back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε άνοδο ο αντισημιτισμός στην Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Κατά 74% αυξήθηκαν τα κρούσματα αντισημιτισμού στην Γαλλία το 2018, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ που έκανε λόγο για “ρεύμα που εξαπλώνεται σαν δηλητήριο”.

Από τις 311 επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα που καταγράφηκαν το 2017, περάσαμε στις 541 την χρονιά που αφήσαμε πίσω μας. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 74%, όπως ανακοίνωσε ο Κριστόφ Καστανέ. Αφορμή ήταν η επίσκεψή του στα νότια του Παρισιού όπου άγνωστοι βανδάλισαν ένα δέντρο που είχε φυτευτεί στην μνήμη του Ιλάν Χαλίμι, ενός νεαρού εβραίου που δολοφονήθηκε το 2006.

Χαρακτήρισε την πράξη ως “επίθεση ενάντια στην ελπίδα” και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τίποτα παρόμοιο να περάσει. “Μία επίθεση ενάντια σε μία θρησκεία, μία επίθεση στην μνήμη του Ιλάν Χαλίμι, είναι μία επίθεση στην Δημοκρατία”, δήλωσε ο υπουργός ο οποίος με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που έχουν γίνει ενάντια σε καθολικές εκκλησίες.

Αντισημιτικά συνθήματα

Η χθεσινή Δευτέρα ξημερώνοντας, αποκάλυψε μία σειρά αντισημιτικών συνθημάτων σε αρκετά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Μεταξύ αυτών σβάστικες, βρισιές και συνθήματα στα γερμανικά με κίτρινη μπογιά που κινητοποίησαν την δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας του Παρισιού κατέγραψε όλα τα συνθήματα και ξεκίνησε ήδη έρευνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό, δήλωσε ότι κατέθεσε μήνυση για τον αγκυλωτό σταυρό που άγνωστοι ζωγράφισαν επάνω σε εικόνα με το πρόσωπο της Σιμόν Βέιλ, της πρώτης γυναίκας προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που γλίτωσε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Και άλλοι δήμαρχοι όμως, αντίκρυσαν χθες το πρωί παρόμοια συνθήματα στις γειτονιές τους, κυρίως στο 13ο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού. Στην είσοδο της εφημερίδας Le Monde, μάλιστα, κάποιος έγραψε ένα χυδαίο αλλά και υβριστικό για τους εβραίους σύνθημα εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η διεύθυνση της Le Monde δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα