back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ESM: Η «προθεσμία» της 27ης Φεβρουαρίου

Διαβάστε επίσης

Αυτή τη φορά η αγωνία… δεν αφορά στην εκταμίευση μίας αναγκαίας δόσης προς κάλυψη αναγκών χρέους, τι κι αν δεν είναι αμελητέο το «σχεδόν 1 δισ. ευρώ» στο οποίο αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ το βράδυ της Δευτέρας.

Αυτό που νοιάζει περισσότερο τόσο την Ελλάδα όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας είναι… να μη διαταραχθεί το ήπιο κλίμα στις σχέσεις τους μέχρι τις ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι θεσμοί θα μεταφέρουν για αργότερα κάποια από τα 16 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί θετικά η δεύτερη μεταμνημονιακή τους Έκθεση και να εγκριθεί σε δεύτερο χρόνο η επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα.

Η κόκκινη γραμμή που παραμένει για τους Ευρωπαίους είναι η αλλαγή στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη φιλοδοξούσαν -έχοντας λάβει την ελληνική πρόταση από την προηγούμενη εβδομάδα- ότι έως το τέλος αυτής θα υπήρχε μία αρχική προσέγγιση στις διαφορές των δύο πλευρών. Το σενάριο είναι πλέον εξαιρετικά αισιόδοξο, με δεδομένες τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στο… τρίγωνο ελληνικών Αρχών, τραπεζών και θεσμών.

Ωστόσο, το τρίγωνο θα πρέπει σύντομα να… γίνει ευθεία. Η λύση στην εξίσωση των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη είναι η ικανή συνθήκη για να μεταφέρει σε επόμενο χρόνο ανοικτά ζητήματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις -σε επίπεδο θεσμών- αλλά και η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (κυρίως σε επίπεδο Eurogroup).

Ως ουσιαστική τελική ημερομηνία για να υπάρξει κοινή συμφωνία με τους θεσμούς είναι η 27/2, ημερομηνία δημοσίευσης της δεύτερης Έκθεσής τους μετά το πέρας του προγράμματος του ESM. Την επόμενη μέρα, στις 28/2, σε επίπεδο euroworking group, αναμένεται η πρώτη αντίδραση από την πλευρά των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι δύο αυτές ημέρες θα είναι ενδεικτικές της… επίτευξης διπλού άτυπου στόχου: της διατήρησης του ήρεμου κλίματος σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στήριξης της προσπάθειας της χώρας να συνεχίσει να δοκιμάζει τις αγορές.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα