back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΑΑΔΕ: Στα 9,1 δισ. ευρώ τα “φρέσκα” ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία για το 2018

Διαβάστε επίσης

Στα 9,1 δισ. ευρώ έφτασαν τα “φρέσκα” χρέη που δημιουργήθηκαν πέρυσι καθ όλη τη διάρκεια του έτους ,λόγω των απλήρωτων φόρων από χιλιάδες φορολογούμενους (φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ,ΦΠΑ κλπ) ανεβάζοντας το συνολικό “κοντέρ” των χρεών στα 104,1 δις ευρώ,στα οποία εάν προστεθούν και οι προσαυξήσεις ο ανεξόφλητος λογαριασμός που οφείλουν πάνω από 4 εκατομμύρια οφειλέτες στην εφορία, αγγίζει 190 δισ. ευρώ.

Από τα παραπάνω χρέη ,σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ως ανεπίδεκτα είσπραξης λογίζονται περίπου 30-40 δισ. ευρώ ευρώ(αρχική οφειλή μαζί με προσαυξήσεις ) οπότε το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο μετά την αφαίρεση των ανεπίδεκτων ,προς είσπραξη, χρεών φτάνει περί τα 150 δις ευρώ.

Οσον αφορά τις εισπράξεις των εφοριών και των τελωνείων από παλαιά και νέα χρέη οφειλετών,μέσω τραπεζικών κατασχέσεων η ρυθμίσεων,αυτές έφτασαν πέρυσι τα 5,554 δισ. ευρώ ,αποτελώντας ρεκόρ καθώς αποτελούν τις μεγαλύτερες εισπράξεις χρεών των τελευταίων ετών. Χάρις σε αυτές αυξήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του Προυπολογισμού του Κράτους,παρέχοντας έτσι την δυνατότητα στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στην παροχή του κοινωνικού μερίσματος και των αναδρομικών σε ενστόλους,δικαστές κλπ.

Τέλος ο αριθμός των οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ περιορίστηκε τον Δεκέμβριο στα 1,821 εκατομμύρια άτομα (έναντι 1,836 εκατομμυρίων τον Νοέμβριο) ενώ αναγκαστικά μέτρα επιβλήθηκαν εις βάρος 1,168 εκατομμυρίων πολιτών, δηλαδή εις βάρος του 64,14% των πολιτών με χρέη άνω των 500 ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα