back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μαίνεται η “κόντρα” ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Διαβάστε επίσης

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το τεταμένο κλίμα πυροδοτήσει το σενάριο περί πιθανής μη υπερψήφισης του άρθρου 32 από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην επιτευχθεί ο στόχος της ΝΔ να συγκεντρώσει το άρθρο 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή και να αναθεωρηθεί με πλειοψηφία 151ενος στην επόμενη Βουλή. Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Τα σενάρια φούντωσαν, μετά από σχετικό σχόλιο του Γιώργου Κατρούγκαλού στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «η ΝΔ κάνει κόλπα και μας αναγκάζει να συμπεριφερθούμε με ενέργειες στις οποίες δεν θα προχωρούσαμε υπό άλλες συνθήκες», με αποτέλεσμα η ΝΔ να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για συνταγματικό αυτοεξελισμό του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματική μοχθηρία.

Λίγο αργότερα, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος επιχείρησε να υποβαθμίσει όσα είπε, κάνοντας λόγο για «fake news”, ενώ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης εξακολουθεί να βρίσκεται η βασική διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και ως προς το περιεχόμενο των άρθρων προς αναθεώρηση.

Η σύσκεψη των γενικών εισηγητών των κομμάτων που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αποφάσισε στην ψηφοφορία της Πέμπτης να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Στο πρώτο θα αναγράφεται το άρθρο, η κατεύθυνση και το περιεχόμενο και στο δεύτερο το άρθρο και η κατεύθυνση. Ένας βουλευτής θα μπορεί να ψηφίσει και τα δύο ψηφοδέλτια, ενώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, μιας και πρόκειται για 149 προτάσεις πιθανότατα να ανακοινωθούν το πρωί της Παρασκευής.

Αποστάσεις Κοντονή

Αποστάσεις από την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η προτείνουσα Βουλη δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων, πήρε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αφού απέρριψε και την προσέγγιση της ΝΔ.

«Η άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη δεν λαμβάνει υπόψη της ότι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος, μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει”, είπε ο Σταύρος Κοντονής, ενώ χαρακτήρισε τις δύο αντιτιθέμενες απόψεις στα άκρα και λανθασμένες.

“ Πρέπει συνεπώς να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και τήρηση του συνταγματικού κειμένου, σε αυτό που περιγράφει. Δηλαδή να κατατεθούν απόψεις, ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει τελικά για τη σύνθεση της νέας Βουλής, δηλαδή στην ουσία εμμέσως αποφασίζει για την αναθεώρηση του Συντάγματος”, είπε ο Σταύρος Κοντονής.

Παράλληλα ο Σταύρος Κοντονής διαφώνησε και πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 32 με το περιεχόμενο που έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή και απευθείας απο τον λαό αν δεν τελεσφορήσουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή, κάνοντας λόγο για αλλοίωση του πολιτεύματος αν συμβεί κάτι τέτοιο.
“Ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και δεν νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτουν εντάσεις τραγικές” είπε ο κ. Κοντονής.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα