back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Eurogroup: Επί τάπητος οι μειωμένες εκτιμήσεις για ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Διαβάστε επίσης

Οι μειωμένες εκτιμήσεις για ανάπτυξη της Ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν βρίσκονται στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup που ξεκινά αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης καλούνται να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα οικονομικά εργαλεία προκειμένου να ενισχύσουν τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση για θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ, θέμα το οποίο ωστόσο φέρεται να προκαλεί διαφωνίες.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μία προσωρινή μείωση της ταχύτητας. Οι περισσότεροι κίνδυνοι είναι πολιτικοί και πρέπει να καλέσουμε τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση. Πρέπει να μειώσουμε το ρίσκο που προέρχεται από τον τομέα του εμπορίου και από το Brexit» δήλωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο, ο οποίος παράλληλα κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική που συμφώνησε πρόσφατα με την Κομισιόν.

«Πρέπει να ισορροπήσουμε τους προϋπολογισμούς μας και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» τόνισε από την πλευρά του ο Ολλανδός Υπουργός Βόπκε Χούκστρα, βάζοντας φρένο σε σενάρια περί δραστικής αλλαγής πολιτικών.

«Υπάρχουν χώρες που ακόμα δεν έχουν κάνει τη δουλειά που πρέπει» επεσήμανε από την πλευρά του ο Αυστριακός Υπουργός Χάρτβιγκ Λέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση που αφορά στην ιταλική οικονομία.

«Αναθεωρήσαμε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την Ιταλία. Η δημοσιονομική πολιτική της δε βοήθησε στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης και στη σταθερότητα. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, η ιταλική πλευρά προχώρησε σε διορθώσεις, αλλά η ζημιά έχει γίνει. Η Ιταλία πρέπει πλέον να εφαρμόσει τις πολιτικές που συμφωνήθηκαν για να ανακάμψει η οικονομία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα