back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νίκος Ανδρουλάκης: Με το rescEU μειώνονται οι πιθανότητες για νέες ανθρώπινες τραγωδίες

Διαβάστε επίσης

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία του rescEU, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία 620 υπέρ, 22 κατά και 35 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο εισηγητής για την Ομάδα των Σοσιαλιστών τόνισε μεταξύ άλλων οτι «τα τελευταία χρόνια σε πολλούς από τους πολίτες, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί μοιάζουν απόμακροι, ακόμα και εχθρικοί. Όμως στην περίπτωσή μας, η αγωνία τους για καλύτερη προστασία από τις φυσικές καταστροφές, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη στην προσπάθειά για να καταστήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ένα πραγματικό εργαλείο αλληλεγγύης, δημιουργώντας το rescEU».
Με την συγκεκριμένη πρόταση που ψηφίστηκε σήμερα, δημιουργείται το rescEU, μία Ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων όπως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα καναντέρ, που θα βοηθά τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όταν οι εθνικές δομές δεν επαρκούν. Τα μέσα αυτά θα αγοραστούν από τα Κράτη Μέλη με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα κυμαίνεται από το 80% έως το 90% και θα αφορά εκτός από την αγορά και τα έξοδα συντήρησης και επισκευών.
Παράλληλα, για πρώτη φορά, προβλέπεται η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των εξόδων επισκευής έως το 75% του κόστους για τα μέσα που διαθέτει το κάθε κράτος, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να επισκευάσει με Ευρωπαϊκά χρήματα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ που βρίσκονται τώρα καθηλωμένα.
«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε πλήρως τις φυσικές καταστροφές, επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, με τη νομοθεσία όμως που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε την δυνατότητα στα Κράτη να μειώσουν τις επιπτώσεις τους και να μη ζήσουμε ξανά νέες ανθρώπινες τραγωδίες όπως αυτές στην Πορτογαλία και στο Μάτι».

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα