back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Ολομέλεια το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Στην Ολομέλεια της Βουλής  συζητείται σήμερα το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ενώ το βράδυ αναμένεται να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση και η ψήφιση αφορούν την επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Το πρωτόκολλο έγινε χθες, δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Χωρίς να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, η εισήγηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δύο εκ των τριών ανεξάρτητων βουλευτών ήταν υπέρ του πρωτοκόλλου, ενώ κατά τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ένας ανεξάρτητος.

Mε την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, υποστήριξε ότι για να περάσει το πρωτόκολλο από την Ολομέλεια απαιτούνται 180 ψήφοι, διότι – όπως υποστήριξε – υπάρχει παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας.

Το αίτημα Καμμένου απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να επισημαίνει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, από τη στιγμή που το Σύνταγμα θέτει τέτοια προϋπόθεση μόνον σε περιπτώσεις που η χώρα μας εντάσσεται σε τέτοιους οργανισμούς.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας εκτίμησε ότι η χώρα μας θα επωφεληθεί από τη σταθερότητα στην περιοχή. Αντιθέτως ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη ΝΔ ανέφερε ότι η συζήτηση θα επιβεβαιώσει πόσο ετεροβαρής ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που θα πορεύεται με μια ισχνή και αρρωστημένη νομιμοποίηση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για αμηχανία της κυβέρνησης καθώς -όπως είπε – η άλλη πλευρά δεν έδειξε υποσχετική καλής συμπεριφοράς

«Το διακύβευμα για τους λαούς των Βαλκανίων είναι να μπουν εμπόδια στα σχέδια δολοφονικών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

Στον κίνδυνο, στη μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που θα λειτουργήσει, όπως είπε, στα Σκόπια, να εγκατασταθούν τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ, αναφέρθηκε ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έκανε λόγο για μεθοδεύσεις του προέδρου της Βουλής προκειμένου να διαλυθεί το κόμμα του, ενώ για άλλη μια φορά επιτέθηκε στους κ.κ. Κουντουρά και Κόκκαλη, που αντάλλαξαν, όπως ισχυρίστηκε, τις θέσεις τους για το θέμα της ονομασίας με την παραμονή τους στην καρέκλα της εξουσίας.

“Με την επικύρωση του πρωτοκόλλου από την ελληνική βουλή η άλλη πλευρά αναλαμβάνει την υποχρέωση να σέβεται και το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας που τίθεται σε ισχύ” ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ρήτρες εθνικού συμφέροντος και για την απίθανη περίπτωση που η άλλη πλευρά δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της ,ενώ πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ ,προσθέτοντας ότι “εμείς δεν είμαστε φοβικοί αλλά θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο” .

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία , ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι δεν ήταν η Άγκυρα αυτή που διαμόρφωσε την ατζέντα ,ενώ ως ενδεικτικό του καλού κλίματος τόνισε το γεγονός ότι δύο ημέρες δεν υπήρξαν παραβιάσεις στο Αιγαίο.

“Είναι οξύμωρο να πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας όταν έως το 2014 ζητούσε την κατάργηση του ΝΑΤΟ” σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης. Αφού είπε ότι αισθάνεται ένα είδος χαιρεκακίας όταν ακούει τον κ. Καμμένο να χαρακτηρίζει προδοτική τη συμφωνία εννοώντας ουσιαστικά ότι οι μέχρι προ 15 ημερών συνεργάτες του στην κυβέρνηση είναι προδότες, απευθύνθηκε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “Προδοσία δεν κάνατε, προδότες δεν είστε, αλλά κάνατε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα”.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα