back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όσα μας δίδαξε η 55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου  

Διαβάστε επίσης

Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος  

Ακόμη και αν κάποιος διατηρούσε μια μικρή αμφιβολία, στην 55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου κατέστη σαφές: η παλιά τάξη πραγμάτων έχει γίνει κομμάτια. Η αμηχανία είναι οφθαλμοφανής, οι διενέξεις πληθαίνουν. Η Συμφωνία για τα Πυρηνικά Όπλα Μεσαίου Βεληνεκούς (INF) μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ κινδυνεύει να καταρρεύσει το καλοκαίρι και δεν φαίνεται οι δύο πλευρές να έχουν διάθεση διάσωσης ή αντικατάστασής της.  Το μέλλον της Συμφωνίας για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν παραμένει αβέβαιο. Ο ρόλος της Μόσχας αινιγματικός. “Ο τυχοδιωκτισμός του Κρεμλίνου πρέπει να έχει συνέπειες”, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον αποκάλεσε “υπουργό Πολέμου” και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι “έπαιξαν στα ζάρια” την σχέση τους με τη Ρωσία.    

 To διατλαντικό χάσμα βαθαίνει

Οι ΗΠΑ απειλούν με επιβολή τελωνειακών δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ, αποκαλώντας τις εισαγωγές από την Ευρώπη και κυρίως από την Γερμανία “απειλή για την αμερικανική οικονομία και, ως εκ τούτου, για την ασφάλεια”. Χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους Συμμάχους, o Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία και το Αφγανιστάν. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αναφορά της γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρζουλα φον ντερ Λέιεν, κατά την εναρκτήρια ομιλία της στην Διάσκεψη για “από κοινού απόφαση ΗΠΑ-ΕΕ” στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 Η Μέρκελ θα μας λείψει  

Έχει έρθει το λυκόφως της Μέρκελ; Στο Μόναχο, πάντως, δεν φάνηκε κάτι τέτοιο ούτε κατά διάνοια. Η ομιλία της ήταν γεμάτη ζωντάνια και πάθος, προκαλώντας πολλές φορές επευφημίες στο κοινό, το οποίο στο τέλος τη χειροκροτούσε όρθιο για αρκετά λεπτά. Ακόμη και η Ιβάνκα Τραμπ ενίοτε έγνεφε καταφατικά.

Η γερμανίδα καγκελάριος ήταν ασυνήθιστα προκλητική και τολμηρή στην ομιλία της, όπως, όταν, για παράδειγμα αναφέρθηκε στην απειλή των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ:  “Ως καγκελάριος δυσκολεύομαι να κατανοήσω για ποιο λόγο ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Πολλά αυτοκίνητα της BMW κατασκευάζονται στη Νότια Καρολίνα και πολλά εξ αυτών οι ΗΠΑ τα εξάγουν στην Κίνα. Είναι σοκαριστικό για εμάς να ισχυρίζεται ο αμερικανός πρόεδρος κάτι τέτοιο. Γιατί είναι πιο επικίνδυνα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Νότια Καρολίνα από εκείνα που κατασκευάζονται στην Βαυαρία;”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα