back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προώθηση ΜΟΕ με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποφάσισαν οι Β. Αποστολάκης και Χ. Ακάρ.

Διαβάστε επίσης

Την επαναφορά και αναζωογόνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προβλέπονται από την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ 1988, αποφάσισαν οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας Β. Αποστολάκης και Τουρκίας Χ. Ακάρ, κατά την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των ΥΠ.ΑΜ. του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση των ΥΠ.ΑΜ. Αποστολάκη και Ακάρ, έγινε σε καλό κλίμα, αμοιβαίας κατανόησης και σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και να προωθηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Η εκτίμηση του Β. Αποστολάκη είναι ότι, η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, και ενέχει το ρίσκο ενός θερμού επεισοδίου.

Η Ελλάδα έχει τη διάθεση και τη θέληση να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, όμως ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, είναι σαφής: «η Ελλάδα δε θα σταματήσει να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις» και όπως τόνισε με έμφαση, «όσο εσείς πετάτε παράνομα, εμείς θα σας αναχαιτίζουμε». Ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν, είναι να επανέλθει η ισχύς των μορατόριουμ πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών σε θερινές περιόδους, για να μη πλήττεται ο τουρισμός, αλλά και να μην γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις σε σημαντικές θρησκευτικές εορτές εκατέρωθεν του Αιγαίου. Είναι ένα από τα συμφωνηθέντα ΜΟΕ του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, που δεν σεβάστηκε η τουρκική πλευρά.

Επίσης, ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης συναντήθηκε με την ομόλογό του της ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Συζητήθηκαν θέματα στενότερης διμερούς στρατιωτικής συνεργασία, με στόχο την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.

Η Σύνοδος των ΥΠ.ΑΜ. του ΝΑΤΟ
Η σύνοδος των ΥΠ.ΑΜ. του ΝΑΤΟ, που είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται αύριο, έχει ως βασικούς άξονες συζήτησης, θέματα ιδιαίτερου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος.
Οι θεματικές ενότητες της συνόδου περιλαμβάνουν:
• Τις επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική ασφαλείας μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty).
• Την πρόοδο υλοποίησης του επιτελικού έργου για την ενίσχυση της διάταξης άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ.
• Τον δίκαιο επιμερισμό αμυντικών βαρών στη Συμμαχία (fair burden sharing).
• Την εξέλιξη των επιχειρήσεων ΝΑΤΟ.
• Τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες και τη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημάνσεις Αποστολάκη

Ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης στην παρέμβασή του, στις εργασίες της Συνόδου, έκανε τις εξής επισημάνσεις:
Η Συμμαχία πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες αποφυγής νέου ανταγωνισμού εξοπλισμών στον τομέα των πυρηνικών όπλων. Κατά συνέπεια απαιτείται η αναζωογόνηση του διαλόγου ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης στην Ευρώπη.
• Τα κράτη μέλη πρέπει να συμβάλλουν αναλογικά στη συγκρότηση δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας της Συμμαχίας και στη βάση των εθνικών τους δυνατοτήτων. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία ετοιμότητας (ΝΑΤΟ Readiness Initiative) θα εξετασθεί με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του κοινού οράματος άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης.
• Η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας (‘’Hub for the South’’) θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της.
• Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμμετοχή της στη Συμμαχία.

Δηλώσεις Αποστολάκη

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου, ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης έκανε την εξής δήλωση: «Στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΑΜ ΝΑΤΟ συναντήθηκα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ με τον οποίο συζητήσαμε την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της Συμμαχίας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας. Τόνισα στον κ. Stoltenberg ότι η ενίσχυση της δυνατότητας ανταπόκρισης της Συμμαχίας στο ευμετάβλητο περιβάλλον απειλών, όσο και η επαύξηση της ετοιμότητας των επιχειρησιακών δομών της, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην προβολή ισχύος της. Επίσης, του επισήμανα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, συμβάλλει ενεργά στην συμμαχική δραστηριότητα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και προωθεί ευρύ πλέγμα διεθνών αμυντικών συνεργασιών, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος.

* Στη συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan, συναντήθηκα με τον Τούρκο ομόλογο μου, κ. Hulusi Akar με τον οποίο συζητήσαμε διμερή θέματα και την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ 1988. Επίσης συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον συναντήσεως αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

* Συναντήθηκα επίσης και με την ΥΠΑΜ της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Radmila Sekerinska με την οποία συζητήσαμε θέματα που άπτονται της εφαρμογής του άρθρου 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της εισδοχής της εν λόγω χώρας στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, της κατέστησα γνωστή τη δυνατότητα συνδρομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στη συμμαχία με ένα αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας».

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα