back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας για τα πυρηνικά

Διαβάστε επίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν σήμερα τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος είπε ότι η Μόσχα θα απαντήσει αναλόγως αν η Ουάσινγκτον αναπτύξει νέους πυρηνικούς πυραύλους κοντά στη Ρωσία.

“Τα σχόλια του προέδρου Πούτιν είναι μια συνέχεια της προπαγανδιστικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποφύγει τις ευθύνες της για τις ενέργειές της που παραβιάζουν τη συνθήκη INF” για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, ανέφερε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Την 1η Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποσυρθούν από τη συνθήκη αυτή σε έξι μήνες αν η Ρωσία δεν σταματήσει να την παραβιάζει.

Εξάλλου, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις απειλές του Πούτιν ότι θα αναπτύξει νέους πυραύλους, ικανούς να πλήξουν εδάφη των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

“Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, έτοιμη να υπερασπιστεί όλα τα μέλη της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή”, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Πιρς Καζαλέτ.

Στη σημερινή ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί “να αναπτύξει οπλικά συστήματα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο εναντίον των εδαφών απ’ όπου προέρχεται η άμεση απειλή αλλά και εναντίον των εδαφών όπου βρίσκονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων για τη χρήση των πυραύλων” που θα την απειλούν.

“Οι ρωσικές δηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας συνιστούν μια κατάφωρη απόπειρα” να αποστρέψει η Ρωσία την προσοχή από το γεγονός ότι παραβιάζει τη συνθήκη INF, είπε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Η Ρωσία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη από τις ΗΠΑ μικρού ή μέσου βεληνεκούς πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνον τις χώρες στις οποίες τα όπλα αυτά σταθμεύουν, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο.

Η Ρωσία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση και δεν θα κάνει το πρώτο βήμα για να αναπτύξει πυραύλους σε απάντηση στην απόφαση της Ουάσινγκτον αυτόν τον μήνα να εγκαταλείψει σημαντική συνθήκη που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου για τον έλεγχο των εξοπλισμών, πρόσθεσε.

Ωστόσο η αντίδραση της Ρωσίας σε οποιαδήποτε ανάπτυξη θα είναι αποφασιστική και αυτοί που χαράσσουν την πολιτική των ΗΠΑ, ορισμένοι από τους οποίους έχουν, όπως είπε, εμμονή με την αμερικανική αποστασιοποίηση, θα πρέπει να αποτιμήσουν τους κινδύνους προτού κάνουν οποιαδήποτε βήματα, τόνισε.

“Θα το πω σαφώς και ανοιχτά: Η Ρωσία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει και να αναπτύξει εξοπλισμούς που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνον κατά των εδαφών από τα οποία μπορεί να προέλθει μια άμεση απειλή, αλλά και κατά των εδαφών στα οποία βρίσκονται τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τη χρήση πυραύλων που μας απειλούν”, τόνισε.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters-AFP-DPA 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα