back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η αλλαγή της ονομασίας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”

Διαβάστε επίσης

Με εντατικούς ρυθμούς κινούνται πλέον οι διαδικασίες για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία” και για την έναρξη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει μέσω ρηματικής διακοίνωσης το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας τόσο για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής στο ΝΑΤΟ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας μέσα στις επόμενες μέρες θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ημερομηνία έναρξης της ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων και εν συνεχεία “η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελληνική Δημοκρατία θα υποβάλλουν κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με την οποία θα ενημερώνουν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής Συμφωνίας (των Πρεσπών)”.

Τόσο ο γ.γ του ΟΗΕ όσο και τα κράτη – μέλη του Οργανισμού αλλά και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους συμμετέχει η γειτονική χώρα θα ενημερωθούν με επιστολή για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και θα τεθεί σε επίσημη και μοναδική χρήση το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Στη συνέχεια θα υπογραφεί το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ακολούθως η αποστολή του προς το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αποτελεί τον θεματοφύλακα της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το 1949.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως από σήμερα ξεκινούν οι υποχρεώσεις της Βόρειας Μακεδονίας σε ό,τι αφορά την αλλαγή του ονόματος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: “σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία. Και ανάλογα θα γίνει και ένας συστηματικός προγραμματισμός από την πλευρά τους, για την πλήρη αντικατάσταση του παλιού με το νέο όνομα στα ήδη υφιστάμενα έγγραφα και εκεί όπου χρειάζονται επιπλέον ειδικές υλικές ενέργειες, όπως π.χ. στην ονομοτοδοσία των δρόμων κ.λπ”

Οι νέες επίσημες πινακίδες στα Σκόπια που φέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι ήδη τυπωμένες και έτοιμες να τοποθετηθούν στην χώρα. Οι ταμπέλες με την νέα ονομασία θα αναρτηθούν σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια καθώς και στα σύνορα της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές από τη γειτονική χώρα πάντως διαψεύδουν την είδηση που μεταδόθηκε χθες μέσω Twitter ότι η πρώτη πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας θα εγκατασταθεί σήμερα στα σύνορα με την Ελλάδα. Αναφέρουν πως αυτό θα συμβεί είτε αύριο, Τρίτη ή τις επόμενες μέρες.


 Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα