back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Brexit: Υπάρχει κίνδυνος να διασπαστεί το Εργατικό κόμμα;

Διαβάστε επίσης

Αν τις επόμενες εβδομάδες ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνηθεί να υποστηρίξει τροπολογία στη βουλή που να προβλέπει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ τότε κεντρώοι βουλευτές σκέπτονται να αποχωρήσουν από το Εργατικό κόμμα , σύμφωνα με τους Financial Times (14/02).

Τουλάχιστον έξι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν τακτικές συναντήσεις συζητούν το ενδεχόμενο να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και να σχηματίσουν ένα νέο φιλοευρωπαϊκό κεντρώο κόμμα. Αυτοί οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι το Εργατικό κόμμα υπό τον κ. Κόρμπιν, ο οποίος πάντα ήταν ευρωσκεπτικιστής, έχει στραφεί πολύ προς τα αριστερά.

Στις 27 Φεβρουαρίου, όταν θα έρθει και πάλι προς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο η συμφωνία Brexit της Τερέζα Μέι, τότε μπορεί να εκδηλωθεί το σχίσμα στους Εργατικούς, εφόσον όπως αναμένεται ο κ. Κόρμπιν καταψηφίσει τροπολογία που υποστηρίζει τη λεγόμενη “Λαϊκή Ψήφο” (People’s Vote), δηλ. τη δεύτερη προσφυγή στις κάλπες για την απόσυρση ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το σχέδιο των φιλοευρωπαϊστών βουλευτών, τουλάχιστον ένας βουλευτής του Εργατικού κόμματος θα υποβάλλει την παραίτησή του με αποτέλεσμα να έχουμε αναπληρωματικές εκλογές για την πλήρωση της έδρας . Αν ο βουλευτής ή η βουλευτίνα ανακτήσει την έδρα υπό τη σημαία ενός νέου κόμματος η εξέλιξη αυτή θα είναι απόδειξη ότι το νέο πολιτικό σχήμα θα μπορεί – “να κερδίζει εκλογές” – ανέφερε στους Financial Times ένας απλός βουλευτής. Τότε η ομάδα που έχει αποσκιρτήσει θα προσπαθήσει να πείσει κι άλλους βουλευτές του Εργατικού κόμματος να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στο νέο πολιτικό σχήμα, σημείωσε ο ίδιος βουλευτής.
Δυσαρέσκεια για τις πολιτικές Κόρμπιν

Εδώ και μήνες ομάδα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης , όπως ο Κρις Λέσλι, ο Τσούκα Ουμούνα , η Άντζελα Σμιθ και ο Γκάβιν Σούκερ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν και να σχηματίσουν ένα νέο κόμμα. Σε αυτούς, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προστεθεί κι άλλοι που διαφωνούν με τον Τζέρεμι Κόρμπιν όχι μόνο για το Brexit αλλά και για την άρνησή του να επικρίνει το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα ή για τις επιφυλάξεις που είχε να καταδικάσει την απόπειρα κατά της ζωής του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του πέρυσι.
Εξάλλου πρόσφατα είναι έκδηλη είναι η οργή μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών για την αποτυχία της ηγεσίας του κόμματος να προστατεύσει την βουλευτίνα Λουσιάνα Μπέργκερ από τον καταιγισμό των αντισημιτικών ύβρεων και προσβολών εναντίον της από υποστηρικτές του Κόρμπιν. Μέλη επίσης του τοπικού κόμματος στην περιφέρεια όπου εκλέγεται η κ. Μπέργκερ έχουν προσπαθήσει να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της ενώ αυτή την περίοδο διεξάγονται έρευνες μετά από ισχυρισμούς ότι η βουλευτίνα είναι θύμα εκφοβισμού.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο κ. Κόρμπιν αγωνίσθηκε για να κερδίσει – “τη στοργή” – των βουλευτών του Εργατικού κόμματος με 160 και πλέον από αυτούς να έχουν υπογράψει έκκληση για την απομάκρυνσή του από πηδάλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2016. Αργότερα όμως στην – “κούρσα για την ηγεσία” – ο κ. Κόρμπιν κέρδισε με άνεση και ακόμη χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τα περισσότερα μέλη του κόμματος παρά τις έντονες ανησυχίες ορισμένων για τη στάση του στο θέμα του Brexit.

Η συζήτηση για την πιθανή διάσπαση του κόμματος έχει ενταθεί μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το Εργατικό κόμμα υπό τον κ. Κόρμπιν να υπολείπεται των Τόρις και να είναι δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων η πλειοψηφία των οποίων θεωρεί τον Κόρμπιν ως – “τον χειρότερο ηγέτη που είχε ποτέ το Εργατικό κόμμα στη νεότερη ιστορία του” – παρά τα κέρδη που αποκόμισε το κόμμα στις κάλπες κατά τις γενικές εκλογές του 2017.

Η επίσημη πολιτική του κόμματος είναι η πτώση της κυβέρνησης Μέι και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε μια από τις εναλλακτικές λύσεις είναι και η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την Ευρώπη. Ο συμβιβασμός αυτός κατέστη δυνατός στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Λίβερπουλ τον περασμένο Σεπτέμβριο και ήταν μια διευθέτηση που έγινε για να κατευνάσει την οργή των μελών του κόμματος που υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
“Αντιπαραγωγική ενέργεια” ;

H αποσκίρτηση όμως βουλευτών από το Εργατικό κόμμα και η δημιουργία ενός άλλου κόμματος ίσως θεωρηθεί από αυτούς που υποστηρίξουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα ότι είναι μια – “αντιπαραγωγική ενέργεια”. Θα προτιμούσαν το κόμμα ενωμένο να επικεντρωθεί στην προσπάθεια ώστε στο κοινοβούλιο να περάσει η πρόταση για την προσφυγή στη “Λαϊκή Ψήφο”. Εκτιμούν ότι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου ακόμη – “υπάρχει η ευκαιρία” – να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ένα νέο κόμμα θα συγκροτηθεί κατά πάσα πιθανότητα από ένα μικρό αριθμό βουλευτών που επικρίνουν τον κ. Κόρμπιν ενώ η πλειοψηφία επιδιώκει να συμβάλλει στην αναθεώρηση της πολιτικής του Εργατικού κόμματος χωρίς το εγκαταλείψει. Από τότε που ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξελέγη αρχηγός του κόμματος το 2015 υπήρχαν εικασίες ότι εν δυνάμει δωρητές ήταν πρόθυμοι να διαθέσουν χρήματα για τη στήριξη ενός κόμματος που να πρόσκειται στο κέντρο. Αυτό το νέο κόμμα θεωρητικά θα μπορούσε να προσελκύσει φιλοευρωπαϊστές βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος που έχουν γίνει στόχος των αντιευρωπαϊστών και που δεν έχουν ελπίδα να επανεκλεγούν στις περιφέρειες τους. Θα μπορούσε επίσης η ομάδα που αντιτίθεται στις πολιτικές του Κόρμπιν να βασισθεί στην οργανωτική δομή της οργάνωσης που ηγείται της εκστρατείας “Λαϊκή Ψήφος” (People’s Vote) και σταδιακά να ενσωματωθεί στο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που απώλεσε μεγάλο αριθμό εδρών μετά τη συμμαχία με το Συντηρητικό κόμμα από το 2010 έως το 2015.

Ένας από τους έξι βουλευτές που στρέφονται κατά της ηγεσίας παραδέχθηκε στους Financial Times ότι δεν συνιστούν – “μια καλά οργανωμένη ομάδα” – με ένα – “αποτελεσματικό σχέδιο” . “Πρόκειται περισσότερο για μια συναισθηματική κατάσταση πραγμάτων”, σημείωσε ο βουλευτής του Εργατικού κόμματος.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα