back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Brexit: Παραμένει το αδιέξοδο με τα σύνορα της Ιρλανδίας

Διαβάστε επίσης

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν κατάφεραν να άρουν το αδιέξοδο για το Brexit στη συνάντηση, που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην κοινή ανακοίνωση όμως ανέφεραν ότι συμφώνησαν ότι ως θα συναντηθούν ξανά πριν από τέλη Φεβρουαρίου.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές. Προέτρεψαν τις ομάδες τους να συνεχίσουμε να εξετάζουν τις επιλογές σε θετικό πνεύμα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η πρόβλεψη για το “backstop” στη συμφωνία για το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στοχεύει στο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν σκληρά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, είναι προσωρινή, διαβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Οι συνομιλίες τους αφορούσαν το ποιες εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν αναφορικά με το backstop, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την προσωρινή φύση του και του να παρασχεθούν οι κατάλληλες νομικές διασφαλίσεις και στις δύο πλευρές».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισήμανε σήμερα ότι επιτεύχθηκε πρόοδος προς την επίλυση του αδιέξοδου σχετικά με τις διευθετήσεις για το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο χρόνος εξαντλείται για τη διασφάλιση αυτών των αλλαγών.

«Υπογράμμισα την ανάγκη που έχουμε να δούμε νομικά δεσμευτικές αλλαγές σχετικά με το backstop, που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα είναι αόριστο. Ότι αυτό είναι το ζητούμενο… Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης» δήλωσε η Μέι, σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, μετά το τετ α τετ με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ενδέχεται να χρειαστεί να παραταθούν αν η Βρετανία δεν καταφέρει να εκπονήσει μια λογική συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

“Μαζί με την πρωθυπουργό (της Βρετανίας) Τερέζα Μέι προετοιμάσαμε μια πολύ καλή και ασφαλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Αποδείχθηκε ότι οι Βρετανοί την απέρριψαν, χωρίς να προσφέρουν τίποτα σε αντάλλαγμα”, είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 της Πολωνίας.

“Φυσικά, αν η Βρετανία δεν καταφέρει να παρουσιάσει εγκαίρως κάποια λογική πρόταση, τότε υπάρχει πάντα η δυνατότητα να παρατείνουμε τις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα ήταν προτιμότερο από ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία”, πρόσθεσε.

Έως και 15 υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης ενδέχεται να ψηφίσουν για να αποτρέψουν τη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Οι υπουργοί, που αντιτίθενται στο σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προκαλέσουν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να τους αποπέμψει, εάν την καταψηφίσουν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.  Σύμφωνα με το Bloomberg, θέλουν μια αναβολή της διαδικασίας του Brexit, στην περίπτωση μη επίτευξης μιας συμφωνίας.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ- dpa-AFP-Reuters- Bloomberg

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα