back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σταθερά τιμολόγια ρεύματος από τους ιδιώτες

Διαβάστε επίσης

Θέμα ημερών είναι η παρουσίαση των προτάσεων της ΡΑΕ για την υποχρεωτική διάθεση των σταθερών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από τους προμηθευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η Αρχή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διατύπωσης των αναγκαίων διατάξεων του Κανονισμού Προμήθειας και δεν αποκλείεται έως την ερχόμενη εβδομάδα αυτές να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Η οριστική απόφαση από την ολομέλεια της ΡΑΕ έχει ληφθεί και οι ιδιώτες κυρίως προμηθευτές θα υποχρεωθούν στην εφαρμογή εκτός του μεταβλητού τιμολογίου τους να προσφέρουν στους καταναλωτές και πελάτες του και το σταθερό.

Η ανάγκη για τη προώθηση αυτών των αλλαγών προέκυψε, σύμφωνα με πηγές, από το γεγονός πως η Αρχή έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών πελατών εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοποίηση της ρήτρας της Οριακής Τιμής Συστήματος με αποτέλεσμα να ανατρέπονται οι συμβάσεις τους με τις εταιρίες. Για χιλιάδες καταναλωτές ο όρος της Οριακής Τιμής Συστήματος είναι δυσνόητος και όχι και τόσο αντιληπτός μέσα από τα κείμενα των συμβάσεων.

Η ΡΑΕ προχωρά λοιπόν και στην καθιέρωση και των σταθερών τιμολογίων τα οποία θα παρέχονται εναλλακτικά σε καταναλωτές, οι οποίοι δεν επιθυμούν την ανά πάσα στιγμή μεταβολή των τιμών της κιλοβατώρας και ιδίως προς τα πάνω. Οι σταθερές χρεώσεις δεν θα αναπροσαρμόζονται για εύλογο χρονικό διάστημα αλλά θα είναι υψηλότερες σε σχέσεις με τις κυμαινόμενες τις οποίες διαθέτουν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος τα προϊόντα τους.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς, επισημαίνουν πως με τα σταθερά τιμολόγια διαμορφώνεται το καλύτερο πεδίο για την αύξηση των τιμών του ρεύματος. Οι εναλλακτικοί πάροχοι αναζητούν τρόπους να περάσουν το επιπλέον κόστος που έχουν επωμιστεί από την αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος οπότε με τις αμετάβλητες χρεώσεις δίνεται ένα καλό άλλοθι… Επιπλέον, άλλα στελέχη της αγοράς, σημειώνουν πως τα προϊόντα αυτά δίνουν μεν μία ασφάλεια ως προς τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών από την άλλη δε, οι μεταβλητές χρεώσεις προειδοποιούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι από τις βασικές κεντρικές επιλογές των ευρωπαϊκών πολιτικών στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τις επιπτώσεις στο κλίμα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα