Search

Ο Αθήνα 9.84 με 10,7% στα τρία κορυφαία ραδιόφωνα που επιλέγουν οι πολίτες για την ενημέρωσή τους

1000

Στους τρεις κορυφαίους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους οι Αθηναίοι, βρίσκεται ο Αθήνα 9.84, ο οποίος συμπλήρωσε 30 χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Αθήνα 9.84, με θέμα τον ρόλο και την απήχησή του στην κοινωνία, το 10,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιλέγει τον δημοτικό σταθμό της Αθήνας για την πολιτικοοικονομική ενημέρωσή του, δίνοντάς του την 3η θέση μεταξύ των ενημερωτικών σταθμών.

Προηγούνται στην 1η θέση ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΙ 100,3 με 27,5% και στη 2η ο REAL FM με 18,9%.

Ο Αθήνα 9.84 διαθέτει ιστορικότητα, αντοχή στον
χρόνο, αλλά και βάσεις για το μέλλον

Πιο δημοφιλής ο Αθήνα 9.84 είναι στους κατοίκους του βόρειου τομέα της Αττικής (Αγ.Παρασκευή, Μαρούσι, Κηφισιά, Χαλάνδρι κ.ά) με το ποσοστό του να ανέρχεται στο 11,9%.

Ακολουθεί το κέντρο της Αθήνας με 11,5%, ο Πειραιάς με 10,5%, τα νότια προάστια (Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα κλπ) με 9,3%, η δυτική Αττική (Περιστέρι, Αιγάλεω κά) με 9,1% και τέλος η ανατολική Αττική (Κορωπί, Μαραθώνας κά), με 7,3%.

Στα αξιοσημείωτα των ευρημάτων της έρευνας είναι ότι το 18,6% δηλώνει ότι ο Αθήνα 9.84 είναι μεταξύ των βασικών του επιλογών για ακρόαση, το 45,7% ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2018 έχει ακούσει τον σταθμό της πόλης.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το μορφωτικό επίπεδο των ακροατών του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας.

Είναι ο σταθμός που εμπιστεύεται το 16,3% των αποφοίτων ΑΕΙ, το 23% εκείνων που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, και 21,7% που κατέχουν διδακτορικό.

Πολύ υψηλή είναι και η αναγνωρισιμότητα του Αθήνα 9.84, καθώς επτά στους δέκα πολίτες κάποια στιγμή έχουν ακούσει το πρόγραμμα λίγες ή πολλές φορές στην 30χρονη πορεία του, ενώ οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν θετικό το γεγονός ότι εκπέμπει ένας δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Στις προτιμήσεις του κοινού για την πολιτική-κοινωνική-οικονομική ειδησεογραφία

Αν και η ισχυρή ηλικιακή κατηγορία για τον Αθήνα 9.84 είναι εκείνη των 45 ετών και άνω, ωστόσο ακόμη και μικρότερες ηλικίες δηλώνουν συχνοί ή λιγότερο τακτικοί ακροατές του: το 31.1% μεταξύ 17-24 και 50.9% στις ηλικίες 25-34.

Σχετικά με το συνολικό προφίλ του ακροατή, το 59% ακούει ραδιόφωνο για τη μουσική, το 16,8% για να ενημερώνεται για τις πολιτικές εξελίξεις, το 2,7% για την αθλητική επικαιρότητα, ενώ το 21% για όλους τους παραπάνω λόγους μαζί.

Το 46,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ακούει ραδιόφωνο στο σπίτι, το 41,9% στο αυτοκίνητο, ενώ το 5,1% στο γραφείο. Το συντριπτικά υψηλότερο ποσοστό, 86,9%, ακούει τα αγαπημένα του προγράμματα από συσκευή ραδιοφώνου, το 7,5% μέσω κινητού τηλεφώνου και το 5,6% από Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.

Αυτά που ζητούν οι ερωτηθέντες από τον Αθήνα 9.84 είναι βασικά: Περισσότερη Μουσική ( 44.3%), περισσότερα νέα από Δήμο Αθήνας- άλλους δήμους και φορείς ( 16.1%).

Τα δέκα βασικά συμπεράσματα από την έρευνα της OPINION POLL για την απήχηση και την ακροαματικότητα του Αθήνα 9.84

O Αθήνα 9.84 εμφανίζεται στην έρευνα που υλοποιήθηκε σε 1502 νοικοκυριά του Λεκανοπεδίου ως Σταθμός με ιστορικότητα, ρίζες , σημαντική απήχηση και ακροαματικότητα. Ουσιαστικά διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα στους Ρ/Σ , κατέχοντας μάλιστα την τρίτη θέση στο ειδησεογραφικό, πολιτικό πρόγραμμά του.

Ορισμένα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα είναι:

1. Έχοντας κλείσει 30 χρόνια παρουσίας στο ραδιοφωνικό τοπίο, είναι Σταθμός υψηλής αναγνωσιμότητας, ριζωμένος στην κοινωνία του Λεκανοπέδιου.

Το 71.8% των ερωτηθέντων έχουν ακούσει λίγες ή αρκετές φορές Αθήνα 9.84. Πρόκειται για μεγάλη κοινωνική βάση που αποτελεί εν δυνάμει έστω περιστασιακό κοινό.

2. Το στοιχείο αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία, γιατί συνδυάζεται με μια γενικά ισόρροπη αναγνωσιμότητα σε όλες τις Περιφερειακές Κοινότητες και τις κοινωνικές κατηγορίες, όπως και στους πολίτες όλων των μορφωτικών επιπέδων.

Σημαντικό είναι ότι ενώ έχουν ακούσει περισσότερο κάποιο πρόγραμμα του Αθήνα 9.84 οι ηλικίες από 45 και άνω, ότι υπάρχει και ένα νεανικό κοινό που έχει ακούσει αρκετές ή λίγες φορές τον Σταθμό.

Αναφερόμαστε σε ένα 31.1% στις ηλικίες 17-24 και ένα 50.9% στις ηλικίες 25-34. Πρόκειται για στοιχείο που δείχνει να υπάρχει η βάση για δυναμική πορεία και στο μέλλον.

3. Εν ολίγοις, ο Αθήνα 9.84 διαθέτει ιστορικότητα, αντοχή στον χρόνο, αλλά και βάσεις για το μέλλον.

4. Ωστόσο, ο Αθήνα 9.84 δεν έχει απλά «άρωμα που κρατάει». Φαίνεται να ανανεώνει το κοινό του, να κρατάει στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Μέσα στο 2018 ένα ποσοστό της τάξης του 45.7% έχει ακούσει αρκετές ή λίγες φορές έχει ακούσει πρόγραμμα του Σταθμού. Το 15% δηλώνει αρκετές φορές και το 30.7% λίγες.

5. Ξεχωριστή αξία έχει ότι ένα 18.6% συμπεριλαμβάνουν τον 9.84 στις βασικές επιλογές των ερωτώμενων. Πρόκειται για ένα σκληρό πυρήνα που βρίσκεται κοντά στον Σταθμό και μπορεί να διεκδικηθεί σαν ΤΗΝ βασική, την πρώτη επιλογή.

Πάνω από αυτόν το μέσο όρο, τα πσοστά είναι μεγαλύτερα στις ηλικίες 55-64, 64 και άνω, στους απόφοιτους Δημοτικού από την μία και τους κατόχους Διδακτορικού από την άλλη, όπως και στον Βόρειο και Κεντρικό Τομέα Αττικής.

6. Ο Αθήνα 9.84 κατακτά την τρίτη θέση στις προτιμήσεις του κοινού για την Πολιτική – Κοινωνική – Οικονομική ειδησεογραφία ανάμεσα στο σύνολο των Ραδιοφωνικών Σταθμών.

Προηγείται ο ΣΚΑΙ και ο REAL, με τον Αθήνα 9.84 να συγκεντρώνει το 10.7% των προτιμήσεων. Σημειώνουμε ότι οι επόμενοι Ρ/Σ βρίσκονται με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά από αυτό του 9.84.

Φαίνεται δε από τα αναφερθέντα ήδη στοιχεία, ότι υπάρχει ζωτικός χώρος για αύξηση της επίδοσης. Σημειώνουμε ότι το ποσοστό είναι πάνω από τον μέσο όρ στον Κεντρικό, Βόρειο και Δυτικό Τομέα του Λεκανοπέδιου.

7. Τα ίδια συμπεράσματα προκύπτουν και για την προτίμηση ενημέρωσης για την Διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αθήνα 9.84 κατέχει και σ’ αυτόν τον τομέα ενημέρωσης την τρίτη θέση μετα τον ΣΚΑΙ και τον REAL, με τους άλλους Ρ/Σ να ακολουθούν από απόσταση.

8. Οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες για όσους ακούν για μουσική ή για αθλητική ενημέρωση μέσα στο πλήθος αποκλειστικά μουσικών και αθλητικών Ρ/ Σ.

Είναι πάντως σημαντικό ότι, από τους βασικά ενημερωτικούς Ρ/Σ ο Αθήνα 9.84 κατέχει την πρώτη θέση για μουσική, μετά από σειρά μουσικών Σταθμών. Δεν ισχύει το ίδιο με την αθλητική ενημέρωση, αφού από τους βασικά ενημερωτικούς σταθμούς παίρνε την 5η θέση.

9. Ένα ατού για τον Σταθμό είναι ότι το 79.2% των ερωτώμενων θεωρούν ως θετικό γεγονός που εκπέμπει Δημοτικός Ραδιοσταθμός στην περιοχή της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου.

Πρόκειται για ατού, για μεγάλο πλεονέκτημα αφού μπορεί να αξιοποιηθεί παραπέρα στην κατεύθυνση να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ότι υπάρχει, αντέχει και αναπτύσσεται ο Ρ/Σ των Αθηναίων και όλων των κατοίκων του Λεκανοπέδιου.

10. Ένα στοιχείο που αξιολογείται είναι ότι, γενικά οι πολίτες ακούν ραδιόφωνο για να ενημερώνονται για τις πολιτικές εξελίξεις 16.8%, για να ακούν μουσική 59.3%, για να ενημερώνονται για Αθλητικά 2.7% και για διάφορους λόγους ταυτόχρονα 21%.

Από εκεί και πέρα αυτά που ζητούν οι ερωτώμενοι συγκεκριμένα από τον Αθήνα 9.84 είναι βασικά: Περισσότερη Μουσική ( 44.3%), περισσότερα νέα από Δήμο Αθήνας – άλλους δήμους και φορείς ( 16.1%), περισσότερα για πολιτιστικά και κοινωνικά ( 11.8%), πιο ζωντανό πολιτικό ρεπορτάζ ( 11.1% ).

 

Δείτε ολόκληρη την έρευνα

 

Ταυτότητα Έρευνας
Η Έρευνα πραγματοποιήθηκε από την OpinionPoll Ε.Π.Ε – Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ. 49.
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Ηλικίας άνω των 17
ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1502 νοικοκυριά
ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 7 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 2019 –14 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 2019
ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *