back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΙΤΑΛΙΑ: Περιφερειακές με άρωμα εθνικών εκλογών

Διαβάστε επίσης

Οι περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία, αναμένεται να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς, αν τουλάχιστον επιβεβαιωθούν τα πρώτα αποτελέσματα που φτάνουν μέχρι τώρα αλλά και οι δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με αυτές τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Λίγκα, το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, συνεχίζει να συγκεντρώνει μία πρόθεση ψήφου που ξεπερνά το 30%. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα των 5 Αστέρων που έχει εδώ και καιρό καθηλωθεί στο 26%.

Νικήτρια η Λίγκα στις περιφερειακές

Οι περιφερειακές εκλογές, και πιο συγκεκριμένα, η αναμέτρηση στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, θα αποτελέσουν κρίσιμο τεστ για την πορεία των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα. Εκεί, η Λίγκα κατεβαίνει συνεργαζόμενη με την κεντροδεξιά της Φόρτσα Ιτάλια αλλά και τα ακροδεξιά “Αδέλφια της Ιταλίας”.

Σύμφωνα με τα «instant poll» που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Rai, o υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την περιοχή, ο Μάρκο Μαρσίλιο, βγαίνει εύκολα νικητής με ποσοστό 44%. Αν και η επίσημη καταμέτρηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Τζοβάνι Λενίνι φαίνεται να λαμβάνει 32% ενώ η Σάρα Μαρκότσι, του Κινήματος Πέντε Αστέρων, δεν ξεπερνά το 23%.

Καθησυχαστικός ο Σαλβίνι

Παρά τις προσπάθειες του γραμματέα της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι, να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα κρατήσει πέντε χρόνια (μέχρι δηλαδή την επίσημη λήξη της) και ότι αυτή η συμμαχία σε τοπικό επίπεδο δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την κυβερνητική συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, κανείς δεν μπορεί να τον πιστέψει.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ του ιταλικού τύπου, οι διαφορές ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αυξάνονται διαρκώς και το κλίμα μέσα στην κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο βαρύ. Με βάση αυτά, κανείς δεν αποκλείει οι εθνικές εκλογές να γίνουν εσπευσμένα το καλοκαίρι, πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα