Search
Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ θα κηρύξει έκτακτη ανάγκη για τη χρηματοδότηση του τείχους του Μεξικού

377

To σχέδιο νόμου για την αποτροπή νέας μερικής αναστολής της λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, του λεγόμενου shutdown, ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων.  Ο Τραμπ αναμένεται να κηρύξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα) σε εκδήλωση που θα παρατεθεί στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε το σχέδιο νόμου, που προβλέπει λειτουργικές δαπάνες ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον για διάφορα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, με 300 ψήφους υπέρ έναντι 128 κατά. Το σχέδιο νόμου είχε ψηφιστεί νωρίτερα από τη Γερουσία.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως ο Τραμπ πρόκειται να υπογράψει το νομοσχέδιο, μετατρέποντάς το έτσι σε νόμο, εντός της προθεσμίας (αργότερα σήμερα Παρασκευή), μετά την παρέλευση της οποίας εξαντλούνται τα κεφάλαια για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και για πολλές ακόμη ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η αμερικανική προεδρία έκανε παράλληλα σαφές πως ο Τραμπ θα κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που θέλει για το τείχος, κίνηση-προανάκρουσμα νέας σφοδρής σύγκρουσης με το Κογκρέσο. Δημοκρατικοί πολιτικοί κάνουν λόγο για «παράνομη» ενέργεια, για «κατάχρηση» των προεδρικών προνομίων και προειδοποιούν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον κάθε τέτοιας πρωτοβουλίας από πλευράς του.
Όπως αποκάλυψε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο Τραμπ θα υπογράψει μία εκτελεστική εντολή ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ενός νέου shutdown και στη συνέχεια θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Τραμπ αναμένεται να κηρύξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα) σε εκδήλωση που θα παρατεθεί στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με πηγές, ο πρόεδρος θα συγκεντρώσει τα χρήματα ως εξής:

1,375 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Εσωτερικής Ασφάλειας. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του τείχους, όμως, μπορούν να αποτελέσουν βάση για την κατασκευή κάποιων άλλων συνοριακών φραγμάτων.

600 εκατομμύρια θα αντληθούν από το ταμείο κατασχέσεων ναρκωτικών του υπουργείου Οικονομικών. Η εκτελεστική εντολή που θα υπογράψει ο Τραμπ, θα του επιτρέψει να τα χρησιμοποιήσει.

2,5 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από το πρόγραμμα απαγόρευσης ναρκωτικών του υπουργείου Άμυνας. Η ίδια εκτελεστική εντολή, ορίζει ως νόμιμη τη λήψη των χρημάτων.

3,5 δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για στρατιωτικές κατασκευές. Για τη λήψη αυτών των χρημάτων απαιτείται η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Επόμενη κίνησή του, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, θα είναι η άντληση χρημάτων από διαφορετικές πτυχές της κρατικής μηχανής ώστε να μπορέσει, τελικώς, να συγκεντρώσει το κονδύλι για την ανέγερση του τείχους.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε από πού ακριβώς θα αντληθούν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ούτε αν οι αποφάσεις του προέδρου θα αντέξουν ένα «πιθανό» τεστ στις δικαστικές αίθουσες. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι Δημοκρατικοί θα οδηγήσουν το θέμα στη δικαστήρια.
«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος, ότι είμαι ενθουσιασμένος», σχολίασε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στο σχέδιο που καταρτίστηκε από στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών. Διαμήνυσε ωστόσο ότι «το τείχος θα χτιστεί ό,τι και να γίνει».
Επόμενο βήμα είναι η ψήφισή του από την Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και τέλος η έγκριση του νομοσχεδίου από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Την Τετάρτη, ο κ. Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει εν τέλει τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, με στόχο την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown, έστω και αν σε αυτήν δεν περιλαμβάνεται το κονδύλι των 5,7 δισ. για την κατασκευή του τείχους του στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, τουλάχιστον υπό τη μορφή που το είχε οραματιστεί.

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος, ότι είμαι ενθουσιασμένος», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη συμφωνία, τονίζοντας ωστόσο ότι το τείχος ωστόσο θα χτιστεί ό,τι και να γίνει.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σε μία πρώτη φάση οι δύο πλευρές προβλέπει περίπου 1,4 δισ. για την κατασκευή φράγματος στα σύνορα – πιθανότατα υπό τη μορφή των ατσαλένιων στύλων που υιοθέτησε εξ αρχής η κυβέρνηση Τραμπ – και θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης έως το τέλος του δημοσιονομικού έτους, ήτοι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

Αθηνά Κορλίρα

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *