back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μείζον για τη ΝΔ το άρθρο 16 – Κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Όσο και αν το ζήτημα της αλλαγής του άρθρου 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι εκείνο που θεωρείται από τη ΝΔ κομβικό σε ό,τι αφορά την προοπτική μίας πραγματικά ευρείας Συνταγματικής Αναθεώρησης- και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Τρίτη όλους τους βουλευτές να στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση- σε αυτή τη φάση της διαδικασίας αναδεικνύεται ως κρίσιμο θέμα το άρθρο 32 καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να συμπίπτουν ως προς την αναγκαιότητα αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση εθνικών εκλογών, διαφωνούν ωστόσο στον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί κάτι τέτοιο.

Την διαφωνία αυτή έφερε με ένταση στο προσκήνιο η διαφορετική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε σχέση με το εάν η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη, που θα είναι αναθεωρητική, και ως προς την κατεύθυνση των συνταγματικών αλλαγών. Εάν δηλαδή η επιδιωκόμενη αποσύνδεση θα επιτευχθεί μέσω της διαδικασίας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει σε απευθείας εκλογή εάν δεν φέρουν αποτέλεσμα οι προηγούμενες ψηφοφορίες ή εκείνης που υποστηρίζει η ΝΔ χωρίς απευθείας εκλογή.

Υπενθυμίζεται πως στην αρχική πρότασή της η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ταχθεί υπέρ της τελικής προσφυγής σε απευθείας εκλογή μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά την είχε διαφοροποιήσει στη συνέχεια επικαλούμενη κυρίως το γεγονός ότι σε μία τέτοια περίπτωση «ο συναινετικά εκλεγμένος Πρόεδρος, ο οποίος μπορεί να έχει εκλεγεί από τη Βουλή και να έχει επιτελέσει το σκοπό του Συνταγματικού Νομοθέτη, θα έχει τελικά λιγότερη νομιμοποίηση από κάποιον άλλο Πρόεδρο ο οποίος θα έχει εκλεγεί με απ’ ευθείας εκλογή από τον λαό». Η ΝΔ συζητά ως εναλλακτικές προτάσεις είτε την απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. είτε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται πάντως διατεθειμένη να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για το άρθρο 32, παρότι διαφωνεί με το περιεχόμενο της προτεινόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλαγής, καθώς επιθυμεί να κριθεί το άρθρο αυτό αναθεωρητέο με 180 ψήφους και θεωρεί ότι στη συνέχεια, για το περιεχόμενό του, θα αποφασίσει με 151 ψήφους η επόμενη Βουλή, στην οποία προεξοφλεί πλειοψηφία της ίδιας της ΝΔ.

Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ και αποδίδουν σε αυτό όσα φέρεται να ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος περί ενδεχόμενης μη υπερψήφισης τελικά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 από βουλευτές του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην λάβει 180 ψήφους!

Αν και ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι πρόκειται για fake news, στη Πειραιώς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «δήλωση που θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού”.

Κατά τη ΝΔ, παρά τις διαψεύσεις που ακολούθησαν, διαφάνηκε χθες ότι η κυβέρνηση παραδέχεται πως “η ΝΔ όχι απλά θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές αλλά ότι θα είναι πιθανώς και αυτοδύναμη γι’ αυτό και θα μπορέσει να αλλάξει το άρθρο 32 στην επόμενη Βουλή με 151 ψήφους”.

Απόστολος Χονδρόπουλος

  • Ετικέτες
  • ΝΔ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα