back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο διεθνή τύπο

Διαβάστε επίσης

Δίκη Αυτονομιστών στη Μαδρίτη

Η δίκη των 8 αυτονομιστών σήμερα στην Μαδρίτη είναι κεντρικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων Le Monde και Liberation.

Κυρίαρχο θέμα σήμερα στα γαλλικά μέρα είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ για την άνοδο του αντισημιτισμού στην χώρα. Το 2018, τα κρούσματα αντισημιτισμού αυξήθηκαν κατά 74% με τον υπουργό να κάνει λόγο για “ρεύμα που εξαπλώνεται σαν δηλητήριο”.

Στο μεταξύ το Παρίσι είναι σοκαρισμένο από τα δεκάδες αντισημιτικά συνθήματα που γράφτηκαν το Σαββατοκύριακο σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες για το θέμα. Στην είσοδο της εφημερίδας Le Monde, μάλιστα, κάποιος έγραψε ένα χυδαίο σύνθημα αλλά και υβριστικό για τους εβραίους εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η διεύθυνση της Le Monde δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις.

FAZ: “Έναρξη Δίκης αυτονομιστών στη Μαδρίτη:
Οι καταλανικοί αυτονομιστές αντιμετωπίζουν 177 χρόνια φυλάκισης”

Στη Μαδρίτη αρχίζει η δίκη δώδεκα καταλανών αυτονομιστών. Η διαδικασία αποτελεί δοκιμασία για την ισπανική δημοκρατία.
Αρχισε η δίκη των 12 αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης του Οκτωβρίου του 2017.
Βασικός κατηγορούμενος είναι ο Οριόλ Ζουνκέρας.
Πρώην αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, ο 49χρονος πανεπιστημιακός είναι προφυλακισμένος από το Νοέμβριο του 2017 και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών.
Στη φυλακή για 17 χρόνια κινδυνεύει να παραμείνει η 63χρονη Κάρμε Φορκαντέλ, πρώην πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου που ανέγνωσε τη διακήρυξη ανεξαρτησίας στις 27 Οκτωβρίου του 2017.
Κατηγορούμενοι είναι ακόμα οι πολιτικοί ακτιβιστές Τζόρντι Κουϊσάρτ και Τζόρντι Σάντσεζ.
Επίσης, οι πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ, Ζόζεπ Ρουλ, Ραούλ Ρομέβα, Ντολόρς Μπάσα, Ζοακίμ Φορν, Κάρλες Μουντό, Μεριτσέλ Μποράς και Σάντι Βίλα.
Από την εισαγγελία έχουν ζητηθεί βαριές ποινές κάθειρξης μέχρι και 25 ετών στην περίπτωση του πρώην αντιπροέδρου της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας.
Τα στελέχη των καταλανών αυτονομιστών φυλακίστηκαν ή διέφυγαν στο εξωτερικό για να αποφύγουν την δίωξη, όπως ο Κάρλες Πουτζντεμόν.
Έπειτα από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017 για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, το οποίο απαγορεύτηκε από την Μαδρίτη και σημαδεύθηκε από βίαια επεισόδια, η απόπειρα απόσχισης κατέληξε στις 27 Οκτωβρίου με την κήρυξη Ανεξάρτητης Δημοκρατίας από τους πλειοψηφούντες αυτονομιστές βουλευτές των καταλανικού κοινοβουλίου.
Η ισπανική κυβέρνηση απάντησε αμέσως με την καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης, την διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και την ανάληψη του ελέγχου της Καταλονίας.

Brexit

Η εφημερίδα Le Figaro παρουσιάζει σήμερα μεγάλο αφιέρωμα στο Brexit που αποτελεί και το πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο “Ανησυχία για την βρετανική οικονομία”.

Στο κεντρικό θέμα της εφημερίδας σημειώνεται ότι πάνω από 600.000 θέσεις εργασίας σε πάνω από 40 χώρες απειλούνται σε περίπτωση ενός “σκληρού Brexit”. Μόνο στην Γαλλία, απειλούνται περίπου 50.000 θέσεις εργασίας. Η συγκεκριμένη ανάλυση επικαλείται έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Halle για την Οικονομική Έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες.

ΒΒC: “Οι βουλευτές πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους γιa το Brexit”

Οι συνομιλίες του Brexit βρίσκονται σε “κρίσιμο στάδιο”, αναμένεται να τονίσει η Τερέζα Μέι σε ομιλία της για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η πρωθυπουργός θα πει ότι “τώρα όλοι πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας” για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μία καλή συμφωνία για το Brexit.

Θα τονίσει μεταξύ άλλων ότι προσπαθεί να διασφαλίσει τις απαραίτητες αλλαγές στο ζήτημα του “backstop” στα σύνορα με την Ιρλανδία, την ώρα που η ΕΕ δείχνει εντελώς απρόθυμη να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση.

“Πετυχαίνοντας τις αλλαγές που χρειαζόμαστε στο backstop, προστατεύοντας και ενισχύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύοντας τον ρόλο του Κοινοβουλίου στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία την οποία μπορεί να υποστηρίξει αυτό το Κοινοβούλιο”, θα πει στους βουλευτές.

Εν τω μεταξύ χτες βράδυ είχαν γεύμα εργασίας ο βρετανός υπουργός Στιβ Μπάρκλει και ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Βrexit Μισέλ Μπαρνιέ στο Στρασβούργο.
Μετά τη λήξη της συνάντησής τους, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι οι συνομιλίες ήταν “εποικοδομητικές” αλλά ότι “είναι σαφές από την πλευρά μας ότι δεν πρόκειται να ανοίξουμε ξανά διάλογο για αλλαγές στην συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.”. Τέλος οι δύο άνδρες συμφώνησαν να διεξαγάγουν περαιτέρω συνομιλίες τις επόμενες μέρες.

Handelsblatt: «Ο ερασιτέχνης Κόρμπιν»

Στη διαχείριση του Brexit ο πρόεδρος των Εργατικών αποδεικνύεται το ίδιο ερασιτέχνης όσο η Τερέζα Μέι, σημειώνει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ο ερασιτέχνης Κόρμπιν». Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «αντί να βγει κερδισμένος από το χάος στους κόλπους της κυβέρνησης ο Τζέρεμι Κόρπιν υποβαθμίστηκε με τους δικούς του χειρισμούς σε απλό θεατή των εξελίξεων. Απέτυχε στην επιβολή πρόωρων εκλογών, απορρίπτει ένα δεύτερο δημοψήφισμα και τα πέντε αιτήματα για το Brexit που απέστειλε στη Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχουν καμία πιθανότητα να πείσουν την πρωθυπουργό. Έτσι ο Κόρμπιν πέτυχε το αδιανόητο. Να προηγούνται σήμερα στις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί».

HΠΑ

The Guardian: Οι επικεφαλής των κομμάτων ήρθαν σε συμφωνία για να αποφευχθεί ένα νέο Shutdown στο Αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος.
New York Times: Σε προσωρινή συμφωνία για να συνεχίσει τη λειτουργία του το Ομοσπονδιακό Κράτος χωρίς πλήρη χρηματοδότηση του Τείχους (Μεξικό)
La Repubblica: “Ένα πλέγμα στη θέση του Τείχους με το Μεξικό: διμερής συμφωνία για να αποφευχθεί ένα νέο κλείσιμο”

Σε συμφωνία επί της αρχής η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί ένα νέο shutdown, στα τέλη της εβδομάδας, κατέληξαν μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, όπως δήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας γερουσιαστές. Το κονδύλι ωστόσο των 5,7 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους, στο οποίο επέμενε μέχρι κεραίας ο Ντόναλντ Τραμπ και υπήρξε η αιχμή του δόρατος όλης αυτής της ιστορίας, δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία, αναφέρουν στο Reuters πηγές μέσα από το Κογκρέσο.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία», είπε ένας από τους βασικούς Ρεπουμπλικάνους διαπραγματευτές, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι, σύμφωνα με το CNN. Δεν δόθηκε καμία λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Λευκού Οίκου.

Το σχέδιο της συμφωνίας, σύμφωνα με την πηγή του Reuters, περιλαμβάνει χρηματοδότηση 1,37 δισ. δολαρίων για την κατασκευή φράγματος κατά μήκος των νότιων συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς χρηματικό ποσόν το οποίο είχαν προτείνει οι Δημοκρατικοί εξ αρχής, επιμένοντας ότι η κατασκευή του τείχους είναι πολύ δαπανηρή και άνευ ουσίας, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος την είχε απορρίψει.

Η απαίτηση του Τραμπ, στην οποία τον Δεκέμβριο τουλάχιστον φαινόταν ανυποχώρητος, είχε ως αποτέλεσμα τη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το λεγόμενο shutdown των 35 ημερών, το οποίο υπήρξε μάλιστα και το μακροβιότερο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δύο ακόμη πηγές εντός του Κογκρέσου, στα σχέδια περιλαμβάνεται μόνο η κατασκευή πρόσθετης περίφραξης, μήκους περίπου 90 χλμ., ίσως με τη μορφή «ατσάλινων στύλων», όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα. Από το Ελ Πάσο, στο Τέξας, όπου πραγματοποίησε χθες προεκλογική ομιλία, δήλωσε ότι άκουσε τα περί προόδου στις συνομιλίες, αλλά δεν μπήκε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. «Όπως γνωρίζετε, θα χτίσουμε το τείχος ούτως ή άλλως. Ίσως να υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ίσως και όχι», πρόσθεσε αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσαμ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να αποσύρει εκατοντάδες άνδρες της Εθνοφρουράς από τα σύνορα της Πολιτείας με το Μεξικό, διαφωνώντας κατηγορηματικά με την άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια “κρίση εθνικής ασφάλειας”.

Στην αυριανή ομιλία του για την Κατάσταση της Πολιτείας, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης σκοπεύει να πει ότι ο αριθμός εκείνων που περνούν τα σύνορα έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 1971. Ταυτόχρονα, έχει μειωθεί σε χαμηλό δεκαετίας ο αριθμός των μεταναστών χωρίς έγγραφα που ζουν στην Καλιφόρνια, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Μπράιαν Φέργκιουσον.
“Η «έκτακτη ανάγκη» στα σύνορα δεν είναι παρά μια κατασκευασμένη κρίση. Και η Εθνοφρουρά της Καλιφόρνιας δεν θα λάβει μέρος σ’ αυτό το πολιτικό θέατρο”, έγραψε ο Νιούσομ στο Twitter.

Σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, ο κυβερνήτης σκοπεύει να αναπτύξει εκ νέου 360 άνδρες της Εθνοφρουράς στα σύνορα για να αντιμετωπίσουν τις “πραγματικές απειλές” από τις οποίες κινδυνεύει η Πολιτεία, όπως είναι το εμπόριο ναρκωτικών και οι δασικές πυρκαγιές. Το γραφείο του δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει η ανασύνταξη των δυνάμεων.

Bενεζουέλα

Repubblica: “Βενεζουέλα, επιστολή του Guaidò: Απογοητευμένη από τη θέση της Ιταλίας”

Μια αντιπροσωπεία του Guaidó συναντήθηκε χθες και από τις δύο πλευρές του Τίβερη. Ο προσωρινός πρόεδρος δημοσιεύει μια «Επιστολή στους Ιταλούς» για να λάβει υποστήριξη, αναγνώριση και ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιστολή προς τους Ιταλούς
Λίγες ώρες αργότερα, η αντιπροσωπεία του αρχηγού της αντιπολίτευσης στον Nicolas Maduro δέχθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini.
Και υπήρχε επίσης ένα “εγκάρδιο” τηλεφώνημα μεταξύ του Salvini και του Guaidó. Ο Υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε τη σκληρή στάση όσον αφορά το Maduro και την πλήρη υποστήριξή του στο συνταγματικό δρόμο που θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Χρέος Ιταλία

Tο χρέος της Ιταλίας είναι δυσθεώρητο, όμως η Ρώμη διαθέτει αποθέματα χρυσού 2,451,8 τόνων, τα τρίτα σε μέγεθος μετά τις ΗΠΑ και την Γερμανία, σημειώνει η εφημερίδα Die Welt επιγράφοντας άρθρο «Ο Σαλβίνι προτείνει εκποίηση των αποθεμάτων χρυσού».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο Iταλός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εκποίησης των αποθεμάτων με σκοπό τη μείωση του χρέους της χώρας. Λίγο νωρίτερα η ιταλική εφημερίδα La Stampa έγραφε ότι η Ιταλία εξετάζει την πώληση του χρυσού για να αποφύγει διορθώσεις στον τρέχοντα προϋπολογισμό καθώς και αύξηση του ΦΠΑ το 2020. Όπως σημειώνει στη συνέχεια η Die Welt παλαιότερα σχέδια της Ρώμης να εκποιήσει χρυσό για να βελτιώσει τα οικονομικά του ιταλικού δημοσίου προσέκρουσαν στην αντίσταση ευρωπαϊκών υπηρεσιών που ανησυχούσαν για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της ιταλικής κυβέρνησης το περασμένο Σαββατοκύριακο: «Όσο η δημοτικότητα της Λέγκας και των Πέντε Αστεριών βρίσκονται κοντά στο 60% ο Λουίτζι ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι αντιδρούν με ειρωνεία σε όσα συμβαίνουν γύρω τους. Όμως οι δικαιολογίες του τύπου “φταίνε οι προηγούμενοι” για την ανεργία, τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και τη διαφαινόμενη οικονομική ύφεση, δεν θα πείθουν σε λίγο καιρό κανέναν. Ούτε η απόδοση ευθυνών σε μετανάστες, Γάλλους και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες θα ωφελεί πλέον, όταν οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι όσα τους υποσχέθηκε μεγαλόστομα η κυβέρνηση δεν θα γίνουν πράξη».

 

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα