back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θ. Ρόζενμπεργκ στον Αθήνα 9.84: Πάνω από 2 εκατ. έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη

Διαβάστε επίσης

«Περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί φέτος για τον ιό της γρίπης και αυτοί που εμβολιάστηκαν είναι σαφώς περισσότεροι, σχεδόν 500.000 άνθρωποι παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Όμως δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν είναι αρκετά τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα για μία γενικότερη θωράκιση του πληθυσμού από την επιδημία».

Αυτό δήλωσε σήμερα στον Αθήνα 9.84 και την Τζίνα Μοσχολιού ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα περιστατικά της γρίπης φέτος είναι πολλά και επίσης πολλοί είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έναντι της γρίπης, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, π.χ. στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, τον «Αγιο Σάββα», πρόπερσι είχαν γίνει σαράντα εμβόλια στο προσωπικό , φέτος έγιναν 600. Ο αριθμός έχει εκτιναχθεί. «Παρά ταύτα, κατέληξε, δεν θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού παρά το ότι φέτος διατέθηκαν εμβόλια δωρεάν.

Η επιδημιολογία της γρίπης

Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Οκτώβριο 2018 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019, έχουν καταγραφεί 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιώμενης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από τους ασθενείς αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους 56 άτομα. Σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων καταγράφηκαν από τις αρχές του χρόνου και μετά.

Την περίοδο 2017-2018 είχαν καταγραφεί σημαντικά λιγότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και θανάτων (107 νοσηλεύθηκαν σε Μ.Ε.Θ. και 42 απεβίωσαν) ενώ την περίοδο 2016-2017σε ΜΕΘ νοσηλεύθηκαν 276 και 108 απεβίωσαν.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για την επιδημιολογία της γρίπης αφορούν μόνο σε σοβαρά περιστατικά γρίπης που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Υπάρχουν χιλιάδες άλλα περιστατικά γρίπης που δεν καταγράφονται γιατί δεν παρουσιάζουν επιπλοκές και δεν χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι φέτος το 50% των αναπνευστικών λοιμώξεων οφείλεται στον ιό της γρίπης και συνολικά θα νοσήσει από γρίπη το 10-15% του πληθυσμού, δηλ.πάνω από 1-1,5 εκατ. άτομα.

Τέλος, η γενική θνησιμότητα από χρόνια νοσήματα αυξάνεται κατά την περίοδο της γρίπης λόγω επιβάρυνσης του οργανισμού από τον συνδυασμό της χρόνιας ασθένειας και της γρίπης, δηλ. οι θάνατοι από γρίπη είναι βέβαιο ότι είναι περισσότεροι καθώς δεν καταγράφονται όσοι δεν έχουν συμβεί εντός νοσοκομείου και δεν έχουν πιστοποιηθεί εργαστηριακά για τον ιό της γρίπης.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα