back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προστασία πρώτης κατοικίας: Πρόοδος και σύγκλιση απόψεων στην σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζών

Διαβάστε επίσης

Την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στην σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζών υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζουν τραπεζικές πηγές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές σημειώθηκε σύγκλιση αναφορικά με τα όρια προστασίας καθώς και με τα επιμέρους αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι υπό την προστασία του νέου νόμου θα βρίσκονται δάνεια πρώτης κατοικίας πάσης φύσεως είτε στεγαστικά, είτε επιχειρηματικά, είτε καταναλωτικά εφ’ όσον για τα δάνεια αυτά έχει γίνει προσημείωση. Η προστασία θα αφορά σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ και εφ’ όσον ο δανειολήπτης έχει εισόδημα έως 35.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα θα προβλέπεται και επιδότηση της δόσης αλλά όχι για το σύνολο των εντασσόμενων αλλά για όσους ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Όλοι όσοι υπάγονται στο νόμο, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί προκειμένου να ελεγχθούν τα οικονομικά τους στοιχεία. Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει και κούρεμα του δανείου ούτως ώστε ο δανειολήπτης να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η ένταξη όλων των δανείων που σχετίζονται με προσημείωση πρώτης κατοικίας στο νέο νόμο, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και επιμένουν στον περιορισμό μόνο στα στεγαστικά δάνεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θεωρούν ότι θα προκύψει είναι η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων, καθώς η ένταξη στο νέο νόμο θα δυσχεράνει την πώλησή τους και άρα την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Επιμένουν στη διατήρηση του ορίου προστασίας στα επίπεδα των 100.000 αλλά εμπορικής αξίας αλλά θα μπορούσαν να συζητήσουν αύξηση του ορίου στα 150.000 έως 180.000 ευρώ.

Επισημαίνεται, ότι και οι δύο πλευρές, έχουν συμφωνήσει ώστε να μπει ημερομηνία λήξης της αποδοχής των αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, η οποία θα είναι του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν μεταγενέστερα είναι άνευ αντικειμένου.

Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική ρύθμιση θα κριθεί και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατά τραπεζικούς κύκλους εφ’ όσον είναι αυτή που επιμένει η κυβέρνηση θα απορριφθεί.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα