back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μεγάλη διαδήλωση ενάντια στον αντισημιτισμό σήμερα στο Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Σήμερα το βράδυ στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι αναμένεται να συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, μετά από κάλεσμα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενάντια στον αντισημιτισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή διαδήλωση έρχεται, μόλις λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση νέων στοιχείων που δείχνουν αύξηση κατά 74% των αντισημιτικών επιθέσεων το 2018. Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ που έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά, έκανε μάλιστα λόγο για «ρεύμα που εξαπλώνεται σαν δηλητήριο».

Πάνω από 20 πολιτικά κόμματα συνυπογράφουν το κάλεσμα για την σημερινή πορεία καθώς και πάνω από 50 οργανώσεις και συλλογικότητες. Η Πρωτοβουλία ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που με κείμενό του καλεί “το σύνολο των Γάλλων να ενωθούν σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας για να πουν όλοι μαζί όχι στον αντισημιτισμό”, τονίζοντας πως “αυτό δεν είναι η Γαλλία!”.

Το κείμενο υπογράφουν επίσης το Κομμουνιστικό Κόμμα, η Δημοκρατία Μπροστά, οι Πράσινοι, η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Ρεπουμπλικανοί και σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, εκτός από τον Εθνικό Συναγερμό και άλλα μικρότερα ακροδεξιά κόμματα που δεν είχαν καν προσκληθεί να συμμετάσχουν.

Ήδη μέχρι αυτήν την ώρα, πάνω από 20 επικεφαλής κομμάτων έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν, ενώ το παρόν θα δώσει και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα συμμετάσχει στην πορεία, ωστόσο αύριο βράδυ διοργανώνει δείπνο με το αντιπροσωπευτικό συμβούλιο των εβραϊκών οργανώσεων της Γαλλίας, όπου αναμένεται να βγάλει και σχετική ομιλία.

Η Μαρίν Λε Πεν επίσης δεν θα παραβρεθεί, αφού άλλωστε δεν καλέστηκε και ποτέ, αλλά ετοιμάζει, όπως δήλωσε, τον δικό της φόρο τιμής στα θύματα των αντισημιτικών επιθέσεων, ενώ καταγγέλλει ότι η σημερινή πορεία έχει εργαλειοποιηθεί από τα κόμματα και την κυβέρνηση.

Συνέντευξη Φιλίπ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Express, καλεί την ηγεσία και τους πολίτες σε πλήρη εγρήγορση ενάντια στον αντισημιτισμό, που έχει, όπως υπογραμμίζει, “πολύ βαθιές ρίζες” στην γαλλική κοινωνία, παρόλο που “θα θέλαμε να πιστεύουμε το αντίθετο”.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντισημιτικές αναφορές και τα συνθήματα που έχουν καταγραφεί σε διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων”, επιμένει ότι “θα ήταν λάθος και αυθαίρετο να πούμε ότι το κίνημα των κίτρινων γιλέκων αποτελείται από αντισημίτες”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα