back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην απόχη της εφορίας χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για αδήλωτα ακίνητα και μισθώματα από ψηφιακές πλατφόρμες – Αρχίζουν έλεγχοι και διασταυρώσεις

Διαβάστε επίσης

Πριν από λίγες ημέρες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας σε εφοριακούς και τελωνειακούς σε διημερίδα στην Αθήνα ήταν ξεκάθαρος.

Πρώτο μέλημα της φορολογικής διοίκησης θα αποτελέσει φέτος ο έλεγχος των ιδιοκτητών ακινήτων τα οποία διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, booking κλπ και τα οποία είτε δεν δηλώθηκαν στο ειδικό μητρώο ακινήτων της ΑΑΔΕ, είτε οι ιδιοκτήτες τους δεν δήλωσαν το σύνολο των εισοδημάτων που εισέπραξαν από τουρίστες για τις διανυκτερεύσεις.

Οι έλεγχοι, θα είναι δειγματοληπτικοί και εκτεταμένοι και θα αξιοποιηθούν,όπως ανέφερε ο κ.Πιτσιλής, όλες οι σχετικές πηγές πληροφόρησης, το ειδικό μητρώο ακινήτων της ΑΑΔΕ αλλά και η μέθοδος «προσποίησης πελάτη» από πλευράς εφοριακών η οποία αποδίδει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Στόχος να εισπραχθούν φέτος πολλαπλάσια φορολογικά έσοδα σε σχέση με πέρυσι που ήταν 176 εκ.ευρώ.

Στο μητρώο ακινήτων της ΑΑΔΕ έχουν υποβάλλει δήλωση ακινήτου/των για εκμετάλλευση μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης περίπου 55.000 ιδιοκτήτες η διαχειριστές ακινήτων (υπεκμισθωτές), αλλά ωστόσο εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των ενεργών ιδιοκτητών ακινήτων υπερβαίνει τις 75.000.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 25.000 ιδιοκτήτες και εκμισθωτές ακινήτων παραμένουν αδήλωτοι και “κρυφοί” ,όπως και τα εισοδήματά τους,για την εφορία.

Πως θα γίνονται οι έλεγχοι από την Εφορία

Οι ενέργειες της εφορίας θα είναι συγκεκριμένες και θα εστιάζονται στον εντοπισμό των αδήλωτων ιδιοκτητών ακινήτων και εισοδημάτων, τα δε μέσα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι ποικίλα και σύγχρονα.

Ετσι..
*Θα ελέγχεται εάν οι αγγελίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων που αναρτώνται στις ιντερνικές πλατφόρμες φέρουν τον ειδικό κωδικό ακινήτου που έλαβαν από την ΑΑΔΕ τα ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο ειδικό μητρώο ακινήτων..

*Θα εφαρμοστεί η μέθοδος της «προσποίησης πελάτη»..Εφοριακοί θα ζητούν από ιδιοκτήτες ακινήτων στοιχεία δήθεν για εκμίσθωση..Ετσι θα πληροφορούνται που βρίσκεται το ακίνητο ,την τιμή διανυκτέρευσης κλπ.Θα ακολουθεί έλεγχος βάση του Ε9..

*Ελεγχος των εμβασμάτων (ηλεκτρονικές πληρωμές) που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τους τουρίστες μέσω τραπεζών..

*Θα ζητηθεί τεχνογνωσία από την Πορτογαλία και ο ειδικός ελεγκτικός μηχανισμός που διαθέτει και ο οποίος ανιχνεύει μέσω σάρωσης των αγγελιών εκμίσθωσης ακινήτων στο διαδίκτυο ποια και πόσα ακίνητα είναι αδήλωτα,..

*Προχωρούν ήδη οι συνομιλίες με τις ίδιες τις πλατφόρμες εκμίσθωσης ακινήτων για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν τους πελάτες-ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με βάση το νόμο όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων εντοπιστεί να μην έχουν δηλώσει στο ειδικό μητρώο της ΑΑΔΕ τα ακίνητά τους η έχουν δηλώσει μόνο μέρος από τα εισοδήματά τους θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 5.000 ευρώ και πρόσθετους φόρους λόγω αδήλωτων εισοδημάτων.Ως γνωστόν τα μισθώματα είτε μέσω της Airbnb η άλλων ιντερνικών πλατφορμών,όπως και τα μισθώματα από τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια φορολογούνται σε ποσοστό 15% για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ,35% για εισοδήματα 12.001 έως 35.000 ευρώ ,και 45% από 30.001 ευρώ και άνω.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα