back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η εσωτερική κρίση στο κόμμα των βρετανών Εργατικών μετά την παραίτηση 7 βουλευτών του αλλά και η μήνυση εναντίον του Τραμπ από 16 συνολικά πολιτείες για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό είναι ένα από τα βασικα θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία: Υπάρχει συμπάθεια αλλά και σύγχυση από τους συναδέλφους τους έναντι των επτά βουλευτών του Εργατικού κόμματος, που παραιτήθηκαν χθες
“Και οι επτά ενήργησαν καλεί τη πίστει και ακολουθώντας τη συνείδησή τους” γράφει η βουλευτής, Τζες Φίλιπς στην Telegraph και χαρακτηρίζοντας τους Εργατικούς ως κανάτα από πηλό σημειώνει “είχε ρωγμές εδώ και καιρό και τώρα αυτές άνοιξαν σπάζοντας την κανάτα”.

Ενας ακόμα βουλευτής των Εργατικών, ο Κρις Μπρύαντ είναι εξίσου ανήσυχος αλλά πιστεύει ότι καλύτερα να μεταρρυθμιστεί το κόμμα εκ των έσω. “Προτιμώ τις μεγάλες συνεδριάσεις. Χρειάζεσαι πλήθος για να μετακινήσεις ένα βουνό και ένα κίνημα για να αλλάξεις τον πολιτικό καιρό” αναφέρει στο New Statesman.
Ένας εκ των παραιτηθέντων βουλευτων ο Τσούκα Ουμούνα δεν το βλέπει ακριβώς έτσι. Οι Εργατικοί ‘δεν μπορούν να αποτελέσουν την αλλαγή, γιατί έχουν γίνει μέρος του προβλήματος” γράφει στην εφημερίδα “i” .

Ποια είναι η πιθανότητα μετά το ρήγμα στο κόμμα να αποτελέσει η νέα ομάδα που αποχώρησε μια ουσιαστική δύναμη στη βρετανική πολιτική σκηνή; Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά θεωρεί η Daily Mail που εκτιμά ότι η ομάδα θα πάρει μεγαλύτερη εκλογική δύναμη από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η Mirror επίσης εκτιμά ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. “Αν πίστευαν στη δημοκρατία και ήταν σίγουροι πως έχουν τη στήριξη των ψηφοφόρων θα προκαλούσαν εκλογές”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το BBC ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη λάβει προειδοποιητικά πυρά… πως και άλλοι βουλευτές του θα παραιτηθούν αν δεν ακούσει τις ανησυχίες τους. Μετά την παραίτηση των 7 τη Δευτέρα, συνάδελφοι τους εξέφρασαν θυμό έναντι της ηγεσίας του κόμματος στη διάρκεια μιας συνάντησης στο Κοινοβούλιο που διεξηχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Ο Ίαν Ώστιν γνωστός επικριτής του Κόρμπιν είπε πως και άλλοι θα σκεφθούν σοβαρά το αν θα φύγουν εκτός πια και αν διορθωνόταν το θέμα με την αντι-σημιτική στάση αρκετών στελεχών του κόμματος. Την ίδια στιγμή, το βρετανικό δίκτυο εκτιμά πως δύο βουλευτές των Τόρις σκέφτονται σοβαρά να γίνουν μέλος της νέας ανεξάρτητης ομάδας των πρώην βουλευτών του Εργατικού κόμματος. Η πολιτική συντάκτρια Laura Kuenssberg αναφέρει ότι ένας μικρός αριθμός των Συντηρητικών σκέφτονται το μέλλον τους εν μέσω έντονης δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης γύρω από το Brexit. Οι 7 παραιτήθηκαν από τους Εργατικούς λέγοντας πως υπήρξε συστηματικός εκφοβισμός εντός του κόμματος αλλά και έντονη δυσαρέσκεια για την απροθυμία της ηγεσίας να στηρίξει ένα ακόμα δημοψήφισμα.

“Δεύτερο δημοψήφισμα: Υπάρχει μομέντουμ;” αναρωτιέται το Politico. Τι σημαίνουν οι χθεσινές παραιτησεις απο τους Εργατικούς για το Brexit; Ο Τσάρλι Κόπερ σημειώνει “οι ελπίδες τους είναι ότι οι δημοσκοπήσεις θα αρχίσουν να δειχνουν πως η ανεξάρτητη στάση γύρω από το Brexit θα προκαλέσει αρκετούς ψηφοφόρους να απομακρυνθούν από τους Εργατικούς και αυτό θα ήταν μια ισχυρή ώθηση προς το Εργατικό κόμμα και τα ανώτερα στελέχη του να αλλάξουν πορεία άμεσα… καθώς μόλις 39 ημέρες απομένουν πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε”.

Μιλώντας στο Politico o υπουργός Εξωτερικών της Βρετανιας, Τζέρεμι Χαντ δήλωσε πως το “τεστ για ένα πετυχημένο Brexit θα ήταν αν σε μια δεκαετία από τώρα, το 48% όσων ψήφισαν για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε αισθανθούν ότι το αποτέλεσμα “δεν ήταν τόσο κακό, όσο φοβούνταν και πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανθεί”. Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για μια συμφωνία “είναι εξαιρετικά σημαντικό ως προς το συμφέρον όλων να επιστρέψουμε στη σταθερότητα” είπε για να προσθέσει πως ελπίζει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών θα μπορούσαν να αποφέρουν μια αναθεωρημένη συμφωνία “εντός ολίγων ημερών”. Μια άμεση λύση είναι απαραίτητη, είπε ο Χαντ “προς χάριν της σύνεσης του βρετανικού λαού αλλά και της Ευρώπης”.

Για την πιθανότητα δεύτερου δημοψηφίσματος είπε πως θα ήταν “άκρως λανθασμένη” κίνηση να τεθεί εκ νέου ερώτημα σχετικά με το Brexit στους ψηφοφόρους σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ο βρετανικός λαός ‘ξέρει ότι το πολιτικό κατεστημένο δεν ήθελε την έξοδο απο την Ε.Ε” και “βλέπουν το Brexit ως ένα ειδος δοκιμαστικής διαδικασίας για την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών. Θέλουμε τελικά δημοκρατία σε αυτή τη χώρα;” αναρωτήθηκε. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στους Εργατικούς είπε “το Εργατικό κόμμα είναι διχασμένο μεταξύ φανατικών υπέρμαχων της παραμονής” και “εκείνων που εκπροσωπούν περιφέρειες που ψήφισαν την αποχώρηση” είπε. “Αν φανταστείτε μια κυβέρνηση Κόρμπιν: αναρωτηθείτε πως θα μπορούσε να συμβιβάσει τις δυο τάσεις… Η απάντηση είναι ότι δεν μπορείτε”.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε με περισσότερη σαφήνεια παρά ποτέ σήμερα ότι είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να καθυστερήσει την αποχώρησή του, εάν το ζητήσει το Λονδίνο. Το καταγραφόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες επιτείνει τη σεναριολογία περί αναβολής της ημερομηνίας που το διαζύγιο θα γίνει πραγματικότητα. Κανονικά, αυτό θα συμβεί την 29η Μαρτίου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε πάντως ότι εάν το Λονδίνο ζητήσει παράταση της διαδικασίας, το αίτημα θα γίνει δεκτό.

Στη Γαλλία: Η γαλλική κυβέρνηση προχωρά τον συνεχιζόμενο μεγάλο “εθνικό διάλογο” σε “αχαρτογράφητα νερά”. Περίπου 10 υπουργοί – περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλιπ- θα απευθυνθούν στη νεολαία της Γαλλίας εκεί όπου υποτίθεται ότι συχνάζουν: σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παιχνιδιών αναφέρει το Politico. Η συμμετοχή των νεων δεν υπάρχει καν σε αυτές τις συζητήσεις ανά την επικράτεια που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο ως “απάντηση” στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων. Μια από αυτές θα διεξαχθεί στην πλατφόρμα Twitch στην οποία συχνάζουν άτομα ηλικίας από 15- 35 ετών, ώστε να σταλεί το μήνυμα της κυβέρνησης και στους νέους. “Συνειδητοποιήσαμε ότι μεγάλο μέρος της κοινότητας μας δεν είχαν καν ιδέα για αυτές τις συζητήσεις” δήλωσε ο Ζαν Μασιέ, ιδρυτής του Accropolis, ενός καναλιού του Twitch που επικεντρώνεται σε θέματα πολιτικής και που έχει χιλιάδες θεατές. Ο ίδιος πρότεινε στον πρωθυπουργό τη διεξαγωγή της συζήτησης αυτής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα θέματα θα αφορούν τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική σε συνδυασμό με παραδοσιακά θέματα όπως συμμετοχική δημοκρατία, δημοσιονομική πολιτική και δημόσιες δαπάνες, οργάνωση του κράτους και δημόσιες υπηρεσίες, περιβαλλοντική μετάβαση.

Στο μεταξύ, για τον κινδυνο διάσπασης των Κίτρινων Γιλέκων κάνει λόγο η DW. Ένα Σαββατοκύριακο που αμαυρώθηκε από την βίαιη επίθεση, με βαρύ υβρεολόγιο, ορισμένων κίτρινων γιλέκων κατά του γάλλου φιλοσόφου Αλέν Φινκιελκρότ, εβραϊκής καταγωγής. Ο φιλόσοφος μπόρεσε να ξεφύγει από τον κίτρινο κλοιό, χάρη στη βοήθεια της αστυνομίας. Η επίθεση προκάλεσε ένα «τσουνάμι» αγανακτισμένων tweet και έναν βαθύ προβληματισμό στη γαλλική κοινωνία.

Ανάμεσά τους και η Ίγκριντ Λεβαβασέρ, γνωστό μέλος των Κίτρινων Γιλέκων από την προσπάθειά της να οργανώσει τη λίστα για τις ευρωεκλογές. Συγκαταλέγεται στους λίγους που μέσω Facebook κατήγγειλαν ξεκάθαρα την αντισημιτική επίθεση στον φιλόσοφο. Η Λεβαβασέρ θεωρείται από τις πλέον μετριοπαθείς φωνές του κινήματος και αυτό δεν άργησε να το πληρώσει χθες στο Παρίσι, με επίθεση από εκείνα τα Κίτρινα Γιλέκα που δεν συμφωνούν μαζί της. Χρειάσθηκε να την βοηθήσουν να απομακρυνθεί, οπότε απογοητευμένη δήλωσε ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια και επιστρέφει στη δουλειά της. Μέσα σε τρεις μήνες το κίνημα αυτό, που φαίνεται «αποκεφαλίζει» κάθε κεφάλι που ξεχωρίζει, έχει αλλάξει ριζικά τα πρωταρχικά αιτήματα και είναι δύσκολο να κατανοήσει κάνεις προς τα που θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα. Την ίδια ώρα υποθάλπει ορισμένες ακραίες τάσεις, όπως τον αντισημιτισμό. Με αφορμή την έξαρση των αντισημιτικών επιθέσεων 14 πολιτικά κόμματα θα διαδηλώσουν, για μια φορά ενωμένα, σήμερα το βράδυ στο Παρίσι. Δίπλα τους 20 ακόμα οργανώσεις που αγωνίζονται κατά του αντισημιτισμού.

Για Πολωνία- Ρουμανία – Ουγγαρία: “Οι Πολωνοί δικαστές ζητούν την επέμβαση της Ε.Ε” αναφέρει το Politico. “Αυτή τη στιγμή ένα κατασταλτικού χαρακτήρα σύστημα πειθαρχικών κυρώσεων έχει ήδη μπει σε εφαρμογή” ο Κριστιάν Μαρκιεβιτς, ο πρόεδρος της ένωσης Πολωνών δικαστών “Iustitia,” αναφέρει σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου. “Είμαι πεπεισμένος ότι η διαδικασία των κυρώσεων εναντίον των δικαστών σε ένα τέτοιο σύστημα καταπατά το δικαίωμα τους στο δικαστήριο… στο κράτος δικαίου και αποτελεί απειλή για την προστασία της λειτουργίας των θεσμών”. Ο πρόεδρος των δικαστών ζητά από τον Τίμερμανς συγκεκριμένες ενέργειες, που ελπίζει ότι θα οδηγήσουν την Κομισιόν να οδηγήσει την Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (για ακόμα μια αφορά) ‘σε σχέση με τις ρυθμίσεις που αφορούν τις κυρώσεις εναντίον των δικαστών και τις ενέργειες του “Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης”.

Την ίδια ώρα το ζήτημα με τη διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 7 εναντίον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας θα είναι ένα από τα θέματα, που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα, στις Βρυξέλλες. Τρία χρόνια μετά την πρώτη ενεργοποίηση του πλαισίου της Ε.Ε για το κράτος δικαίου σε σχέση με την Πολωνία “τα πράγματα έχουν εξελιχθεί προς το χειρότερο”.

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφστατ και Σοφί ιν τ Βελντ ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την ανταλλαγή επιστολών με τον επικεφαλής του ρουμανικού κόμματος που ανήκει στην ευρωομάδα τους, Καλίν Ποπέσκου – Ταρισενάου καθώς το κόμμα του αποτελεί μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Ρουμανία. Με λίγα λόγια: δεν αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις. Οι Βρυξέλλες είναι δυσαρεστημένες από το γεγονός ότι το κόμμα αυτό δεν έχει ακόμα πετύχει τις δεσμεύσεις του. Και κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη πληγή στη Ρουμανία τη “μάχη εναντίον της διαφθοράς” όπου η ευρωομάδα των Φιλελευθέρων ζητά να γίνουν περισσότερα: “αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα” αλλά “κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διαφθορά μπορεί να γίνει αξιόπιστη μόνο αν οι προσπάθειες να αποποινικοποιηθεί η διαφθορά από τους αξιωματούχους εγκαταλειφθούν και αν η ανεξαρτησία και η αμεροληψία της ρουμανικής δικαιοσύνης αποκατασταθούν” αναφέρουν στην επιστολή τους προς το ρουμανικό κόμμα.

Τι προετοιμάζει ο Γιούνκερ; Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ξεκίνησε μια εκστρατεία που θα χρηματοδοτηθεί από τους φορολογούμενους εναντίον του Γιούνκερ και του Ουγγροαμερικάνου επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι προωθούν σχέδια για τη μετανάστευση “που απειλούν την ασφάλεια της Ουγγαρίας”. “Έχετε κάθε δικαίωμα να μάθετε τι προετοιμάζουν οι Βρυξέλλες” αναφέρει αφίσα με τις φωτογραφίες των Γιούνκερ και Σόρος, που υπάρχουν και στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης στο Facebook και που συνοδεύονται από φράσεις όπως “θέλουν να εισαγάγουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τις μετεγκαταστάσεις” Πρόκειται για μέτρο βέβαια που έχει συμφωνηθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά έχει αγνοηθεί πλήρως από την Ουγγαρία.

Στην Ιταλία & μεταναστευτικό: “Το δίλημμα των Πεντάστερων για τον Σαλβίνι” Η ιταλική γερουσία θα αποφασίσει σήμερα αν θα ψηφίσει υπερ της άρσης της ασυλίας του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι αναφέρει η Corriere de la Sera. Οι εισαγγελείς ζητούν να ελεγχθεί για την απόφαση του τον Αύγουστο να κρατήσει 177 μετανάστες για δέκα μέρες σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής. Θα μπορούσε να οδηγηθεί σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας, απαγωγή μεταναστών περιλαμβανομένων και παιδιών μετά την απόφαση του να μην επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοιαρίου μετά το κλείσιμο όλων των ιταλικών λιμανιών.
Στο μεταξύ, η Νίνα Γκρεγκόρι μια αξιωματούχος από τη Σλοβενία θα είναι η νέα εκτελεστική διευθύντρια του Γραφείου Στήριξης Ευρωπαϊκού Ασύλου. Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν θα μπορέσει να μετατρέψει την Υπηρεσία Ασύλου της Ε.Ε σε ένα αποτελεσματικό θεσμικό όργανο μετά τα περσινα προβλήματα. Και η Γαλλία διεκδικούσε τη θέση αυτη αλλά προτίμησε τελικά να διεκδικήσει μια αντίστοιχη στην Frontex. Μια στιγμή όπου η ακροδεξιά είναι σε άνοδο στη Γαλλία και αλλού, η υπηρεσία αυτή είναι μια πολύ καλύτερη θέση από τις διαδικασίες παροχής ασύλου, μια μάλλον πιο αμφιλεγόμενη πτυχή του μεταναστευτικού.
Την ίδια ωρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την Ελλάδα για τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης προσφύγων. Σύμφωνα με την DW, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αποτροπή των Βασανιστηρίων εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις “απάνθρωπες και ταπεινωτικές” συνθήκες στα κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα. Η έκθεση αναφέρει πως η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική στο Φυλάκιο κοντά στα τουρκικά σύνορα, ένα από τα hot spots που έχουν τη στήριξη της Ε.Ε για τη διαδικασία ελέγχου και καταγραφής των προσφύγων.

Για ΗΠΑ: “16 πολιτείες μηνύουν τον Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό” αναφέρουν οι NYtimes και ο Guardian. Δεκαέξι αμερικανικές πολιτείες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στο Σαν Φρανσίσκο εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να οικοδομηθεί το τείχος που θέλει στα σύνορα με το Μεξικό. Στην προσφυγή, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας, οι πολιτείες επιχειρηματολογούν ότι το διάταγμα του Ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου αντιβαίνει δύο συνταγματικές διατάξεις, η πρώτη εκ των οποίων διέπει τις νομοθετικές διαδικασίες και η δεύτερη ορίζει ότι το Κογκρέσο έχει την τελευταία λέξη ως προς κάθε δημόσια χρηματοδότηση. Καταγγέλλουν επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, διότι δεν φρόντισε να εκπονηθούν μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τείχους στην Καλιφόρνια και στο Νέο Μεξικό. Για τις προσφεύγουσες πολιτείες, ο πρόεδρος Τραμπ έτσι «βύθισε τη χώρα σε μια συνταγματική κρίση, την οποία δημιούργησε ο ίδιος». Η πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων από τον πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, τον Δημοκρατικό Χαβιέρ Μπεσέρα. Ο Μπεσέρα επιχειρηματολόγησε ότι η Πολιτεία του και άλλες, όπως και ο οποιοσδήποτε Αμερικανός, έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, διότι κινδυνεύουν να απολέσουν κονδύλια που προορίζονται, μεταξύ άλλων, για έργα των ένοπλων δυνάμεων, ή τη χορήγηση βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών. Εκτός της Καλιφόρνιας, οι υπόλοιπες Πολιτείες είναι το Κολοράντο, το Κονέτικατ, το Ντέλαγουερ, η Χαβάη, το Ιλινόι, το Μέιν, το Μέριλαντ, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα, η Νεβάδα, το Νιού Τζέρσι, το Νέο Μεξικό, η Νέα Υόρκη, το Όρεγκον και η Βιρτζίνια. Πέραν της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών, υπήρξαν επίσης πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που επέκριναν την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, επισημαίνοντας πως δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και παραβαίνει τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας στις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα