back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στ. Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι δεν τελειώνει, δεν πεθαίνει. Θα κατέβει στις επόμενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές»

Διαβάστε επίσης

«Έχουμε μια αναθεώρηση κομμένη και ραμμένη στα μικροκομματικά συμφέροντα των δύο μεγάλων κομμάτων», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη.  Αναφερόμενος στο μέλλον του κόμματός του ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές.  

 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 

«Πολλές φορές νιώθω ότι στη Βουλή κοροιδευόμαστε μεταξύ μας» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη.  

Όπως είπε:«Κάνουμε μια κουβέντα για το Σύνταγμα, αγνοώντας σημαντικές προτάσεις, ψηφίζοντας πράγματα που δεν έχουν σημασία και αγνοώντας άλλα». Έχουμε -τόνισε – μια συνταγματική αναθεώρηση κομμένη και ραμμένη στα μικροκομματικά συμφέροντα των δύο μεγάλων κομμάτων. 

ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ  

«Υπάρχει ευρωπαϊκό πρότυπο, για μη κρατικά πανεπιστήμια που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και χαρακτήρισε λάθος το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι η δημιουργία τους, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Παιδείας».  

«Στην Ισπανία και την Γερμανία υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων με ρητή δέσμευση του νομοθέτη, ότι δεν θα ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι “κάποιοι μπορεί να θέλουν να κάνουν ένα ευεργέτημα στη χώρα, να προσφέρουν στη δημόσια εκπαίδευση. Δεν μιλάμε για κερδοσκοπικά ιδρύματα». 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  

«Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή από το λαό, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι που για μένα και τότε και τώρα είναι λάθος», είπε ο κ. Θεοδωράκης. Και πρόσθεσε: «Η ΝΔ ευτυχώς άλλαξε άποψη και είπε ότι δεν είναι σωστή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, γιατί θα είναι αφορμή για μια καινούργια διχαστική διαδικασία». 

Όπως υπογράμμισε:«Το να έχεις έναν Πρόεδρο χωρίς βασικές εκτελεστικές αρμοδιότητες και να τον εκλέγει ο λαός, αυτό θα μπορούσε  αύριο να δημιουργήσει μια εύκολη δυσαρμονία με το Κοινοβουλευτικό Σώμα». 

Ο κ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε: «Εμείς προτείναμε τη δημιουργία ενός εκλεκτορικού Σώματος 355 ανθρώπων  (βουλευτών, Περιφερειαρχών και 21 Δημάρχων των μεγαλύτερων Δήμων της χώρας ). Όλοι έχουν νομιμοποίηση από τον λαό. Ψηφίσαμε την πρόταση αυτή. Τη σπορά την είχε ρίξει ο κ. Αλεβιζάτος. Δεν είναι μια πρόταση γραφειοκρατών κομματικών.  Άλλα στελέχη κομμάτων συμφωνούν άλλα δεν στηρίζουν λόγω κομματικών συμφερόντων».   

Ερωτηθείς για αν μπορεί να επανέλθει η πρόταση, στην περίπτωση που το Ποτάμι καταφέρει να είναι στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή  -εφόσον το δεσμευτικό περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή -ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Μπορεί να επανέλθει η πρόταση, ανάλογα με την ερμηνεία των Συνταγματολόγων. Κάποιοι λένε ναι, κάποιοι λένε όχι. Εμείς όμως θα επιμείνουμε γιατί αυτή η πρόταση απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα από τις αλλεπάλληλες εκλογές».  

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο θέμα της ασυλίας των βουλευτών, στο οποίο -όπως τόνισε -επιμένει μόνο το Ποτάμι. 

«Σήμερα η ασυλία των βουλευτών δίνεται από την κυβέρνηση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουμε συνεννόηση των δυο μεγάλων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, σε ποιους θα δώσουν ασυλία. Έχουν πάρει ασυλία βουλευτές, οι οποίοι δεν έπρεπε να πάρουν», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι η ασυλία των πολιτικών δεν είναι θέμα της Βουλής. Προτείναμε αυτό που κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει ένα δικαστικό συμβούλιο, σε επίπεδο Εφετών, το οποίο αποφασίζει αν θα άρει την ασυλία ενός βουλευτή». 

Προφανώς, όπως είπε: «χρειάζεται κάποιου τύπου ασυλία ο βουλευτής, γιατί υπάρχει δικομανία στην Ελλάδα. Ζητάμε να δημιουργηθεί ένα δικαστικό συμβούλιο σε επίπεδο Εφετών. Δεν το δέχτηκαν και θα παραμείνει η ασυλία όπλο στα χέρια της πλειοψηφίας».  

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 

«Το κάθε ανώτατο δικαστήριο στην Ολομέλειά του να προτείνει πέντε πρόσωπα από τα στελέχη του, για να ηγηθούν του Σώματος. Αυτά πάνε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία, για να εγκρίνει τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία στη Βουλή, τότε θα παρεμβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Όπως επεσήμανε: «Οι περισσότερες προτάσεις δεν είναι δικές μου, είναι δικαστών και συνταγματολόγων. Μελετήσαμε τις προτάσεις της κοινωνίας, ανθρώπων που έχουν ζήσει αυτά τα αδιέξοδα».  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΠτΔ  

«Δεν είναι κακές υποψηφιότητες, είναι όμως μια συζήτηση που αποπροσανατολίζει τον κόσμο, είναι ανώριμη. Γιατί  η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα συμβεί σήμερα. Είναι η ανάγκη του πολιτικού συστήματος, να μην ασχολείται με τα σημαντικά τρέχοντα θέματα. Εκπλήσσομαι ότι συνέχεια πετάμε την μπάλα στην εξέδρα και κάνουμε μικροκομματικά παιχνίδι».  

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ  

«Πριν από λίγες ημέρες 26 προσωπικότητες ζήτησαν την ενίσχυση της φωνής του Ποταμιού, ως μια φωνή ξεχωριστή που δεν υπακούει στο κομματικό κόστος. Περισσότεροι από χίλιοι σημαντικοί πολίτες, των γραμμάτων, των τεχνών  και της πολιτικής, έχουν ήδη προσυπογράψει αυτή τη δήλωση των 26. Νομίζω ότι υπάρχει ένα ρεύμα στην κοινωνία που λέει ότι το Ποτάμι, πρέπει να στηριχθεί, να είναι στην επόμενη Βουλή. Θα ανακοινώσουμε τα ονόματα στις 26 Φεβρουαρίου. Υπάρχει μια πλατφόρμα στην ιστοσελίδα μας, που οποίος ενδιαφέρεται μπορεί να υπογράψει»,  σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης και κατέληξε λέγοντας: «Το Ποτάμι δεν τελειώνει, δεν πεθαίνει. Θα κατέβει στις επόμενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές». 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα