back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τίτλοι τέλους για την ΕΒΖ;

Διαβάστε επίσης

Το απόγευμα  αναμένεται να κριθεί οριστικά το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Οικονομίας – Ανάπτυξης, με συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, Στέργιου Πιτσιόρλα, με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας και της Ernst & Young, που έχει το ρόλο συμβούλου πώλησης της ΕΒΖ.

Θα έχει μόλις προηγηθεί, στις 5 το απόγευμα, η εκπνοή και της άτυπης παράτασης που έχει δοθεί στην προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τα δύο ενδιαφερόμενα επενδυτικά fund και θα είναι γνωστό, στους συμμετέχοντες στην κρίσιμη σύσκεψη, αν το «Kingsley Capital Partners» ή (και) το «Innovation Brain», εννοούσαν ως θεωρητικό ή πραγματικό το ενδιαφέρον τους για τη ζαχαροβιομηχανία.

Το «καλάθι» που κρατούν, τόσο στο υπουργείο, όσο και στην  Τράπεζα Πειραιώς, όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια , γίνεται ολοένα και μικρότερο, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες πως το «Kingsley Capital Partners» δεν προτίθεται να κατεβάσει καν πρόταση, ενώ το Innovation Brain, του Λούκας Φέκερ με την ομάδα τευτλοπαραγωγών που λέγεται πως τον πλαισιώνει, έχει δώσει μεν προσφορά, αλλά δεν τη συνοδεύει με proof of funds, οπότε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή πάνω στο… νήμα της καταληκτικής προθεσμίας, θα ενεργοποιηθεί η μόνη άλλη εναλλακτική που βρίσκεται πλέον στο τραπέζι και αφορά στη λύση που προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου η πιστώτρια τράπεζα θα εκκινήσει τη διαδικασία για την κατάθεση στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης αιτήματος εξυγίανσης της ζαχαροβιομηχανίας μέσω του άρθρου 106β του πτωχευτικού κώδικα.

 ρακτικά αυτό θα σημάνει ότι θα πέσουν οι «τίτλοι τέλους» στην ΕΒΖ ΑΕ, με τη μορφή που τη γνωρίσαμε εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες, καθώς προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, μέχρι να εκσυγχρονιστεί το εργοστάσιο στο Πλατύ, κάτι που δεν προβλέπεται να έχει γίνει πριν το 2021.

 Συγκεκριμένα, βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή σημαντικού μέρους των χρεών της ΕΒΖ προς την πιστώτρια τράπεζα, η οποία θα δημιουργήσει τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού, στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ζαχαροβιομηχανίας, με σκοπό να πουληθούν. Ταυτόχρονα, μέσα στην επόμενη διετία θα γίνει ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του εργοστασίου στο Πλατύ, και εφόσον υπάρξει τευτλοπαραγωγή, θα επαναλειτουργήσει το 2022 ή στην καλύτερη περίπτωση το 2021, με τη διοίκηση να ασκείται από το management των σερβικών θυγατρικών, οι οποίες θα είναι και οι μόνες που θα παραμείνουν σε λειτουργία.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα