back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία στον απόηχο της “δίκης του αιώνα”

Διαβάστε επίσης

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αναμένεται να προχωρήσει στη διάλυση της παρούσας Βουλής, εφόσον ηττηθεί στη σημερινή ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εξελίξεις στην ιβηρική χώρα είναι ραγδαίες, μετά την άρνηση των δύο μικρών καταλανικών κομμάτων, τα οποία μέχρι πρότινος στήριζαν το έργο της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών, να υπερψηφίσουν τον προτεινόμενο προϋπολογισμό.

Η υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας, Μαρία Ζέσους Μοντέρο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανένα εκβιασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο καταλανικά κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αν δεν ξεκινήσει ο διάλογος για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, κάτι το οποίο απαγορεύεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν είτε στις 14 είτε στις 28 Απριλίου. Προς το παρόν, βέβαια, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται γύρω στο 30%. Ωστόσο, τα δύο κόμμα της κεντροδεξιάς συγκεντρώνουν από κοινού άνω του 30%.

 

Η “δίκη του αιώνα”

Στο μεταξύ, η ένταση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μετά και την έναρξη της “δίκης του αιώνα”, των 12 Καταλανών αποσχιστών ηγετών, οι οποίοι φέρεται να διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην προσπάθεια απόσχισης της ισπανικής περιφέρειας το 2017.

Στο δικαστήριο οι συνήγοροι των 12 κατηγορουμένων έδειχναν να απευθύνονται περισσότερο στην Ευρώπη παρά τους Ισπανούς δικαστές, κάτι διόλου συμπτωματικό αφού σε περίπτωση καταδίκης η υπόθεση αναμένεται να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με αυτή την προοπτική οι συνήγοροι των πρώην μελών της καταλανικής κυβέρνησης, η οποία παύθηκε από τη Μαδρίτη πριν από εννέα μήνες, επικεντρώθηκαν στην «παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων» των κατηγορουμένων.

Ο δικηγόρος Αντρέου Βαν Ντεν Άιντε τόνισε στην αγόρευσή του ότι η όλη υπόθεση αποτελεί μια «γενικευμένη και απρόκλητη αναστολή» των πολιτικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. «Ο κ. Ζουνκέρας αποπέμφθηκε από την πολιτική σκηνή» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, η οποία τον Οκτώβριο του 2017 ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλωνίας προκαλώντας τη μετωπική σύγκρουση με την ισπανικη κυβέρνηση.

Η πλειοψηφία των κατηγορουμένων που εμφανίστηκαν χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη είναι πρώην αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης που οργάνωσε το δημοψήφισμα και διακήρυξε την ανεξαρτησία. Εννέα από αυτούς βρίσκονται περισσότερο από έναν χρόνο στη φυλακή. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν περισσότερο στον Οριόλ Ζουνκέρας, πρώην αντιπρόεδρο της Καταλωνίας και πρόεδρο της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών.

Η δίκη των 12 Καταλανών πολιτικών ηγετών στη Μαδρίτη είναι ένα «τεστ για την ισπανική δημοκρατία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο.

«Από σήμερα το ισπανικό δικαστικό σύστημα υποβάλλεται σε ένα τεστ», το οποίο είναι «επίσης ένα τεστ αντοχής για την ισπανική δημοκρατία», δήλωσε ο Πουτζντεμόν στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δίκη «μασκαράτα», διαβεβαίωσε πως «δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ» και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα χρησιμεύσει για να «ξεσκεπαστεί η τεχνητή κατασκευή μιας πολιτικής διαδικασίας».

Οι ισπανικές Αρχές είχαν απευθύνει κατηγορίες σε πάνω από είκοσι Καταλανούς για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα, όμως πολλοί από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό, πετυχαίνοντας μάλιστα να απορριφθούν από τις χώρες που τους δέχθηκαν τα ισπανικά αιτήματα για την έκδοσή τους. Πεντακόσιοι περίπου μάρτυρες αναμένεται να εξεταστούν, ανάμεσά τους και ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της Ισπανίας την επίμαχη περίοδο του δημοψηφίσματος. Το δικαστήριο αποτελείται από επτά δικαστές.

Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, που προβλέπεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, θα συνταχθεί η ετυμηγορία η οποία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των δικαστών. Σύμφωνα με δικαστικές εκτιμήσεις, δεν αναμένεται απόφαση πριν από το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου. Είκοσι περίπου Ισπανοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χρήση βίας κατά πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

 

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα