back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυξάνεται το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαρισμών – Οι αλλαγές της ΑΑΔΕ για το 2019

Διαβάστε επίσης

Στην αύξηση του ακατάσχετου ορίου, στις 2.000 ή και 2.500 ευρώ το μήνα στους λογαρισμούς των οφειλετών προς το ∆ηµόσιο με βάση τη συνέπειά τους, στηρίζεται ο νεός σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένουν να αποδεσμευτούν σταδιακά 1,6 εκατομμυρία τραπεζικοί λογαρισμοί οφειλετών.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, εφόσον ο φορολογούµενος έχει αποπληρώσει µέρος ρυθµισµένης οφειλής, το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται, µε ανώτατο όριο τα 4.500 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής σε διημερίδα που οργανώθηκε χθες στην Αθήνα με καλεσμένους εφοριακούς και τελωνειακούς, η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, θα γίνει εφαρμόζοντας το λεγόμενο σύστημα του «προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού».

Βασικές προϋποθέσεις είναι οι οφειλέτες να υπαχθούν σε κάποια από τις τωρινές ή νέες ρυθμίσεις αποπληρωμής των χρεών τους και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, οπότε το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα θα αυξάνει, ανάλογα με τον αριθμό και τα ποσά των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.

Φορολογία Κεφαλαίου

Εκτός των παραπάνω ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι εντός του 2019 η ΑΑΔΕ προχωρεί στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου, γεγονός που σημαίνει ότι παύει η προσέλευση χιλιάδων φορολογούμενων στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών για την υποβολή των συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές κλπ.
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι τα κάθε είδους συμβόλαια ακινήτων να αποστέλλονται πλέον ηλεκτρονικά στις εφορίες μέσω των συμβολαιογραφείων.

Κέντρο είσπραξης οφειλών Αττικής

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε επίσης ότι έως το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί Κέντρο είσπραξης οφειλών Αττικής, ενώ όσον αφορά τους στόχους της φορολογικής και ελεγκτικής αρχής δήλωσε ότι θα εστιαστούν σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, στην διενέργεια ελέγχων στον ΦΠΑ και στο λαθρεμπόριο καπνικών και αλκοολούχων ποτών.

Έσοδα και επιστροφές φόρου

Στην έναρξη της ομιλίας του ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του περασμένου έτους, ξεχωρίζοντας την υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 814 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 5,5 δις. ευρώ, η οποία όπως είπε, επιτεύχθηκε με παράλληλη μείωση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε τράπεζες κατά 50%.
Όσον αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου (εισοδήματος η ΦΠΑ) ανέφερε ότι έχουν περιοριστεί σε επίπεδα κάτω των 200 εκ. ευρώ και σύντομα θα αποσταλούν ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους προκειμένου να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα