back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπερψηφίστηκε το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με 153 «ναι»

Διαβάστε επίσης

To πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο NATO με τη νέα της ονομασία Βόρεια Μακεδονία, το οποίο ουσιαστικά επισφραγίζει και ενεργοποιεί τη συμφωνία των Πρεσπών, επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή με 153 θετικές ψήφους, έναντι 140 αρνητικών, και ένα «παρών», αυτό του ανεξάρτητου Γρηγόρη Ψαριανού.

Πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «ναι» στο πρωτόκολλο είπαν και οι οκτώ βουλευτές που είχαν στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών δηλαδή η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και οι ανοίκοντες στο Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.

«Όχι» στο πρωτόκολλο είπαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ συνολικά απουσίαζαν έξι βουλευτές εκ των οποίων οι πέντε φρόντισαν να εκφράσουν με επιστολή τους πρόθεση ψήφου η οποία όμως δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για τους Στάθη Παναγούλη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και Γιώργο Κασαπίδη. Ως αδικαιολογήτως απών θεωρείται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος πάντως είχε καταψηφίσει την συμφωνία. Με τη λήξη της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος γνωστοποίησε ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπέβαλε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα.

Προηγήθηκε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και αυτό είναι ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας». Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μέχρι σήμερα όλες του οι κινήσεις είναι υπονόμευσης της κυβερνητικής προσπάθειας και ότι «ρίχνει αντιπολιτευτικές ζαριές στα εθνικά θέματα, με βάση τις ορέξεις μιας ακραίας πτέρυγας του κόμματος της» τηρώντας μια ανεύθυνη και επιζήμια στάση. Κατηγόρησε τέλος το ΚΙΝΑΛ ότι υπογράφει και την τελευταία τελεία σε όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ότι δεν ξέρει σε ποιο χώρο ανήκει στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

«Η Ελλάδα ζει ημέρες ντροπής και το αύριο της χώρας κινδυνεύει να καθορίζεται από έξι κομπάρσους που δέχτηκαν να έχουν ρόλο στην τελευταία πράξη του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μηστοτάκης. Εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα πρέπει να πάει άμεσα στις κάλπες, γιατί μόνο οι εκλογές θα φέρουν – όπως είπε- την κάθαρση που χρειάζεται η Ελλάδα. Σε ότι αφορά το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι επισφραγίζει την εθνική ήττα των Πρεσπών και ότι πρόκειται για μια διευθέτηση, που μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τί πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει «ναι» εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν «όχι».

Ο Ζόραν Ζάεφ, χαιρέτισε την υπερψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ της «Βόρειας Μακεδονίας» από την ελληνική Βουλή.

Δημήτρης Ράντος – Στέλλα Παπαμιχαήλ – Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα