back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύγκρουση στη Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση- Ο γρίφος με την εκλογή του ΠτΔ

Διαβάστε επίσης

Δεύτερη ημέρα συζήτησης στην oλομέλεια του κοινοβουλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα κορυφωθεί αργότερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Πριν από λίγο, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε, να προσδιορίζεται δεσμευτικά η κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση διατάξεων στο ψηψοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη μια τέτοια διαδικασία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση άλλωστε διαφωνούν για το κάτα πόσο η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

Αντιπαράθεση πυροδότησαν νωρίτερα και τα σενάρια ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσουν το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Για τζογαδόρικη διάθεση με την οποία προσεγγίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ το εγχείρημα της συνταγματικής αναθεώρησης έκανε λόγο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Τόνισε δε ότι το Κόμμα της δεν θα επιτρέψει να γίνει η αναθεώρηση παιχνίδι για λίγους και για το λόγο αυτό δεν θα αφήσει καμία διάταξη να περάσει με 180 ψήφους.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως αλλοπρόσαλλη τη στάση της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι δύο εκ των εννέα συνταγματολόγων που επικαλείται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση και ιδιαιτέρως ο κ.Παραράς, είχαν ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της άποψης ότι η παρούσα Βουλή είναι αυτή που ορίζει την κατεύθυνση της αναθεώρησης.

Αντιθέτως ο κ. Κώστας Τζαβάρας εκ μέρους της ΝΔ, διατύπωσε την άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεν εξελέγη ως προτείνουσα και ότι εξ ορισμού μόνον η επόμενη έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση.

Από της πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  ο κ.Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι το Σύνταγμα είναι αυτό που επιτάσσει η αναθεώρηση να γίνει από την επόμενη Βουλή, τότε δηλαδή που η Δημοκρατική νομιμοποίηση θα είναι φρέσκια και ισχυρή.

Από το ΚΚΕ ο κ.Γιάννης Γκιόκας αν και παρατήρησε ότι τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ  δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε ψηφοφορία επί του θέματος.

Ε.Βενιζέλος: Ασέβεια η δέσμευση της επόμενης Βουλής

Κατηγορηματικός ότι η επόμενη Βουλή σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση της υπάρχουσας, γιατί μεσολαβεί η έκφραση της λαικής κυριαρχίας, εμφανίστηκε ο κ.Ευγ. Βενιζέλος.  Αφού χαρακτήρισε ως ασέβεια στο εκλογικό σώμα τυχόν δέσμευση της επόμενης Βουλής, επεσήμανε ότι με τη θέση της κυβέρνησης όχι μόνο παρακωλύονται οι συναινέσεις αλλά ναρκοθετείται και η Συνταγματική νομιμότητα για το μέλλον.

Προειδοποίησε δε, ότι αν η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να επιβάλλει τη θέση της, βάζοντας στο ψηφοδέλτιο και το θέμα της κατεύθυνσης “τότε εμείς δεν θα μετάσχουμε στη διαδικασία αυτή”  υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η Βουλή αποφασίζει ποιες διατάξεις θα αλλάξουν και η επόμενη αποφασίζει για το περιεχόμενο” τόνισε στον “Αθήνα 9.84”  ο κ.Γιώργος Μαυρωτάς  αντιπρόεδρος στο “Ποτάμι”. Όπως ανέφερε η θέση του Ποταμιού είναι ότι θα πρέπει να μην υπάρξουν 180 ψήφοι σε υπό αναθεώρηση άρθρα ώστε να αναζητηθεί συναίνεση στην πράξη και στην επόμενη Βουλή»

Δημήτρης Ράντος,  Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα