back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο: δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, Μάας και Μογκερίνι

Διαβάστε επίσης

Στόλτενμπεργκ: „Πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες αβεβαιότητας“

“Το καθεστώς ελέγχου των πυρηνικών όπλων δέχεται επίθεση”, επεσήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, η οποία θα βρίσκεται σε εξέλιξη ως την Κυριακή.

Ο γ.γ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς το μέλλον. “Αυτό το διαπιστώσαμε με την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, την 11η Σεπτεμβρίου, την άνοδο του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους”, είπε χαρακτηριστικά. “Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα που μας περιβάλλει από την οπτική του ΝΑΤΟ”, όπως τόνισε, συμπληρώνοντας: “Πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές αντιμετώπισης της αβεβαιότητας. Οι τρόποι για να γίνει αυτό είναι τρεις: ισχυρά πλαίσια διεθνούς συνεργασίας, ισχυρή άμυνα, ισχυρή διατλαντική συνεργασία”.

Ο εκσυγχρονισμός των θεσμών

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκαν διεθνείς οργανισμοί προάσπισης της ειρήνης, διασφάλισης της αμυντικής και της νομισματικής πολιτικής. Δεδομένου ότι αυτοί οι θεσμοί στην παρούσα φάση δέχονται πιέσεις, πρέπει να μεταρρυθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα πυρηνικά όπλα

Αναφερόμενος στην χρήση πυρηνικών όπλων, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε την μείωσή της, τόνισε, ωστόσο, ότι κινδυνεύει η Συμφωνία για τα Πυρηνικά Όπλα Μεσαίου Βεληνεκούς (INF) μετά την αποχώρηση της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι οι πύραυλοι μπορούν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές πόλεις. “Μία συμφωνία που τηρείται μονομερώς είναι ένα απλό χαρτί”, είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι και οι ΗΠΑ έχουν δώσει στη Μόσχα διορία 6 μηνών για συμμόρφωσή της προς τη συνθήκη, απειλώντας και με δική τους αποχώρηση.

Ο παράγοντας Κίνα

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε τη σημασία της διατήρησης και της ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ, με φόντο την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Η ΕΕ δεν υποκαθιστά το ΝΑΤΟ

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η ενότητα εντός ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την διατλαντική συνεργασία και, ως εκ τούτου, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ. “Η ΕΕ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του ΝΑΤΟ, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά σε αυτόν”.

Μάας: “Πρέπει να αναπτύξουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να μην υποκύψουμε στον φόβο”

Στο βήμα ακολούθησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην φετινή έκθεση της Διάσκεψης που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την έναρξή της, η οποία περιγράφει έναν “κόσμο που διαλύεται”, όπως ανέφερε. “Απευθύνομαι στους αμερικανούς φίλους μας και λέω ότι εμείς οι Γερμανοί ξέρουμε πόσο σημαντικές είναι οι διατλαντικές σχέσεις. Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρηθούν”, διαβεβαίωσε.

Συνεργασία, όχι ανταγωνισμός

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην σημασία της συνυπαρξης και της συνεργασίας διαφορετικών λαών κόντρα στον λαϊκισμό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί ο ατναγωνισμός ανάμεσα στις καθιερωμένες και τις ανερχόμενες δυνάμεις.

Η ασφάλεια δεν συνδέεται μόνο με τον προϋπολογισμό

Η ασφάλεια, εντούτοις, δεν συνδέεται μόνο με την αύξηση του προϋπολογισμου”, υπογράμμισε ο Μάας -σε μία σαφή αναφορά στο επιτακτικό αίτημα του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για αύξηση της συνεισφοράς πολλών ευρωπαϊκών κρατών, ανάμεσά τους και της Γερμανίας, στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ώστε να επιτύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ τους. “Η ασφάλεια συνδέεται και με την ενίσχυση της συνεργασίας, της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποφυγή συγκρούσεων”, διευκρίνισε, συμπληρώνοντας: “Πρέπει να αναπτύξουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να μην υποκύψουμε στον φόβο”.

Αναφερόμενος και εκείνος στη στάση του Κρεμλίνου αναφορικά με την συμφωνία INF, επεσήμανε την ανάγκη διεύρυνσης του διαλόγου ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα του 21ου αιώνα, την ψηφιοποίηση, την τεχνολογική εξέλιξη, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις κυβερνοεπιθέσεις.

Οι αδικημένοι της παγκοσμιοποίησης

Ο Μάας παραδέχθηκε ότι δεν επωφελήθηκαν όλα τα κράτη ανά τον πλανήτη από την παγκοσμιοποίηση. Πολλά εξ αυτών, όπως τόνισε, έχουν μείνει πίσω και αυτό αποτελεί ένα από τα αίτια ενίσχυσης του λαϊκισμού που θέτει σε κίνδυνο την δημοκρατία. “Οι λαοί πρέπει να αισθανθούν ότι η διεθνής συνεργασία είναι προς όφελός τους και όχι ότι μέσω αυτής κινδυνεύει η εθνική τους κυριαρχία”.

Ο Χάικο Μάας επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις ώστε να σταθεί επάξια έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας που διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής, βασιζόμενη πάντα στον γερμανογαλλικό άξονα, ο οποίος προσφάτως ενισχύθηκε εκ νέου μέσω της υπογραφής της Συνθήκης του Άαχεν από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ιράν και Βενεζουέλα

Τέλος, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην σημασία της διατήρησης της Συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών στη Βενεζουέλα που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στο λατινοαμερικάνικο κράτος.

Μογκερίνι: “Εκπαίδευση και νέες θέσεις εργασίας πιο αποτελεσματικές από το πετρέλαιο”

Στο πόντιουμ ακολούθησε η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, η οποία ξεκίνησε την δική της ομιλία συγχαίροντας την Ελλάδα και την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την μεταξύ τους συμφωνία που έδωσε τέλος σε μία πολυετή διένεξη, αντιπαραβάλλοντάς της με το ευρύτερο κλίμα διάσπασης που κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ευρωπαϊκά κράτη αντλούν ισχύ από την συνεργασία

Και εκείνη μίλησε για την έκθεση της Διάσκεψης, στην οποία τα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρονται ως “μεσαίες δυνάμεις”. “Αυτό ο χαρακτηρισμός είναι πολύ γενναιόδωρος”, είπε η Μογκερίνι, και συμπλήρωσε: “Το κάθε ευρωπαϊκό κράτος μόνο του είναι μικρό”.

Προσαρμογή στις νέες συνθήκες

“Η φύση των απειλών με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι διαφορετική από ό,τι στο παρελθόν -η κλιματική αλλαγή, τα πυρηνικά όπλα, η τρομοκρατία, η τεχνολογία- επομένως, και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι διαφορετικά”, είπε χαρακτηριστικά.

Ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτικές επεμβάσεις

Εν συνεχεία, υπογράμμισε ότι για την επίλυση διενέξεων απαιτείται η χρήση διπλωματίας και, αναφερόμενη στη Συρία, την Υεμένη και την Ουκρανία, επεσήμανε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση, στην εκπαίδευση των τοπικών αρχών ασφαλείας και μέσω της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας. Όχι να περιοριστούν στην στρατιωτική επέμβαση. “Η κινητοποίηση οικονομικών πόρων για ανάπτυξη και ανθρωπιστική βοήθεια, η σύναψη εμπορικών συμφωνιών αποτελούν, επίσης, μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας”, τόνισε, συμπληρώνοντας: “Η εκπαίδευση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι πιο αποτελεσματικές από ένα μπιτόνι πετρέλαιο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αυτονομία της ΕΕ συμβατή με τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Η εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, επισημαίνοντας ότι δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι του ΝΑΤΟ, ενώ σημείωσε ότι δικαίως πολλοί ανησυχούν για αναζωπύρωση του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. „Πρέπει να συγχρονίσουμε τα αμυντικά μας συστήματα εντός ΕΕ, να εκπαιδεύσουμε μαζί τους στρατούς μας.

Η αμυνα της ΕΕ συνδράμει στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ, δεν εντείνει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Η στρατηγική αυτονομία και η συνεργασία με τους συμμάχους αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα