back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου

Διαβάστε επίσης

Τρεις διαφορετικές διαδικασίες σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπόθεση του ξυλοδαρμού και θανάτου του Ζακ Κωστόπουλο έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ποινική πλευρά της υπόθεσης, η διαδικασία της ανάκρισης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Δεν έχει κλείσει ακόμα λόγω της νέας μήνυσης που υποβλήθηκε από τη οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, ωστόσο είναι θέμα χρόνου πλέον η υπόθεση να πάρει το δρόμο της για την ποινική διευθέτηση.

ΕΔΕ για τους αστυνομικούς

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την Ελληνική Αστυνομία για τους 8 αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση και εμφανίζονται να ασκούν υπέρμετρη βία στον Ζακ Κωστόπουλο κατά τη σύλληψή του, στιγμές πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε διαταχθεί Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση, η οποία μετατράπηκε σε Ένορκη, μετά την ανακοίνωση του ιατροδικαστικού πορίσματος, σύμφωνα με το οποίο ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο, που προκλήθηκε από πολλαπλά τραύματα.

Αν και επίσημα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πόρισμα της ΕΔΕ έχει ολοκληρωθεί και προτείνεται απόταξη για τους τέσσερις από τους οκτώ αστυνομικούς, δηλαδή το πιο βαρύ πειθαρχικό μέτρο που σημαίνει οριστική απομάκρυνση από το Σώμα. Για τους υπόλοιπους τέσσερις προτείνεται αργία με απόλυση, το δεύτερο πιο βαρύ πειθαρχικό μέτρο, που θα επιβληθεί για διάστημα ορισμένων μηνών ανάλογα με το τι θα κρίνει το πειθαρχικό.

Από την πλευρά της υπεράσπισης των Αστυνομικών αναφέρεται ότι ακόμα επίσημα δεν έχουν λάβει ενημέρωση για το πόρισμα της ΕΔΕ.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία όταν το πόρισμα συνταχθεί και ολοκληρωθεί επίσημα θα κατατεθεί στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ ο οποίος θα αποφασίσει αν θα το κάνει αποδεκτό όποτε θα συγκροτηθεί το Πειθαρχικό Όργανο για την απόδοση των ευθυνών και την επιβολή των ποινών στους αστυνομικούς. Αν δεν το κάνει αποδεκτό η υπόθεση κλείνει εκεί χωρίς καμία πειθαρχική επίπτωση για τους αστυνομικούς.

Από την πλευρά της υπεράσπισης των αστυνομικών αναφέρεται ότι αν το πόρισμα γίνει αποδεκτό, το Πειθαρχικό Όργανο θα λάβει τις όποιες αποφάσεις του μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας της υπόθεσης, δηλαδή μετά από 6 έως 8 μήνες όπως εκτιμάται.

Έρευνα για τη διαρροή του πορίσματος

Πέρα από όλα τα παραπάνω, η δημοσίευση στοιχείων του πορίσματος της ΕΔΕ για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, προκάλεσε μια ακόμη έρευνα εσωτερικά της Ελληνικής Αστυνομίας για τη συγκεκριμένη διαρροή.

Μάλιστα ήδη έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει ως μάρτυρες οι δύο δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν τις ποινές που προτείνονται στο πόρισμα της ΕΔΕ.

Πρόκειται για τη Βίκυ Σαμαρά από το «Νews247.gr» και τον Μάνο Τσαλδάρη από την Εφημερίδα των Συντακτών που είχαν το αποκλειστικό ρεπορτάζ.

Η συντάκτρια του «News 24/7» Βίκυ Σαμαρά στην κατάθεση της επισήμανε ότι «στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας, όπως οφείλει ένας δημοσιογράφος, δημοσίευσε τις πληροφορίες για το περιεχόμενο του πορίσματος. Σημείωσε ότι δεν δημοσίευσε το κείμενο αυτό καθεαυτό ούτε τα ονόματα των εμπλεκομένων αστυνομικών, τους οποίους εξάλλου δεν γνωρίζει, επομένως δεν παραβιάστηκε ούτε ο δημόσιος χαρακτήρας του εγγράφου ούτε τα προσωπικά δεδομένα των οκτώ. Και επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο ως προς την προέλευση των πληροφοριών».

Για την Προκαταρκτική Έρευνα σχετικά με τη διαρροή του πορίσματος είχε προηγηθεί μια σειρά ενεργειών μετά τα δημοσιεύματα, από την υπεράσπιση των εμπλεκόμενων αστυνομικών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών που κατήγγειλαν τη διαρροή στοιχείων της απόρρητης ΕΔΕ χωρίς να έχουν ενημερωθεί νωρίτερα οι εμπλεκόμενοι.

Συγκεκριμένα την ημέρα των δημοσιευμάτων, στις 28 Δεκεμβρίου 2018, ο δικηγόρος των αστυνομικών Θ. Πλεύρης απέστειλε εξώδικο στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ διαμαρτυρόμενος για τη δημοσίευση στοιχείων της ΕΔΕ.

Την ίδια ημέρα κατατέθηκε ερώτηση στης Βουλή από τον Άδωνι Γεωργιάδη προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη για το ίδιο θέμα.

Στις 16 Ιανουαρίου, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, κατέθεσε αναφορά στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ καταγγέλλοντας ότι «η διαρροή αυτή παραβιάζει αφενός τη μυστικότητα της πειθαρχικής διαδικασίας αφετέρου δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων».

Τέλος στις 30 Ιανουαρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με σχετική Αναφορά – καταγγελία προσέφυγε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατά παντός υπευθύνου, «με στόχο την προστασία του θεσμού της Ελληνικής Αστυνομίας από αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες των διοικούντων που βλάπτουν τα έννομα συμφέροντα των υφισταμένων τους» όπως αναφέρεται.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα