back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν.Μπελαβίλας: Πρωτοβουλίες για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια από την “Ανάπλαση Αθήνας”

Διαβάστε επίσης

Πρωτοβουλίες για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια προωθεί η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» όπως αναφέρει ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος καθηγητής κ. Νίκος Μπελαβίλας με αφορμή την κατάρρευση κτιρίων τις τελευταίες μέρες.

Όπως αναφέρει απαιτούνται σοβαρές αποφάσεις για να διασωθούν τα ίχνη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 19ου αιώνα και επιρρίπτει ευθύνες στους ιδιοκτήτες των κτιρίων -ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου- για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει διατηρητέα τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μπελαβίλα:

«Τα γερασμένα ακίνητα του Πειραιά και της Αθήνας είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Αυτά τα ερείπια είναι τα τελευταία από τα χιλιάδες νεοκλασικά που έχασαν οι πόλεις μας μέσα στη λαίλαπα της αντιπαροχής. Τόσο η πλειοψηφία των ιδιωτών ιδιοκτητών τους, όσο και η πλειοψηφία των ιδιοκτήτων φορέων του Δημοσίου, απέφευγαν και αποφεύγουν να τα συντηρήσουν και να τα επαναχρησιμοποιήσουν ελπίζοντας στην απαξίωση, στην κατάρρευση, στην τυχαία πυρπόληση και εν τέλει στον αποχαρακτηρισμό τους, προκειμένου να χτίσουν στη θέση τους την πολυπόθητη πολυκατοικία.

Πρέπει να πάρουμε μια σοβαρή απόφαση, αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να γλιτώσουμε τα τελευταία ίχνη της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 19ου αιώνα που χάσαμε, κυρίως στον Πειραιά.

Γι’ αυτό οι φορείς του Δημοσίου έχουν κορυφαία ευθύνη, ακολουθούν οι εταιρείες – κάτοχοι των ακινήτων και τελευταίοι οι μικροί ιδιώτες κληρονόμοι χωρίς οικονομική δυνατότητα αποκατάστασης. Τα περί δημεύσεων ή βίαιης εισόδου εταιρειών που θα αναλάβουν την αποκατάστασή τους, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι συνταγματικά και νομικά αδύνατον να υλοποιηθούν.

Η Ανάπλαση Αθήνας που λειτουργεί μόλις 6 μήνες έχει πάρει ήδη τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

Για τροπολογία η οποία ήδη βρίσκεται στα γραφεία των αρμόδιων υπουργών και η οποία δίνει τη δυνατότητα να προχωρούν οι επισκευές των διατηρητέων κτιρίων με τη συναίνεση του 66% (2/3) των συνιδιοκτητών, κατ’ αναλογία του ήδη πετυχημένου νόμου που απελευθέρωσε τους ιδιώτες από ανάλογα προβλήματα, σε ζητήματα ενεργειακής αναβάθμισης πολυκατοικιών.

Μέσω του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας για την αναβίωση δεκάδων ερειπωμένων ακινήτων στην Αθήνα και τον Πειραιά, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται ερειπωμένα νεοκλασικά όπως η έπαυλη Αξελού στην Καστέλα και μεγάλα εμπορικά νεοκλασικά στις οδούς Κολοκοτρώνη και Γούναρη. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί αξιοποίησης.

Χρόνια προβλήματα δεκαετιών δεν λύνονται με “πυροτεχνήματα”. Απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός και προσπάθεια. Κορυφαίο παράδειγμα η επιτυχία με την ανάπλαση των προσφυγικών της Αλεξάνδρας που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες.

Τέλος, υπό τη θεσμική μου ιδιότητα του προέδρου της “Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.’, έχω ήδη από καιρό πάρει την πρωτοβουλία να καλέσω τη Διοίκηση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων, για να οργανώσουμε σοβαρές προτάσεις για τη στήριξη κυρίως των μικροϊδιοκτητών. Σε ότι αφορά τους μεγάλους ιδιοκτήτες – εταιρείες και τους φορείς του Δημοσίου, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα