back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ΝΔ και η Συνταγματική Αναθεώρηση

Διαβάστε επίσης

 Λίγο πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη  Συνταγματική Αναθεώρηση διάχυτη είναι στους κόλπους της ΝΔ η καχυποψία ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί “να εργαλειοποιήσει”  την διαδικασία αυτή επιδιώκοντας «να δεσμεύσει από σήμερα την επόμενη Βουλή για την διατύπωση των αλλαγών που προτείνει».

  H αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατηγορηματική αντίθετη σε αυτό και τονίζει ότι το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων δεν καθορίζεται από την προτείνουσα Βουλή αλλά από την επόμενη, την αναθεωρητική. Θεωρεί μάλιστα  πως η άποψη που διατυπώνεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι μόνο ως προς τα προτεινόμενα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους, προσκρούει τόσο σε αυτό που έγινε στο παρελθόν, όσο και «στην άποψη που υποστηρίζουν δημοσίως και διαχρονικά όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας».

 Σχετική συζήτηση γίνεται ήδη για το άρθρο 32 όπου τα δύο κόμματα συμφωνούν στον τελικό στόχο που είναι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, διαφέρουν ωστόσο οι θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο επίτευξης του κοινού στόχου  καθώς η ΝΔ δεν συμφωνεί με διαδικασία που μπορεί να καταλήγει σε εκλογή Προέδρου από τον λαό.

Σημειώνεται ότι στην επιτροπή αναθεώρησης η ΝΔ ψήφισε 5 άρθρα από τα 27 άρθρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ: το 32, για την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από την πρόκληση εθνικών εκλογών, το 54 για την ψήφο των αποδήμων, το 62 για τη βουλευτική ασυλία, το 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών και το 101 Α για τη διευκόλυνση της επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών.

 Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξαναβάλει όλα τα άρθρα που θεωρεί “κομβικά” και που, όπως λένε στην Πειραιώς, «αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και να συζητήσει, όπως το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το 24 για το περιβάλλον». Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «άτολμη και ιδεοληπτική» που επί της ουσίας επιδιώκει μια μικρή αναθεώρηση και δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε για την Παιδεία, την Δικαιοσύνη, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη.

 Ειδικά για το άρθρο 16 για την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως θα είναι μεγάλο  λάθος να παραπεμφθεί η αλλαγή του στις καλένδες για άλλα 10 χρόνια «λόγω  εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ιδεοληψίες».

Στη ΝΔ ευελπιστούν επί της ουσίας ότι το κυβερνών κόμμα θα επιτρέψει σε ορισμένους βουλευτές που έχουν δηλώσει θετικοί υπό όρους,  να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 προκειμένου να κριθεί αναθεωρητέο σε αυτή τη Βουλή με 151 ψήφους και η επόμενη να το αναδιαμορφώσει με πλειοψηφία 180 βουλευτών .

Εάν άρθρα όπως το 16 δεν κριθούν αναθεωρητέα λόγω της αντίθεσης του  ΣΥΡΙΖΑ, όλα είναι ανοιχτά σε σχέση με την στάση της ΝΔ στην επόμενη Βουλή. Η θέση που φαίνεται να κυριαρχεί σήμερα στην Πειραιώς είναι ότι  “θα κρίνει εάν υπάρχει μια κρίσιμη μάζα αναθεωρητέων άρθρων που να δικαιολογεί την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης ή αν θα ξεκινήσει από την αρχή νέα διαδικασία ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα άρθρα και να μετατεθεί η ολοκλήρωση  της αναθεώρησης στην μεθεπόμενη Βουλή”.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που προτείνει η ΝΔ μεταξύ άλλων αφορούν,  σύμφωνα με την Πειραιώς,  και σε ζητήματα όπως:

-Παραχώρηση εκτενών αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτοτελείς πόροι για την εκπλήρωση των σκοπών της.

-Καθιέρωση ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος με απαγόρευση της αναδρομικής επιβολής οποιουδήποτε βάρους.

– Αναβάθμιση, αξιοκρατία, αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης και ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.

-Αναγνώριση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης.

– Αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και μέτρα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης.

-Μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και εισαγωγής κανόνων καλής νομοθέτησης

Απόστολος Χονδρόπουλος 
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα