η παράταση της σύμβασης», διερωτήθη ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, αφήνοντας αιχμές γιατί στη σύμβαση του 2017 δόθηκε το ευτελές τίμημα των 483 εκ ευρώ και χρειάζονταν μαστίγιο από τους Ευρωπαίους και ο διεθνής διασυρμός της χώρας για να φθάσουμε στο 1 δισ. 115 εκ ευρώ.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα