back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη-Καρενμπάουερ στο Μόναχο – «Κρίσιμο το 2019 για Ευρώπη και Ελλάδα»

Διαβάστε επίσης

Οικονομία και Μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ- Καρενμπάουερ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του Μονάχου.

Σύμφωνα με την ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε κατά τη συνάντηση ότι ζητήματα που έθιξε στην ομιλία της στην Διάσκεψη η κ. Καρενμπάουερ , «όπως η σύγκλιση και ο έλεγχος των συνόρων, είναι στο επίκεντρο της ατζέντας μας καθώς προχωράμε προς τις εκλογές».

«Για μας το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η Ασφάλεια, και συγκεκριμένα η προστασία των συνόρων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά το τελευταίο: « Στην Ελλάδα, τα σύνορά μας είναι ταυτόχρονα και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ιδιαίτερα να προωθήσουμε μια αποτελεσματική ατζέντα για τη ζώνη του Σένγκεν και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επωμίζεται το βάρος που της αναλογεί στην προστασία των κοινών συνόρων μας. Και η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων της».

Από την πλευρά της η κ. Κραμπ – Καρενμπάουερ τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα με την ανάγκη να βρούμε μια κοινή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού.

«Η Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να μείνει μόνη της. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης, όπως επίσης ζήτημα αλληλεγγύης είναι και το να στηρίξουμε την Ελλάδα μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε να κάνει τα επόμενα βήματα», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Το επισημάνατε και ο ίδιος, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα. Χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα, κάτι που επιζητούμε και στο Ε.Λ.Κ. στις επερχόμενες ευρωεκλογές».

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επίσης συνομιλίες με τη Γενική Διευθύντρια του Δ.Ν.Τ., Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ και τον επικεφαλής του E.S.M., Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συμμετέχει στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου ενώ θα έχει και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές.

«Κρίσιμο το 2019 για Ευρώπη και Ελλάδα»

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε την Πέμπτη το βράδυ  στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου ο κ.  Μητσοτάκης χαρακτήρισε το 2019 «κρίσιμο έτος για την Ευρώπη και για την Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «τα περασμένα τρία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα»  και περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση λέγοντας ότι «η οικονομία υποαποδίδει, η ανάπτυξη είναι αναιμική, οι επενδύσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, δεν έχει αποκατασταθεί».
«Παρόλα αυτά, αισθάνομαι ότι το 2019 θα μπορούσε να είναι καταλύτης για τη χώρα μας και ότι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αλλάξει και να ξεκλειδώσει την πραγματική αναπτυξιακή δυναμική της»,  πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάπτυξη βασισμένη στις επενδύσεις».
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  κάτι τέτοιο θα συμβεί «μόνο αν παραμείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους της, ενώ ταυτόχρονα καταφέρει να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά επίσης για να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για εγχώριες επενδύσεις».
«Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στο στόχο να οδηγήσω την Ελλάδα σε αυτόν το δρόμο, και να προχωρήσω ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει ξανά την Ελλάδα ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σε μια περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν μοιάζει τόσο ευνοϊκό όσο ήταν πριν από δύο-τρία χρόνια, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη όσον αφορά την ανάπτυξη,  συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αναφερόμενος εξάλλου στην Ευρώπη τόνισε ότι αυτό που  ουσιαστικά  βλέπουμε σήμερα «είναι ένα συνεχές αφήγημα για την απειλή του λαϊκισμού, είτε αυτός προέρχεται από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά». Πρόσθεσε μάλιστα  ότι «από αυτή την άποψη η Ελλάδα ήταν,  υπό μία έννοια,  «μπροστά» από τις υπόλοιπες χώρες». «Εκλέξαμε τους λαϊκιστές στην εξουσία και, πιστέψτε με, δεν κάνουν καλή δουλειά. Γι’ αυτό σε περίπτωση που θελήσετε να πειραματιστείτε αναλόγως, να έχετε το ελληνικό παράδειγμα στο νου»,  τόνισε και κατέληξε :«Το πραγματικό ερώτημα είναι τι ακολουθεί τον λαϊκισμό. Θεωρώ ότι αυτό που θα δούμε να συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι αυτό που αποκαλώ «πολιτική του μετα-λαϊκισμού». Το εκκρεμές γέρνει ξανά προς την ανάγκη για μετριοπάθεια, λογική, επάρκεια, αξίες».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα