back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Κοέν, ηπειρώτικο τραγούδι και φύση

Διαβάστε επίσης

Σημαντικά διεθνή ντοκιμαντέρ, όπως το Βρετανικό υποψήφιο για Όσκαρ Black Sheep – με τον Έλληνα Μιχάλη Παλαιοδήμο στην διεύθυνση φωτογραφίας– και το αμερικανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο Ηπειρώτικο Τραγούδι αλλά και πληθώρα ελληνικών ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 21 ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Black Sheep

Το ντοκιμαντέρ «Marianne & Leonard: Words of Love» του Νικ Μπρούμφιλντ που αποτυπώνει τον έρωτα του Λέοναρντ Κοέν με την μούσα του Μαριάν Ιλέν, θα ανοίξει το Φεστιβάλ την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Ολύμπιον.

 

«Marianne & Leonard: Words of Love»

 

«Πλανήτης γη ένας κόσμος με πολλές όψεις»

«Στα τρέιλερ του φετινού φεστιβάλ θα δείτε το σλόγκαν «Πλανήτης γη ένας κόσμος με πολλές όψεις». Αυτό είναι και το φετινό Φεστιβάλ. Προσπαθούμε να δούμε τον πλανήτη μας, τον κόσμο μας από κάθε γωνία. Να δούμε όλες τις όψεις του. Αυτά που προσπερνάμε» δηλώνει στον Αθήνα 9.84 ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Τα ντοκιμαντέρ μας αποκαλύπτουν τις κρυφές ιστορίες των ανθρώπων, τις αθέατε πτυχές των καταστάσεων τα μυστικά των ζώων. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στα ζώα διότι ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ στον κόσμο ο Λούι Ψυχογιός, ελληνικής καταγωγής, ο οποίος βραβεύτηκε με Όσκαρ για το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του «Ο όρμος» που αναφερόταν στη σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία, είναι ο επίτιμος καλεσμένος του Φεστιβάλ. Θα έρθει στη Θεσσαλονίκη, θα τιμηθεί με τον χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο αλλά και για τη συμβολή του στη διάσωση του περιβάλλοντος και θα διαλέξει δέκα ταινίες άλλων σκηνοθετών και θα τις παρουσιάσει στο κοινό.

Λούι Ψυχογιός

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή αυτού του ανθρώπου διότι ένα από τα βασικά αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ είναι η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα. Το ονομάζουμε «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα». Δανειζόμαστε αυτήν την φράση από ένα εμβληματικό δοκίμιο ενός σημαντικού Βρετανού ριζοσπάστη διανοούμενου, θεωρητικού της τέχνης, συγγραφέα, ζωγράφο  Τζον Μπέρτζερ ο οποίος διερευνά την πανάρχαια σχέση του ανθρώπου και των ζώων η οποία έχει διαρραγεί στη σύγχρονη καταναλωτική εποχή. Σε όλο το φετινό φεστιβάλ θα δούμε πάρα πολλές τέτοιες ταινίες που μιλούν για αυτό το τραγικό φαινόμενο.»

Ρεκόρ ελληνικών αιτήσεων

Θα προβληθούν συνολικά 81 μικρού και μεγάλου μήκους Ελληνικά ντοκιμαντέρ, καθώς φέτος σημειώθηκε ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής ελληνικών ντοκιμαντέρ. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Ματαρόα – Το ταξίδι συνεχίζεται… Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Ανδρέας Σιαδήμας

«Ένα από τα μόνιμα τμήματα του Φεστιβάλ είναι το τμήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα άλλο για τη μνήμη και την ιστορία που οι ταινίες υπογραμμίζουν την αξία της ιστορικής μνήμης. Ένα καινούργιο τμήμα είναι για την πολιτική το ονομάζουμε «Όλα είναι πολιτική» και θα δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά συμβάντα των τελευταίων χρόνων στον κόσμο» τονίζει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

«Ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο μια καταγραφή προβλημάτων αλλά μια καταγραφή της ζωής και της χαράς της ζωής. Έχουμε ένα τμήμα με μουσική θα δούμε ταινίες για τον Λέοναρντ Κοέν, την PJ Harvey, την θρυλική δισκογραφική εταιρία TROYAN την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου.

Ένα αγαπητό τμήμα του φεστιβάλ το ονομάζουμε FOOD VS FOOD, όπου παρακολουθούμε την αγωνία του ανθρώπου να ανακαλύψει τι μπορεί να τρώει πια. Αλλά εκεί θα δούμε και όμορφες χιουμοριστικές ιστορίες για εναλλακτικές καλλιέργειες ή ακόμα και για διάσημους σεφ και εστιατόρια. Έχουμε πάρα πολλά ελληνικά ντοκιμαντέρ το ελληνικό ντοκιμαντέρ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εντυπωσιακά άλματα και σε αυτές τις ταινίες θα δούμε όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία».

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα