back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ξεχασμένες «βόμβες» τα υπό κατάρρευση κτίρια – Συναγερμός στον δήμο Αθηναιων

Διαβάστε επίσης

Ξεχασμένες «βόμβες», οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκραγούν χαρακτηρίζονται τα 1.400 εγκαταλελειμένα κτίρια της Αθήνας.

Η σημερινή, δεύτερη σε δύο μέρες, κατάρρευση ενός σπιτιού στην Πνύκα σήμανε συναγερμό στο Δήμο Αθηναίων.

Ο δήμος θυμίζει ότι, από το 2014 έχει καταθέσει πρόταση νόμου προκειμένου να δίδεται επιδότηση για την επισκευή αυτών των κτηρίων, αλλά ακόμη δεν έχει πάρει απάντηση από καμιά κυβέρνηση.

Πάρα ταύτα, ο δήμος Αθηναίων, όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικής Ευθύνης κ. Γιώργος Αποστολόπουλος έχει κατεδαφίσει δύο εγκαταλελειμένα κτήρια.

Η κατεδάφιση τους έγινε μετά από εισήγηση της πολεοδομίας που τα έκρινε ετοιμοροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά στα 1400 εγκαταλελειμένα κτήρια της Αθήνας, από αυτά περίπου 400 είναι χαρακτηρισμένα νεοκλασικά – διατηρητέα.

Αυτό το δεδομένο σημαίνει μεγάλο κόστος επισκευής και συντήρησης του κτηρίου, καθώς αυτή η κατηγορία ακινήτων διέπεται από ειδικό καθεστώς, που ελέγχεται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα υπόλοιπα χίλια, προφανώς, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να τα επισκευάσουν.

Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτά τα κτήρια συγκαταλέγονται και εκείνα που προέρχονται από κληρονομιές εξ αδιαιρετου, με αποτέλεσμα οι πολλοί ιδιοκτήτες του ακινήτου να μην έχουν συμφέρον να το επισκευάσουν.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι, πολλοί ιδιοκτήτες διατηρητέων τα αφήνουν επίτηδες στην εγκατάλειψη προκειμένου να καταρρεύσουν για να εκμεταλευθούν αργότερα το οικόπεδο, αφού δεν τους συμφέρει να επισκευάσουν το κτήριο.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα