back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Το κίνημα των πράσινων μεταγραφών» και το νέο κόμμα υπό τον Αλ. Τσίπρα

Διαβάστε επίσης

Την στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για εξάπλωση της κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κεντροαριστεράς εξυπηρετεί το ανερχόμενο Κίνημα των πράσινων εισοδιστών στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες απώτερος στόχος του Α. Τσίπρα μέσα από την διαδικασία πολλαπλασιασμού των «μετακινήσεων» στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία ενός νέου δημοκρατικού κόμματος, που θα εκφράζει την «πληθυντική κεντροαριστερά» και θα διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία.

Η μέθοδος των «προσχωρήσεων» θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και ένας επιπλέον λόγος, που το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε αυτή την τακτική είναι επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κατάφερε να σπάσει με οργανωμένο και θεσμικό τρόπο το περίφημο «ΑντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, αφενός μεν διότι λειτουργούσε ως εμπόδιο η παρουσία του Π. Καμμένου στην κυβέρνηση αφετέρου δε επειδή οι ηγεσίες του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού δεν έμπαιναν σε διαδικασία διαλόγου.

Με βάση τα παραπάνω δεν είναι τυχαίο ότι μια μέρα πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός με την συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα δυο πρώην βουλευτών και υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ, του Α. Τόλκα και του Θ. Μωραΐτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είχε αμφισβητήσει ευθέως το δικαίωμα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά να «εμφανίζεται» ως κυρίαρχη εκπρόσωπος των προοδευτικών δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Η σκόπιμη ταύτιση της Φ. Γεννηματά με τον Κ. Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου, είτε στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είτε στην κοινή άρνηση τους να δηλώσουν από τώρα τη στήριξη τους στην ανανέωση της θητείας του Π. Παυλόπουλου στην Προεδρία ης Δημοκρατίας, γίνεται ακριβώς για να έχουν ισχυρό άλλοθι όσοι παροτρύνονται να εγκαταλείψουν το Κίνημα Αλλαγής. Εμμέσως πλην σαφώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να στήσει μια εικόνα για την Φ. Γεννηματά και τον Κ. Μητσοτάκη αντίστοιχη με αυτή της συγκυβέρνησης του Ε. Βενιζέλου με τον Α. Σαμαρά.

Ο ίδιος δε ο Α. Τσίπρας ακόμη και αν ηττηθεί στις εθνικές εκλογές, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το σχέδιο του να εμφανιστεί ως κυρίαρχος εκφραστής της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, καθώς ποντάρει και σε αυτούς, που όταν έρθει η ώρα η Φ. Γεννηματά να αποφασίσει το ενδεχόμενο συνεργασίας της με τη Ν.Δ σε κυβερνητικό επίπεδο, θα της τραβήξουν το χαλί και θα συμβάλλουν «προοδευτικά» στην αποτροπή του σεναρίου η Ν.Δ και το ΚΙΝΑΛ την επομένη των βουλευτικών εκλογών να μη αθροίζουν 180 βουλευτές.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα