back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι ψήφισε το ΚΚΕ στη συνταγματική αναθεώρηση

Διαβάστε επίσης

Συνολικά το ΚΚΕ, κατά την ψηφοφορία που αφορά την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, υπερψηφίζει 17 προτάσεις, που αφορούν 11 άρθρα.  

Μεταξύ άλλων ψήφισε:  

– Το άρθρο 86 (περί ευθύνης υπουργών), για το οποίο ωστόσο εξέφρασε την κριτική του, καθώς, παρά τις βελτιώσεις, όχι μόνο δεν καταργείται πλήρως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά παραμένουν βασικά προβλήματα, όπως είναι ο κυρίαρχος ρόλος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην άσκηση της ποινικής δίωξης. 

– Το αρ. 5, παρ. 2, ενάντια στις διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού. 

– Το άρθρο 22 παρ. 4 για τη διασφάλιση της “ίσης αμοιβής για ίση εργασία”, καθώς και για την απαγόρευσης επίταξης απεργών. 

– Το άρθρο 3 παρ. 3 για την κατάργηση της σχετικής παραγράφου που καθιέρωνε το αναλλοίωτο του κειμένου της Αγίας Γραφής και τη δυνατότητα μετάφρασης στα νέα ελληνικά  

– Το άρθρο 59 παρ.1 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου για την ορκωμοσία των βουλευτών και την παρ.2 για την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου των αλλόθρησκων βουλευτών στην κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου.  

– Το άρθρο 102 παρ.1 για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στις τοπικές εκλογές, τη θέσπιση λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων  

– Το άρθρο 68 παρ2 που δίνει τη δυνατότητα στη  Βουλή να συνιστά δύο ανά βουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές (πρόταση ΝΔ) 

– Το άρθρο 89 παρ.4 για την απαγόρευση σε εν ενεργεία ή διατελέσαντες δικαστικούς λειτουργούς επί τριετία μετά την αποχώρηση τους από το Σώμα να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κυβερνητική θέση (πρόταση ΝΔ) 

– Το 24Α για την “προστασία των ζώων” 

Το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”: 

-Στα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις του Κράτους με την Εκκλησία, καθώς από τις εισηγούμενες ρυθμίσεις δεν προωθείται ο υπερώριμος πλήρης διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, ενώ διατηρείται η έννοια της “επικρατούσας θρησκείας”, που έχει κανονιστικό περιεχόμενο. 

-Στα άρθρα που αφορούν το εκλογικό σύστημα, καθώς δεν ικανοποιούν το πάγιο αίτημα για “απλή κι ανόθευτη αναλογική”, ενώ δίνεται η δυνατότητα για θεσμοθέτηση μπόνους, με την πρόβλεψη για απόκλιση 10% ψήφων – εδρών. 

– Στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα δημοψηφίσματα, τα οποία δεν είναι δεσμευτικά και εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. 

Το ΚΚΕ καταψήφισε το άρθρο για τον ΠτΔ, εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας κ.ά, που κινούνται – όπως υποστηρίζει-στην αντιδραστική λογική της εξασφάλισης, με κάθε τρόπο, της κυβερνητικής σταθερότητας, στόχο στον οποίο συμπίπτουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα