back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαπραγματευτικό χαρτί τα σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια

Διαβάστε επίσης

Οι πρώτες ανησυχίες για την καταβολή των επιστροφών 750 εκατ. ευρώ από ANFAs και SMPs προς την Ελλάδα καταγράφηκαν… ανεπισήμως χθες σε άρθρο του Reuters.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα έχει προλάβει μέχρι τις 11 Μαρτίου να ολοκληρώσει τη λίστα των 16 δεσμεύσεών της προκειμένου να βάλει στα ταμεία της περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ.

Καθυστερήσεις τις αποκρατικοποιήσεις, θέματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, θέματα εξυγίανσης του τομέα της υγείας, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα είναι μερικά από τα αγκάθια που φαίνεται να προκαλούν πονοκέφαλο στα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης. Οι καθυστερήσεις αυτές θα καταγράφονται στη δεύτερη Εκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας που θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Αντίβαρο η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να ξεπεράσει τα παραπάνω εμπόδια προσκομίζοντας δύο βασικά σχέδια αντιμετώπισης των κόκκινων τραπεζικών δανείων. Το ένα βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεσμών και αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Από τη μία πλευρά η ΕΚΤ και από την άλλη η αρμόδια οικονομική διεύθυνση της Κομισιόν, έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση. Η σχετική διαπραγμάτευση ενδεχομένως και να κλείσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Επιπλέον ένα δεύτερο συνολικότερο σχέδιο, κοντά στο λεγόμενο ιταλικό μοντέλο, και με βάση την πρόθεση την πρόταση του ΤΧΣ, αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στην διεύθυνση ανταγωνισμού της Επιτροπής προκειμένου να πάρει το πράσινο φως για την συνολική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.

Η εξίσωση είναι μάλλον δύσκολη. Στις 11 Μαρτίου το Eurogroup περιμένει από την ελληνική πλευρά να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των δεσμεύσεων της προκειμένου να εγκρίνε τις επιστροφές από τα κέρδη της ευρωπαΐκής κεντρικής τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών προς την ελληνική πλευρά. Μάλιστα κάποιες από τις χώρες πρέπει να περάσουν την συγκεκριμένη εκταμίευση από τα κοινοβούλια τους.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το πλαίσιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων είναι αρκετά ισχυρό ώστε… “να κλωτσήσει το τενεκεδάκι των μεταρρυθμίσεων προς το μέλλον”. Ένα τέτοιο επιχείρημα θα είναι άλλωστε ικανό να μετριάσει τις όποιες κοινοβουλευτικές αντιδράσεις εντός των χωρών της Ευρωζώνης και κατ´ επέκταση να επιτευχθεί ένας μεγαλύτερος (προσωρινός) στόχος: Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, δε θα υπάρχει ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα της συζήτησης.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα