Search

Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου: η ευρωαφρικανική συνάντηση

1450

Ευρωαφρικανική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, καθώς στο ίδιο πάνελ βρέθηκαν ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο Κλάους Γιοχάνις. Ο αλ-Σίσι εκτός από πρόεδρος της Αιγύπτου είναι για το 2019 και πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, που αποτελείται από 55 αναγνωρισμένα αφρικανικά κράτη, ενώ ο Γιοχάνις είναι ο πρόεδρος της Ρουμανίας, της χώρας που έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι: συνεργασία με την ΕΕ στο μεταναστευτικό

Την ανησυχία του για την σταθερότητα και την ανάπτυξη των κρατών της αφρικανικής ηπείρου τόνισε ο αιγύπτιος πρόεδρος, αποδίδοντας την αστάθεια στις εντάσεις που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο, στην τρομοκρατία και την ευρύτερη αύξηση της εγκληματικότητας, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει και ο θρησκευτικός εξτρεμισμός. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη υδάτινων πόρων, η οικονομική κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν πολλά αφρικανικά κράτη.

“Πρέπει να συνεργαστούμε για να προασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, να συνδράμουμε στην αναβάθμιση της παιδείας, της υγείας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”, είπε χαρακτηριστικά, προβλήματα που συνδέονται τόσο με την τρομοκρατία όσο και με την μετανάστευση προς την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η αφρικανική ήπειρος διαθέτει τον πληθυσμό και τους πόρους ώστε να αναπτυχθεί την επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας.

Ο αλ-Σίσι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο, όπως επεσήμανε, πρέπει να επιλυθεί, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν διεθνείς προσπάθειες και στη Λιβύη προκειμένου η χώρα να ανακάμψει. Παράλληλα, τόνισε ότι, δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, έχει καταστεί σαφές ότι πολλοί σύμμαχοι δεν κατανοούν την σημασία της Μαύρης Θάλασσας, αναφερόμενος στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο “πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο ολιστικό και καινοτόμο”, δήλωσε ο αιγύπτιος πρόεδρος, “μέσω της εξεύρεσης κοινού εδάφους ανάμεσα στα αφρικανικά κράτη και την ΕΕ”, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η ευρωαφρικανική σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 του μηνός στην πόλη Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Κλάους Γιοχάνις: η ΕΕ επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Βρετανία με ή χωρίς συμφωνία

Και ο Κλάους Γιοχάνις από πλευράς του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εντάσεις που παρατηρούνται σε διεθνές επίπεδο, επισημαίνοντας ότι αυτή η ανησυχία δεν περιορίζεται στους πολιτικουύς, τους στρατιωτικούς και τους υπευθύνους χάραξης στρατηγικής, αλλά αγγίζει και τους πολίτες.

“Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρώπης; Η συνοχή”, επεσήμανε ο ρουμάνος πρόεδρος, δεσμευόμενος ότι, κατά την διάρκεια της προοεδρίας της χώρας του, θα προσπαθήσει να ενισχύσει το πνεύμα συναίνεσης και θα συνδράμει στην εξεύρεση κοινώς αποδεκτών λύσεων, επισημαίνοντας ότι τίποτα δεν είναι δυνατόν χωρίς την ισχυρή συνεισφορά των κρατών-μελών σε πολιτικό επίπεδο. H PESCO, η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία που έχει θεσμοθετηθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ με 25 συμμετέχοντα κράτη-μέλη, όπως είπε ο Γιοχάνις, είναι μία απάντηση στις σημερινές προκλήσεις, αλλά τόνισε ότι το ενδιαφέρον πρέπει αυτή τη στιγμή να επικεντρωθεί στην εφαρμογή της.

Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να επικρατεί ανταγωνισμός στις διατλαντικές σχέσεις, ενώ, όπως και ο αλ-Σίσι, υπογράμμισε την  γεωπολιτική σημασία της Μαύρης Θάλασσας.

Ενόψει ευρωεκλογών τόνισε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να αισθανθούν ότι οι πολιτικές ικανοποιούν απόλυτα τις προσδοκίες τους και είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

Σχετικά με το Brexit, τόνισε ότι οι 27 της Ευρώπης, παρότι λυπούνται για το γεγονός ότι οι Βρετανοί έλαβαν αυτή την απόφαση μέσω δημοψηφίσματος, θα την σεβαστούν, εξαίροντας το έργο της διαπραγματευτικής ομάδας από πλευράς ΕΕ και κυρίως του επικεφαλής της, Μισέλ Μπαρνιέ. Υπερασπίστηκε την συμφωνία της ΕΕ με την βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερίζα Μέι, η οποία βρίσκει σθεναρή αντίσταση στο βρετανικό κοινοβούλιο, επισημάινοντας, ότι είναι ο καλύτερος συμβιβασμός που θα μπορούσε να γίνει, ενώ προσέθεσε ότι η ΕΕ σκοπεύει να διατηρήσε καλές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε η αποχώρησή του είναι συντεταγμένη είτε χωρίς συμφωνία, αν και τόνισε ότι οι 27 επιθυμούν το πρώτο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *